REVIEW

Review: David Åhlén – Hidden Light (cd)

Eric de Boer | 24 oktober 2016 | Fotografie Fabrikant

Volkoren Records staat er inmiddels bekend als thuishaven voor indie- en folkartiesten met een gevoelige en artistieke inslag. Ook de Zweed David Åhlén past absoluut binnen dit hokje. Zijn jongste album Hidden Light combineert minimalistische klanken met gewijde teksten, die (gelukkig) niet als zodanig overkomen. Dit is onthaasten 2.0.

Wie Hidden Light voor het eerst beluistert, wordt verrast door een weelde van rust en kalmte. De op het Zweedse eiland wonende David Åhlén groeide op als zoon van een priester van een doopsgezinde gemeente en leeft nu een monniksbestaan, waarin muziek een grote rol speelt. Net als op zijn vorige albums speelt ook op Hidden Light zijn geloof een grote rol in de tekstuele invulling van de tracks.

Maar waar veel gewijde muziek vervalt tot een muzikaal onacceptabel niveau, weet Åhlén met zijn fragiele falsetto stemgeluid de nummers extra fragiel en intens te maken. Een kleine link met de muziek van Antony Hegarty (Antony And The Johnsons), die tegenwoordig als de vrouwelijke Anohni door het leven gaat, is dan ook snel gemaakt, hoewel David een onmiskenbaar masculien geluid weet te behouden.

De ingetogen muzikale omlijsting op Hidden Light zal voor de liefhebber van hapklare popsongs wellicht teveel in herhaling vallen en daardoor de aandacht niet weten vast te houden, maar wie beter luistert weet de blazers, piano- en keyboardklanken en de ijl klinkende strijkers juist des te meer op waarde te schatten. David Åhlén weet - voornamelijk samen met Andreaz Hedén - een intieme en open sfeer neer te zetten die de luisteraar op prettige wijze tot rust en overpeinzing maant.

Uitschieters op Hidden Light zijn Morning Prayer, de titeltrack, het buitenaards prachtige duet Majesty met jazz-zangeres Sofia Jernberg en Forever, waarop een door Jonas Nilsson sterk bespeelde dubbele bas samen met de door Jonas Nyström bespeelde blazerssectie een jazzy rol krijgt. De muziek van David Åhlén bevat elementen van neo-klassiek (beluister de instrumentale afsluiter Recapulatio maar, die had zó van Nils Frahm afkomstig kunnen zijn), kamermuziek, jazz, en folk. Samengesmolten tot een innemende en krachtige plaat, die het beste in alle rust genoten dient te worden.

Hoewel de strekking van de teksten op Hidden Light nogal christelijk van aard zijn, is de manier waarop hij zijn geloof viert verre van stichtelijk of belerend. Dat is absoluut een pluspunt, want het maakt de muziek van David Åhlén een stuk toegankelijker. De bewuste keuzes voor de productie, waarbij instrumenten af en toe wat weggemoffeld klinken, komt de breekbare klanken van Davids stemgeluid extra ten goede en vraagt om extra aandachtig luisteren. Kwalitatief hoogstaande muziek voor gevorderden.

Muziek: 8 ½
Klank: 8
Label: VOLKOREN
Speelduur: 25:52 minuten
Website: www.davidahlen.se

 


EDITORS' CHOICE