NIEUWSRhapsody

Mono recordings show bij Rhapsody

Redactie Hifi.nl | 02 november 2016 | Fotografie Fabrikant
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 28 oktober 2016

Hoewel we in 2016 kunnen genieten van een perfect surround geluid, organiseert Rhapsody op 5 november een mono-show. Verrassend? Zeker. Maar niet onterecht.

The Beatles, Beach Boys, Miles Davis, Pink Floyd, John Coltrane – zelfs in mono klinken de meesten verbazingwekkend audiofiel. En daarnaast is het natuurlijk gewoon interessant om eens te beluisteren hoe zo’n oude mono-opname klinkt op een high-end systeem van deze tijd. Als bron is daarom gekozen voor de Blackbird MkII draaitafel van Dr. Feickert, met arm en super mono-element van Ikeda. Alleen bij de Beatles-opnames wordt gebruik gemaakt van een element van Ortofon, die speciaal voor de Beatles-monobox is ontworpen.

“Mijn pleit voor mono heeft net zoveel met nostalgie als met klankkwaliteit te maken, maar is geen competitieve vergelijking tussen mono en moderne stereo- of multikanaalsweergave,” vertelt Harry van Dalen. “Aanleiding is het opnieuwe verschijnen van monoalbums op vinyl.” Een groot en belangrijk gedeelte van de oorsprong van de huidige pop en jazz is tenslotte in mono vastgelegd – in de jaren 50 en de vroege 60’s wisten ze niet beter. En ze hielden toen natuurlijk rekening met dit gegeven. “Zet Pet Sound in de 200 grams monovinylversie maar eens op; je kunt er niet omheen,” vervolgt Harry. “Het is te horen dat het de bedoeling van Brian Wilson en de zijnen was dat deze muziek in mono goed zou klinken. […] Producers en technici waren erop gebrand een goede uitvoering vast te leggen.”

Verder vertelt Harry dat mono een compleet eigen muzikaliteit heeft en dat eigenlijk niemand er echt aan moet wennen. Anders dan stereo, maar niet per sé minder, kunnen we wel concluderen. Nieuwsgierig geworden? Ga dan op zaterdag 5 november tussen 10.00 en 16.00 langs bij Rhapsody in Hilversum. Entree is helemaal gratis. 


EDITORS' CHOICE