NIEUWSMagico

Magico introduceert de nieuwe S3 Mk II op CES 2017

Redactie HiFi.nl | 05 januari 2017 | Fotografie Fabrikant | Magico
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 23 december 2016

Na de begin 2016 gehouden introductie van de verbeterde Magico S1 mk II en S5 mk II modellen, is het aan de start van 2017 nu ook de beurt aan de S3. In zijn nieuwe Mk II incarnatie is dit 3-weg (4 eenheden) luidsprekerontwerp, net als zijn kleinere en grotere broer, nu ook voorzien van alle nieuwe generatie ontwerpelementen. Dit omvat een compleet nieuw ontworpen 23 cm woofer, die zowel de laagst gemeten vervorming voor deze diameter als de ontwerpidealen van het inmiddels befaamde 10-jarig jubileum model M-Project bevat.

Hoog

De hoge frequenties worden, net als bij de andere S-serie MK II modellen, verzorgd door een 2,54 cm door Magico zelf ontworpen diamant gecoate Berillium dome tweeter. Een ontwerp dat behalve een nog beter bij de andere units passende gevoeligheid, ook over een ruimer afstraalbereik en een verbeterde belastbaarheid ten opzichte van zijn voorganger moet beschikken. Bovendien minimaliseert een nieuw, uit aluminium vervaardigde, magneetbehuizing optredende resonanties en verbetert deze de isolatie tegen ongewenste trillingen voor het dome membraan. De lange slag spreekspoel completeert deze weergever tenslotte en zorgt samen met een lagere vervorming en meer optimale overgangsfrequentie, voor een betere integratie met de middenunit.

Midden

Net als de tweeter is ook de reproductie van het middengebied van een nieuwe klasse. Magico laat weten dat de middenunit (net als de woofer) voor maatstaf zettende meetresultaten zorgt. Dat komt doordat Magico heeft gekozen voor een conus die bestaat uit een sandwich van meerwandig koolstofvezel, in combinatie met een laag XG Nanographene. Gecombineerd is het 20% lichter en 300% stijver dan de voorgaande S-serie conusontwerpen. Om het zo belangrijke middengebied nergens ongewenst door te laten beïnvloeden, is ter optimalisatie gekozen voor een afzonderlijk inwendig aangebrachte, aerodynamische behuizing. Een akoestisch onderkomen dus, vervaardigd van speciaal voor dit doel samengesteld materiaal.

Laag

Strakke en krachtige lage frequenties zijn het domein van twee volledig nieuw ontworpen 23 cm woofers. Units die van precies dezelfde geavanceerde productietechnieken en materialen gebruik maken als de middenunit. Dus ook hier weer de sandwich van meerwandig koolstofvezel in combinatie met een laag Nanographene. Een krachtige magneet stuurt een 13 cm uit puur Titanium vervaardigde spreekspoel aan. Een totaal dat een lineare uitslag van 1,25 cm kan verwerken en een schone, onvervormde geluidsdruk tot 112dB@50 Hz/1 meter weet te bereiken.

De behuizing

De monocoque kast van de S3 mk II lijkt in al dit technische geweld misschien nog enigszins normaal, maar is wel vervaardigd uit één enkel blok geëxtrudeerd  aluminium. Naast zijn 30,5 cm diameter bezit de ‘buis’ over een wanddikte van 1 cm. Het nieuwe aluminium bovenpaneel maakt gebruik van geavanceerde freestechniek, gemodelleerd tot een ideale 3D vorm. Hierdoor wordt niet alleen een betere diffractie verkregen, maar worden ook verticale staande golven zoveel mogelijk voorkomen. Een massieve en zeer solide voetplaat bevat het nieuw ontworpen 4-punts draagpootsysteem, wat we in andere vorm ook al bij de S1 mk II en S5 mk II zijn tegengekomen. Naast dat het zorgt voor een fraaier visueel voorkomen, wordt ook zowel een lager zwaartepunt als een nog verder verbeterde stabiliteit verkregen. Dit alles moet resulteren in een lagere stoorvloer en een verbeterd dynamisch bereik.

Wisselfilter

Omdat geen enkel meerweg luidsprekersysteem nu eenmaal zonder een goed wisselfilter kan, is hier door het Magico team dan ook veel aandacht aan besteed. Alle vier de units zijn akoestisch geïntegreerd in wat het merk ‘Elliptical Symmetry Crossover Topology’ noemt. Dat klinkt niet alleen mooi, maar deze techniek zorgt voor normaal oplopende maar tegelijkertijd veel steiler aflopende filterhellingen. Elektrische waarden die bij Magico per model volledig met ‘Real Time Finite Element Analysis’ (nog zo'n mooie term) simulatie kunnen worden bepaald. Mede hierdoor, maar zeker ook door de uit Duitsland afkomstige Mundorf componenten, ontstaat een maximale frequentiebandbreedte en wordt tegelijkertijd de fase lineariteit behouden en intermodulatie vervorming geminimaliseerd. 

Prijzen zijn vanaf € 43.000,- voor een M-Cast uitvoering. 

MERK

EDITORS' CHOICE