NIEUWS

Vinylverkoop bereikte nieuw hoogtepunt in 2016

Jasper Mijwaard | 15 januari 2017 | Fotografie Redactie Hifi.nl
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 04 januari 2017

We beloven in 2017 nooit meer te zeggen dat ‘vinyl helemaal terug is’, maar we beginnen het jaar toch met een interessant feit: er werden in het Verenigd Koninkrijk vorig jaar 3,2 miljoen platen verkocht – de laatste keer dat dat gebeurde was in 1991.

Het immense aantal verkochte platen betekent een stijging van maar liefst 53% tegenover 2015. Dat blijkt uit cijfers van de British Phonography Industry (BPI).

Overigens stijgt de vinylverkoop in Groot Britannië al zo’n negen jaar, mede dankzij initiatieven als Record Store Day. "Oudere mensen keren terug naar vinyl, maar ook de jongere generatie ontdekt het op manieren die ze eerder niet deden,” vertelt Vanessa Higgins van platenlabels Regent Street en Gold Bar Records aan The Guardian. “Ik verwacht dat we het komende jaar steeds meer zullen zien dat jongere mensen iets tastbaars en echt willen, en dat is waar vinyl het overneemt van de cd en streaming."

Een groot deel van de verkoop kan worden toegeschreven aan het overlijden van zoveel iconische artiesten in 2016. David Bowie’s Blackstar, die een paar dagen voor zijn dood werd uitgebracht, staat met stip op 1 in de vinyl-charts. Op nummer 2 vinden we Amy Winehouse, die ons al een paar jaar geleden verliet, en Prince komen we tegen op plaats 9. Bowie was overigens met maar liefst vijf albums te vinden in de top 30.

Streaming en cd

Hoewel het succes van vinyl het meest opvallend is, is dat niet het enige goede nieuws voor de muziekindustrie. Streaming is sinds 2013 met zo’n 500% gestegen, wat neerkomt op ongeveer 45 miljard streams in het Verenigd Koninkrijk; ruim 1.500 streams per gezin. Zoals Bryston bij het aankondigen van hun nieuwe cd-speler al zei, lijkt de cd het enige medium dat bergafwaarts gaat. De verkoop van cd’s daalde in 2016 namelijk met 10% ten opzichte van het jaar ervoor. Als we naar de VS kijken is dat overigens ook het geval voor vinyl: in 2016 daalde daar de verkoop met 9,1%.

Toch is het BPI positief. "We geloven dat deze cijfers tekenend zijn voor de belofte van een nieuw tijdperk voor muziek, waar de investeringen van opgenomen muziek in een digitale toekomst leiden tot voordelen voor fans, artiesten en het volledige muzikale ecosysteem," aldus Geoff Taylor. Higgins voegt daaraan toe dat digitale en analoge muziek elkaar vooral lijken te versterken, in plaats te concurreren. "Vroeger was het ontdekken van nieuwe muziek beperkt tot de radio, maar mensen horen nu veel meer nieuwe en andere muziek dan vroeger. Ze luisteren muziek via streamingdiensten investeren in een fysiek exemplaar als het ze bevalt."


EDITORS' CHOICE