NIEUWSSonos

Stap richting de toekomst: Sonos krijgt voice control

Jasper Mijwaard | 30 augustus 2016 | Fotografie Fabrikant | Sonos

Eerder deze maand liet Sonos weten op 30 augustus met een grote aankondiging te komen. Alle muziekpers, inclusief wij zelf, hadden verwacht dat het ging om een ontwikkeling op gebied van spraakbesturing. We hadden gelijk.

Vanaf 16.00 kon de pers inschakelen voor een livestream vanuit de geboorteplaats van Sonos, Santa Barbara. Dat betekent dat het voor ons even wennen was om aangesproken te worden met ‘good morning’, maar we zijn er natuurlijk voor het nieuws en leek toch héél even teleur te stellen.  

Spotify Connect

Sonos kondigde tijdens de livestream als eerste groot aan dat je je apparaten vanaf oktober ook direct vanuit Spotify zal kunnen besturen – gewoon Spotify Connect, dus. Hoewel de Sonos-app bekend staat als erg gebruiksvriendelijk, wilden ze Sonosgebruikers ook de unieke functies van Spotify zelf bieden. Tot nu toe kon je de apparaten tenslotte alleen besturen via de dedicated app. Een ander voordeel van Spotify Connect is dat je makkelijk kunt switchen van je hoofdtelefoon naar je Sonos systeem als je thuiskomt – of andersom, als je naar buiten gaat, natuurlijk. Tenslotte maakt deze samenwerking het mogelijk om je systeem te besturen van buiten je huis – het is niet langer nodig om verbonden te zijn met het WiFi-kanaal waarop je Sonos is aangesloten.

Voice control

Mooie functies, maar daar ga je geen wereldwijde persconferentie voor organiseren. Gelukkig kwam snel het meest interessante nieuws: Sonos gaat samenwerken met Amazon om voice control naar het systeem te brengen. Dat was te verwachten – zelf een systeem ontwikkelen kost tijd én geld en CEO John MacFarlane liet eerder al weten groot bewonderaar te zijn van Alexa, de spraakassistent van Amazon. De software-update om gebruik te kunnen maken van deze techniek is, zoals eigenlijk altijd bij Sonos, volledig gratis. De bèta is eind dit jaar te gebruiken, voor het grote publiek zal Alexa volgend jaar te gebruiken zijn.

“Wij willen elk huis vullen met muziek”, aldus Sonos President Patrick Spence. “Het maakt ons niet uit waar je naar luistert, hoe je zoekt, of in welke kamer je wilt luisteren – we willen een gemakkelijke, snelle en unieke ervaring bieden. Met Alexa via Sonos kan dat. En het is nog leuk ook.”

“Alexa, play in the living room,” of “Alexa, pause.” Het is de toekomst van muziekbesturing – of het heden, eigenlijk. Sonos is één van de merken, zo niet het merk, dat multiroom en besturing via een app heeft grootgemaakt. Of andere merken nu ook zullen volgen is natuurlijk nog even afwachten. 


EDITORS' CHOICE