REVIEW

Urban Dance Squad - Life 'N Perspectives Of A Genuine Crossover (LP)

Eric de Boer | 28 november 2016 | Fotografie Fabrikant

Het is precies 25 jaar geleden dat Urban Dance Squad hun tweede album uitbracht. Music On Vinyl breng in het kader van hun hernieuwde Dutch Vinyl Masters campagne het album Life ’N Perspectives Of A Genuine Crossover opnieuw uit. Het album is voor het eerst op vinyl verkrijgbaar en laat horen waarom Urban Dance Squad zijn tijd ver vooruit was.

Na het debuut van de Utrechtse band Urban Dance Squad - Mental Floss For The Globe uit 1989 - ging het het vijftal voor de wind. De voor die tijd erg vernieuwende en frisse mix van diverse muziekstijlen werd vooral live erg goed ontvangen en de het gezelschap maakte niet alleen in Nederland, maar ook in de Verenigde Staten naam. Zowel op Pinkpop als op het Amerikaanse New Music Seminar werd die live reputatie van UDS versterkt en zelfs een tour in Amerika volgde. Een aantal overzeese shows als voorprogramma van Living Colour topte het succes af en een tweede album voor platenlabel Arista volgde.

Dat tweede album werd dus Life ’N Perspectives Of A Genuine Crossover. En crossover mag het sleutelwoord heten. Meer nog dan op de voorgaande studioplaat legde Urban Dance Squad de nadruk op het mixen van stijlen, waarbij hiphop en rock de boventoon voerden. Life ’N Perspectives herbergt elementen van bovengenoemde stijlen, vermengd met ska, funk, blues, Caribische muziek en zelfs Indiase klanken.

Wilde stijlen komen samen in tracks als Son Of The Culture Clash (zelfs samples met dierengeluiden), vrolijke noten in het Duck Ska en harde rock in de albumopener Comeback. Urban Dance Squad was klaar voor een krachtige tweede ronde, hoewel niet alle tracks op Life ’N Perspectives even sterk zijn. Het ballad-achtige Routine laat bijvoorbeeld niet alleen een zwakkere vocale performance van zanger/ rapper Rudeboy Remington horen, het nummer komt ook niet tot volledige wasdom en blijft hangen in het wat voorspelbare refrein.

Toch is de plaat met krachtige tracks als Mr. EZway, Grand Black Citizen en Careless in in staat om -zelfs vijfentwintig jaren later- te blijven verrassen. Het uitmuntende draaitafelwerk van DJ DNA versterkt die conclusie. Een eerste draaibeurt voor wie Life ’N Perspectives nog nooit heeft beluisterd kan het album wat onsamenhangend doen overkomen, maar Urban Dance Squad was indertijd zo vooruitstrevend en overtuigend dat het geheel uiteindelijk gewoon klopt. Het album leverde de band niet voor niets opnieuw een Edison op. Onenigheid met de toenmalige platenmaatschappij heeft van het album nooit het succes gemaakt dat het had kunnen hebben, maar toch heeft Urban Dance Squad veel bekende artiesten en bands weten te bereiken en beïnvloeden.

En vooral dat laatste gegeven mag on-Nederlands succesvol genoemd worden. Sinds 2005 is UDS niet meer bij elkaar, maar deze terechte toevoeging aan de Dutch Vinyl Masters-serie laat ook de liefhebber anno 2016 genieten. Energieke muziek, die op de voor deze persing geremasterde versie fris, vrij dynamisch en ruimtelijk uit de groeven weerklinkt. Music On Vinyl voorzag het album van een klaphoes, een insert en perste de eerste 1000 platen op mooi helder vinyl.

Muziek: 8
Klank: 8
Kwaliteit persing: 9
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 56:14 minuten
Website: www.uds.nl  


EDITORS' CHOICE