REVIEW

Review: All Times Bigband - The Crimson Investigation (LP)

Eric de Boer | 22 november 2016 | Fotografie Fabrikant

Big band muziek, niet iedereen is ervan gecharmeerd. Toch zijn er big band albums die de luisteraar weten te pakken, niet in de laatste plaats door een geweldig geluid dat ook de kwaliteiten van je hifiset laat horen. STS Digital, het label van Fritz de With, bracht eerder dit jaar The Crimson Investigation uit op vinyl. Een album dat erg prettig in het gehoor ligt.

Nederland is rijk aan muzikale groepen die al dan niet op professioneel niveau musiceren. De uit Ermelo en Harderwijk afkomstige All Times Bigband is een compact gezelschap dat door STS Digital werd ingezet om The Crimson Investigation op te nemen. Natuurlijk met de audiofiele klankkwaliteiten en opnameapparatuur die door de sponsors van het label worden aangeleverd. Het label heeft absoluut een eigen klank, die op hun analoge producties (LP en reel-to-reel tape) en cd’s zorgt voor een herkenbare signatuur.

De muziek op deze LP behelst onvervalst big band geluid. Het Veluwse gezelschap heeft de dertien tracks gevuld met bekende en minder bekende nummers uit onder meer het Great American Songbook en vult de tracks van onder andere Gershwin, Ellington en Porter met veel gevoel voor ritmiek en sfeer in. Het geheel klinkt groots en ruimtelijk, terwijl instrumentale nummers worden afgewisseld met door Hans Beckeringh en Marjoleine Leene gezongen nummers.

Jazeker, The Crimson Investigation swingt de pan uit. Onder leiding van toenmalig dirigent Pieter van den Dolder zijn tracks als Let’s Fall In Love, It Happened In Monterey, Sway of Love For Sale opnieuw leven ingeblazen, waarbij de afwisseling tussen mannelijke en vrouwelijke vocalen voor extra toegankelijkheid zorgt. Verfijnd met prettig in het gehoor liggende solo’s en een grootse akoestiek neemt de All Times Bigband de luisteraar mee naar een stukje muzikaal geluk, een gevoel van tijdloosheid en warme sentimenten.

Over warmte gesproken; The Crimson Investigation neigt klankmatig ook naar de warme kant, met behoud van detaillering en microdynamiek. Zoals eerder gezegd heeft STS Digital zijn eigen klankmatige signatuur, waarvan een beetje aanzet in de lagere regionen van het frequentiespectrum onderdeel is. Het geeft ook deze LP een extra gloed, die de muziek complementeert. Kortom, het vinyl luistert lekker weg. Zowel op een lage als een wat hogere volumestand.

De Duitse persing van deze LP, die is vernoemd naar het Van den Hul The Crimson element waarmee testpersingen werden beoordeeld, is prima tot goed. In de stille passages viel wel wat extra groefruis op, maar dat zou exemplarisch kunnen zijn en het valt niet op wanneer de groeven muzikale informatie bevatten. Zowel als achtergrondmuziek en als luisterplaat een geslaagde, audiofiele persing.

Muziek: 8
Klank: 8 ½
Kwaliteit persing: 8
Label: STS Digital
Speelduur: plm. 45 minuten
Website: https://sts-digitalshop.nl  


EDITORS' CHOICE