NIEUWS

Interview: 2 Meter Sessies – ook in de toekomst

Jan Douwe Kroeske en zijn team zijn een crowdfundcampagne gestart die veel van onze lezers ongetwijfeld aan zal spreken. De man achter 2 Meter Sessies wil het volledige archief van die baken in het muzieklandschap namelijk gaan digitaliseren, om te voorkomen dat er waardevolle Nederlandse radio- en televisiegeschiedenis verloren gaat. We vroegen Jan Douwe om zijn plannen toe te lichten.

Zevenduizend uur

Het gaat om een totaal van circa vijfduizend verouderde banden, vertelt de radioman ons desgevraagd. “We hebben namelijk niet alleen de zogenaamde uitzendtapes bewaard, maar ook alle ruwe opnames. Dan heb je het bijvoorbeeld over een tape met álles wat ‘camera 4’ op de opnamedag met David Crosby heeft gedraaid.” En dat vanaf de allereerste editie in 1987 – we hebben het dus over dertig jaar aan archiefmateriaal. “We hebben geprobeerd een ruwe schatting te maken over hoeveel uur je het dan hebt. Dat zal rond de zevenduizend liggen...”

Op die memorabele dag in 1987 kwam Neil Finn (Crowded House) langs in het toenmalige radioprogramma van Jan Douwe. De Australische zanger had niet zo’n zin in een uitgebreid interview en speelde liever een liedje. De versie van ‘Don’t dream it’s over’ die volgde, leverde zoveel enthousiaste reacties op dat er een nieuw concept geboren was: 2 Meter Sessies. De rest is geschiedenis, en het rijtje bijzondere artiesten dat sindsdien voorbij kwam, zal veel liefhebbers bekend in de oren klinken. R.E.M., Nirvana, Elvis Costello en Lenny Kravitz, om een paar grote namen te noemen. Vanaf 1993 gevolgd door televisiesessies met onder meer Radiohead, Coldplay, Counting Crows en Venice.

Monument van radio en tv

Jan Douwe vertelt vervolgens enthousiast over de rol van 2 Meter Sessies in de vaderlandse radio- en televisiegeschiedenis. “Omdat het al snel een wekelijks terugkerend onderdeel in een goed beluisterd radioprogramma was, werd het als een herkenbaar en gevarieerd programmaonderdeel gezien: soms verrassend goed of ontwapenend, een andere keer misschien bevestigend of bekritiseerd.”

“Het goede aan 2 Meter Sessies was ook vanaf het vroege begin, dat er een (langere) avondvariant van was te beluisteren (in het programma ‘Tracks’, en later ‘Poppodium’). En weer iets later konden we de 2 Meter Sessie als los programmaconcept op tv brengen, naar een idee van regisseur Bauke Kappers en mij. Met andere woorden: er ontstond in de eerste zes jaar een heel natuurlijke groei en uitbreiding.” 

“Zelf heb ik ook altijd heel sterk geloofd in nauwe samenwerkingen met de boekers van allerlei festivals in Nederland; als programmamaker heb ik altijd geprobeerd gelijk op te lopen met de programmering van festivals en clubs. Ik heb het eigenlijk nooit gezocht in ‘gelijk oplopen met andere radioprogramma's’. Ik denk dat bovenstaande elementen hebben gezorgd voor een (nog altijd) solide naam. Door de diepere uitwerking van internet heeft 2 Meter Sessies als archief, met ruim 24 jaar aan videomateriaal en 29 jaar aan audio, nu ook een sterke promotiewaarde.”

Digitaliseringsproces

Om nu kwaliteitsverlies in die kasten met ruim vijfduizend kostbare tapes te voorkomen, zal het volledige archief overgezet moeten worden. Dat is een lijvig werk: iedere tape wordt individueel ingeladen en in real-time uitgelezen. Het archief moet dus in feite in zijn geheel afgespeeld worden. “Als je dus een tape hebt met 90 minuten aan materiaal, dan ben je ook 90 minuten bezig met het kopiëren naar een digitale omgeving. Tijdswinst kan daarom alleen gemaakt worden door het aantal machines te vergroten… Nadat het ingelezen is, begint de tweede fase: het archiveren. Alle opnames komen in een database met de facts & figures over die sessie en opname, zodat we alles direct kunnen terugvinden op een paar steekwoorden. En wie weet vinden we nu in het ruwe materiaal ook nog enkele schatten…“. Een werk dat het productiebedrijf van 2 Meter Sessies niet zelfstandig kan bekostigen. Vandaar deze Crowdfund.

Adopteer een 2 Meter Sessie

Aardige toevoeging aan de crowdfund: je kunt individuele sessies uit het archief adopteren. Om het gehele archief door de digitaliseringsmolen te halen en bijeen te houden, wordt het namelijk in stukjes verdeeld. Deze stukjes worden ter adoptie aangeboden; als donateur wordt je naam aan de betreffende sessie toegevoegd, en je krijgt een certificaat om dat te bevestigen. Het levert je bovendien een 2 Meter Sessies VIP-status op, die met diverse beloningen komt, waaronder bijvoorbeeld korting op diverse activiteiten.

De toekomst

Het behoud van het 2MS-archief spreekt voor zich, maar hoe zit het eigenlijk met de toekomst van het concept? Zelf ben ik programmamaker in hart en nieren. Hoewel er momenteel geen radioprogramma of tv-programma wordt uitgezonden, "zenden" we wel uit via 2metersessies.nl en youtube.com/2metersessies. Dit zijn onze huidige platforms, hier komen ook van heinde en verre reacties op de oude en nieuwe opnames.”

“Tot aan de dag van vandaag staat de teller op 1.587 opgenomen 2 Meter Sessies. Die staat niet stil. Zo doen we 2 Meter Sessies in het theater, zijn we maandelijks met een avond in Blue Collar in Eindhoven, gaan we een nieuw warm nest betrekken in de onlangs totaal gerestaureerde Vara 2 in het Muziekcentrum voor de Omroep, én zijn we klaar om podcasts te gaan uitzenden. Ook zijn we volgende maand te vinden op Eurosonic Noorderslag in Groningen; drie dagen hebben we daar een intiem live podium voor internationale artiesten waarvan ons hart sneller gaat kloppen. Als er een radiozender zou komen met de vraag of we op zondagochtend of op een doorweeks-avond 2 Meter De Lucht in zouden willen gaan… Ik zou er voor gaan!”

Ok, ik wil het toch graag nog even vragen, ook al kan ik het antwoord wel raden – welke sessie(s) een persoonlijk plekje bij Jan Douwe hebben, een eigen archief zo je wil. Maar inderdaad: “Daar kan ik met alle liefde in de wereld geen goed antwoord op geven. Omdat er zoveel redenen zijn om een sessie ‘onvergetelijk’ te vinden… Om de namen (James Taylor, Coldplay, Anouk, Paul Weller, Radiohead, Foo Fighters, Nirvana), om de mensen (The Lau, The Nits, Arno Hintjens, Mr. & Mississippi, Luka Bloom, Timothy Showalter, Billy McCarthy, Fink), om de gebeurtenissen (David Crosby, Venice, Jackson Browne, Ane Brun, Elbow), om de vriendschappen (Henk Hofstede, Comsat Angels, Fink, Sharon Kovacs, Adrian Borland, Ed Kowalczyk), om de humor (Raggende Manne, Gotcha, Ali B…) Zie je? Ik bedoel maar…!”

Red het archief

De digitalisering van 2 Meter Sessies ondersteunen kan vanaf ieder willekeurig bedrag. Adoptie van een sessie begint bij 250 euro. Meer informatie en de mogelijkheden om aan het project bij te dragen, vind je hier. De campagne loopt tot eind februari.


EDITORS' CHOICE