ARTIKEL

Monoblokkenmalaise

Rob Nijman | 17 december 2011

HiFi.nl werd onlangs bij een importeur op de koffie gevraagd, om samen eens naar een bijzondere creatie te kijken en daar een mooi verhaal van te maken. Dat gebeurt natuurlijk wel vaker, je leest immers regelmatig over de hifi apparatuur die bij uitstek bij merken en importeurs ‘thuis’ in het beste licht opgesteld staat.

Ditmaal was het echter niet om te laten zien hoe de nieuwe set opgesteld staat, of om te laten horen hoe goed de nieuwe luidspreker klinkt. Sterker nog, het idee van het bezoek was precies het tegenovergestelde. Het is dan ook een waarschuwingsverhaal geworden…

In de ontvangstruimte ligt namelijk, op een van de tafels die doorgaans voor vrolijkere presentaties gereserveerd wordt, het binnenwerk van een high-end mono eindversterker tentoon gespreid. Of zeg maar gerust opgebaard, of in ieder geval in zware toestand op de operatietafel gelegd. De staat waarin het bewuste apparaat wordt aangetroffen, is op z’n zachtst gezegd om te janken.

De oprichter van het bedrijf, die doorgaans niets dan mooie verhalen heeft, houdt met zijn sombere verslaggeving van wat zich de voorbije dagen afspeelde het midden tussen overstuur en geëmotioneerd. Wat blijkt: er zijn twee monoblokken van het toch wel meest prestigieuze merk afgeleverd, die door een onofficiële (en duidelijk onbekwame) dealer onder handen genomen zijn. En die dealer had niet meer fouten kunnen maken dan nu het geval is. Iedere stap die hij zette was er één van het originele ontwerp vandaan, iedere aanpassing een die van de gewenste oplossing vandaan stuurde. In de duidelijk ongegronde overtuiging deze initiële schade wel even te herstellen, heeft de onvoldoende ingevoerde reparateur bijna onherstelbare ellende aan het eens zo minutieus afgewerkt apparaat toebedeeld.

Het binnenwerk is volledig verminkt, dat is één. Iedere stap die gezet is om het te repareren, bracht het apparaat verder van de originele kwaliteit verwijderd. Belangrijk is om, voorafgaand aan onderstaand fotomateriaal, de filosofie van de bouwer nog eens in acht te nemen. Iedere klant wil tenslotte een product afnemen van een kwaliteit zoals de bouwer die bedoeld heeft.

Dat is ook de filosofie van het bewuste merk, en eigenlijk van iedere high-end fabrikant die op dit niveau actief is. Het uiteindelijke resultaat van het langdurige, intensieve en zeer nauwlettende proces om van een initieel ontwerp tot een eindproduct van een bepaalde kwaliteit te komen, dient ook bij eventuele herstelwerkzaamheden gerespecteerd en gevolgd te worden. Het is vrij duidelijk, dat er ditmaal weinig aandacht is besteed aan herstel richting origineel ontwerp. We sommen het even met beeldmateriaal op. Let wel: deze foto’s zijn niet voor tere zielen geschikt…


EDITORS' CHOICE