NIEUWSElac

ELAC introduceert AM 200 actieve monitor luidsprekers


Redactie Hifi.nl | 02 december 2016 | Fotografie Fabrikant | Elac

ELAC lijkt een nieuwe koers te varen. Vorige week werd aangekondigd dat ELAC met een eigen versterker komt, maar dat is niet het enige. Met de AM 200, een nieuwe set actieve monitor luidsprekers, lijkt de nieuwe koers van het merk een duidelijkere vorm te krijgen.

In de AM 200 vind je de JET 5 ribbon tweeter die je in veel ELAC-modellen tegenkomt. Om het volledige audiospectrum zo goed mogelijk weer te geven wordt deze gecombineerd met een 15 cm woofer met aluminium sandwich conus. Elke luidspreker wordt aangestuurd door een eigen klasse A/B versterker. Deze levert 80 Watt, dus over het vermogen hoef je je alvast geen zorgen te maken.

Analoge bronnen sluit je aan via een RCA (cinch) ingang of een gecombineerde XLR en 6,3 mm jack-ingang. Liefhebbers van digitaal kunnen gebruik maken van een optische en coaxiale (RCA) ingang, geschikt voor resoluties tot en met 24 bit/192kHz. Een Gain Control knop aan de achterzijde laat je de luidspreker op drie niveaus aanpassen aan de output van de bron en via de daisy-chain functie kun je het digitale signaal van één AM 200 doorlussen naar een andere.

ELAC heeft de AM 200 niet uitgerust met een volumeknop, wat de luidspreker vooral ideaal maakt voor gebruik in combinatie met bijvoorbeeld een Sonos Connect, Bluesound Node 2, Apple TV of natuurlijk ELAC’s eigen Discovery Server. Deze apparaten worden bestuurd met een app waarmee je het volume kan regelen, dus een extra volumeknop op de luidspreker zou dan vooral verwarrend zijn.

Aan de achterkant vind je wel een Room EQ schakelaar waarmee je kunt kiezen tussen vijf presets die, dankzij een geïntegreerde DSP, de luidspreker aanpassen aan de akoestische omstandigheden. Het zou dus niet uit moeten maken of je de AM 200 tegen een wand of op een voet zet. Ook voor mensen die bewust bezig zijn met het duurzaamheid is de AM 200 geschikt; als er enige tijd geen signaal wordt ontvangen, schakelt de luidspreker automatisch naar standby. De AM 200 is nu verkrijgbaar voor 599 euro per stuk – 1198 voor een stereopaar dus. 


EDITORS' CHOICE