NIEUWSElac

ELAC komt met eerste versterker sinds jaren


Redactie Hifi.nl | 25 november 2016 | Fotografie Fabrikant | Elac

We kennen ELAC natuurlijk vooral van de luidsprekers, maar in de jaren 70 stond het merk bekend om draaitafels, elementen en radio’s. Nu blijkt dat de introductie van de Discovery Server een voorbode was voor een volledige herintrede in de elektronicamarkt. ELAC komt namelijk met een eigen geïntegreerde versterker: de EA101EQ-G.

Je zou zeggen dat je voor je eerste versterker sinds járen een naam bedenkt die iets lekkerder in de mond ligt dan EA101EQ-G, maar dat zullen we ELAC niet kwalijk nemen. Een ontwikkeling als deze vinden we daarvoor veel te interessant. Ze laten namelijk weten dat de 699 euro kostende versterker ongekende flexibiliteit koppelt aan unieke features – en dan heb je onze interesse.

Onder de features vallen onder andere bediening via een Bluetooth app, waarin Room Calibration en Auto Blend (subwoofer inregeling) zijn geïntegreerd. Ook aptX wordt uiteraard ondersteund. Vind je het werken met een app onhandig, dan bedien je de versterker gewoon met de meegeleverde remote. Daarnaast heeft ELAC een Dolby Digital 2.1 decoder met Lip Sync ingebouwd voor iedereen die de EA101EQ-G ook wil gebruiken voor het tv-geluid. De subwoofer uitgang sluit hier natuurlijk perfect op aan.

In het compacte kastje (ongeveer 21 x 3 x 29,5 cm, een kleine 2,3 kg) vind je verder een krachtige 2 x 80W BASH versterker en via een ingebouwde DAC (24bit/192kHz) zijn drie digitale ingangen en een asynschrone USB-ingang beschikbaar. Uiteraard ontbreken ook de analoge ingangen niet, daarvan vind je er op de versterker maar liefst twee. Een behoorlijk volle achterkant dus!

Kortom, een (in ieder geval op papier) indrukwekkende versterker waarmee ELAC zich breder in de markt kan positioneren. En vooral na de overname van Audio Alchemy is dat helemaal geen gek idee.


EDITORS' CHOICE