NIEUWSLexicon

Nieuwe Lexicon luidspreker optimaliseert sweet spot

Op CES wordt zoveel aangekondigd dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Toch springen sommige producten er uit, zoals de nieuwste luidspreker van Lexicon.

De nieuwe Lexicon SL-1 is namelijk een luidspreker die het geluid direct naar de luisteraar kan sturen, die op zijn beurt de sweet spot kan verplaatsen en vergroten of verkleinen door middel van een app op zijn telefoon of tablet. Kortom: een audiofiele luisterervaring, waar je ook zit of staat. Dat klinkt wat futuristisch en zo ziet de SL-1 er dan ook uit. De luidspreker bevat maar liefst 32 drivers; 4 woofers, 16 midrangers en 12 tweeters, over 360 graden verdeeld. Door middel van DSP kan de luidspreker het geluid optimaliseren.

“Soundsteer Technology maakt gebruik van DSP om de richting te bedienen. Het geavanceerde algoritme past de locatie en grootte van de sweet spot in real time aan, zodat de luisteraar de beste luisterervaring krijgt,” aldus Lexicon. “Via 22 versterkerkanalen (1250 W) leveren de 32 drivers high-res geluid. Alles wordt uiteindelijk via een app gecontroleerd en bestuurd door de gebruiker.”

Korte ervaringen van CES-bezoekers beamen de werking van de luidspreker, zelf hebben wij het unieke apparaat helaas nog niet aan de tand kunnen voelen. Al met al doet het een beetje denken aan de Beolab 90 van Bang & Olufsen, al heeft die een uitgebreidere calibratie nodig voor een nieuwe sweet spot. Betaalbaar zal de Lexicon SL-1 niet zijn, indrukwekkend wel. Bovendien is het een mooie technologie om in de gaten te houden – wie weet wanneer het ook in betaalbaardere producten te vinden zal zijn!

EDITORS' CHOICE