REVIEWSony

Review: Sony KD-65ZD9

Eric Beeckmans | 08 oktober 2016 | Fotografie Fabrikant | Sony

Design en aansluitingen

Een 65-inch televisie is een opvallende aanwezigheid in je woonkamer, en een mooi, stijlvol design is daarom des te belangrijker. De ZD9 past in Sony’s ‘Slice of Living’ design. Mat zwart en champagnegoud zijn de kleuren, de lijnen zijn strak en de hoeken zijn scherp. Het kader is ongeveer twee centimeter dik, met een gouden kleur aan de zijkant, en zwart biesje in het midden. Die zelfde stijl vinden we in de voetplaat, die bijna speels opgebouwd lijkt uit twee tegen elkaar leunende delen. Ook de achterzijde is mooi afgewerkt in een gridvormig patroon. De aansluitingen zijn afgedekt achter een aantal deksels die, zodra je ze inpast, perfect opgaan in het patroon. Er is ruimte voorzien om al je kabels netjes weg te werken, en ze langs de voet weg te leiden.

De opstelling van de aansluitingen loopt gelijk met die van de XD93. De antenne-aansluitingen en drie van de vier HDMI-aansluitingen staan achteraan het toestel in het midden (maar wel zijwaarts gericht). Die zullen moeilijk te bereiken zijn eens het toestel opgesteld is, hou daar dus rekening mee tijdens het plaatsen (bevestig je HDMI-kabels op voorhand). HDMI 2 en 3 zijn klaar voor Ultra HD en HDR (HDMI 2.0a en HDCP 2.2). Aan de zijkant vind je een extra HDMI-aansluitingen, en drie USB-aansluitingen, waarvan een USB 3.0. De Sony bevat ook legacy anologe aansluitingen, maar het zou werkelijk zonde zijn om die te gebruiken op deze televisie.

Android TV, nu met Marshmallow

Sony gebruikt op al zijn televisies Android TV, en de ZD9 is daarop geen uitzondering. Toch heeft het toestel een primeur, het is de eerste Android TV in ons testlab die gebaseerd is op de Android 6 (Marshmallow). Marshmallow komt later ook naar alle 2016 en zelfs 2015 toestellen, maar wanneer dat zal zijn is nog niet duidelijk. Verwacht echter geen wereldschokkende veranderingen. Zeker wat het uitzicht betreft lijkt er ons weinig veranderd te zijn. Android loopt wel iets vlotter, maar vermits de ZD9 een iets betere chipset gebruikt dan de XD93 is het niet zo maar uit te maken of die lichte verbetering komt van de chipset, dan wel van optimalisaties van de nieuwe Android-software. De ZD9 gebruikt een Mediatek MT5891, met een quad-core ARM Cortex-A53, Mali-T680 GPU, 2GB RAM en 15GB interne opslag. Tijdens typisch gebruik betrappen we er ons toch op dat we iets meer pit verwacht hadden van een topmodel. Ook blijven er af en toe kleine problemen, en een keer moest de stekker uit het stopcontact om het vastgelopen toestel te bevrijden.

Lees de volledige review op FWD Magazine >>


EDITORS' CHOICE