ARTIKEL

DTS Play-Fi: Eersteklas draadloze audio

Rob Nijman | 01 mei 2017 | Fotografie Fabrikant
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 21 oktober 2016

DTS Inc. (voorheen Digital Theater Systems Inc.) is al langer meer dan een merknaam in (meerkanaals) audio alleen. Het bedrijf uit Calabasas, Californië, hoofdzakelijk bekend van audioprotocollen met klinkende namen als DTS-HD Master Audio, en als voornaamste concurrent van Dolby Digital op het gebied van multichannel in de bioscoop, heeft sinds de introductie in de jaren 90 de nodige stappen gezet om ook de markt voor home audio te veroveren. Een van de recente(re) introducties is Play-Fi.

DTS Inc.

Leuk detail: Steven Spielberg was één van de eerste investeerders in Digital Theater Systems. De regisseur was van mening dat de audiostandaard in filmhuizen niet aan zijn eigen standaard kon voldoen, zeker niet voor het spektakel dat hij naar het grote doek bracht. Jurassic Park was in 1993 de eerste grote release voorzien van DTS, ongeveer een jaar nadat Batman Returns tekende voor het debuut van concurrent Dolby Digital.

Vier jaar later was de LaserDisc van Jurassic Park de eerste home video-drager met het DTS-geluid. In de twintig jaar die volgen, blijven DTS en Dolby elkaar naar de kroon steken. Overigens met wisselende resultaten – zie ook deze kritische ontvangst van DTS Neo:6, het protocol dat het merk lanceerde als tegenhanger van Dolby’s ProLogic II.

Play-Fi

Fast forward naar de wereld van multiroom, en je vindt DTS Inc. ook buiten je AV-receiver in de huiskamer. In het najaar van 2012 werd Play-Fi gelanceerd. Play-Fi is een open protocol waarmee je lossless audio kunt streamen vanaf computers en mobiele devices. Het concept gebruikt het bestaande wifi-netwerk en stuurt je muziek naar meerdere speakers zonder interruptie of vertraging. ‘Open protocol’ wil zeggen dat audiofabrikanten er in hun ontwerp voor nieuwe apparatuur zelf mee aan de slag kunnen, om de functionaliteit van draadloos audio afspelen als dienst aan het product toe te voegen. "De eerste oplossing om behalve de duurzaamheid van wifi-technologie ook haar kosten- en kwaliteitsvoordelen te benutten," aldus DTS desgevraagd – de laatste keer dat we aandacht besteedden aan Play-Fi was op de Consumer Electronics Show in 2014, dus hoog tijd voor deze update!

In de jaren sinds de lancering zijn merken als Arcam, Paradigm, Pioneer, Rotel en Onkyo op de mogelijkheden ingeplugd en zien we ook echte high-end namen als Anthem, Sonus Faber, McIntosh en MartinLogan in het rijtje samenwerkende partijen staan. Gezamenlijk staan ze volgens Play-Fi voor het ‘grootste ecosysteem van merken ter wereld’. Binnen de categorie ‘eersteklas draadloos audio weergeven’, althans. Apps zijn er voor Android, iOS en Windows, én voor Kindle Fire.

Hoe het werkt

Play-Fi stuurt audio vanaf mobiele apparaten naar luidsprekers in je hele huis, met behulp van de eigen streaming-, synchronisatie- en authenticatietechnologieën. Een zoveelste variant op al die andere mogelijkheden dus, waaronder Bluetooth en AirPlay. Wat Play-Fi volgens de specificaties echter voor heeft op die twee, is onder andere compatibiliteit met Android (AirPlay niet) en ondersteuning van 24bit/192kHz (Bluetooth niet). Ook moet het mogelijk zijn meerdere streams vanaf verschillende bronnen weer te geven, meerdere zones te bedienen vanaf een enkel apparaat, en stereo luidsprekers links/rechts te koppelen, wat zowel met AirPlay als met Bluetooth niet mogelijk is.

Play-Fi raakt qua functionaliteit daarmee aan alles wat Sonos ook kan en voegt daar dualband wifi aan toe voor ‘ruisvrij afspelen’ in het 5Ghz-domein. Play-Fi-producten werken bovendien samen met alle andere apparatuur, ongeacht het merk, wat eveneens een verschil is met Sonos. Het open source platform laat producten van verschillende fabrikanten (en prijsklassen) met elkaar samenwerken, waardoor je vanuit je bestaande wifi-netwerk een multiroomsysteem kunt samenstellen waarbij je niet gebonden bent aan één merk. Een absolute USP van Play-Fi is dat het platform ook in de bediening merkoverkoepelend werkt. Het is dus mogelijk om vanuit één app een Polk soundbar, een Anthem receiver, een Rotel streaming tuner en een Paradigm PW 800 zonespeaker aan te sturen. En daar is de consument pas echt bij gebaat. Audioproducten die uitgerust zijn met DTS Play-Fi vind je hier.

Muziekdiensten

Een draadloos audioplatform is natuurlijk niet compleet zonder muziekdiensten. Ook Play-Fi is zo slim geweest om een breed scala aan streamingservices aan het aanbod toe te voegen. Denk aan alle usual suspects, van Spotify tot Tidal en van Deezer tot Pandora, maar ook bijvoorbeeld SiriusXM, iHeartRadio en Amazon Music. En over Amazon gesproken, daar heeft DTS Play-Fi zojuist ook een boeiende deal mee gesloten – waarover later meer! Een apparaat met de mogelijkheden van DTS Play-Fi aan boord hebben we nog niet getest, maar daar komt ongetwijfeld snel verandering in. 


EDITORS' CHOICE