NIEUWSSonos

Hi-res audio op Sonos dankzij Plex

Sinds kort kun je ook muziekbestanden op Plex-servers via Sonos benaderen en afspelen. Eén groot voordeel: hi-resbestanden spelen daardoor op je Sonos af, weliswaar niet in oorspronkelijke kwaliteit. Daarnaast wordt het ook mogelijk om jouw muziekbibliotheek op afstand te beluisteren op een Sonos-systeem van een vriend. 

Plex staat nog niet in de lange lijst van diensten die Sonos ondersteunt, maar moet je gaan zoeken in de Sonos Labs-functie. Je kunt Plex daar activeren, waarna het tussen de anderen verschijnt waarop je aangemeld bent. 

Het gratis Plex is wellicht de populairste keuze voor mensen die een mediaserver willen opzetten. Moeilijk is dat niet: de serversoftware is kostenloos downloadbaar voor Mac, Linux en Windows, en heel wat NAS-toestellen hebben Plex ingebakken of zijn ermee uit te breiden.

Het grote voordeel van Plex, ten opzichte van een klassieke DLNA-server, is dat de Plex-app (beschikbaar op pc, iOS, Android, slimme tv's en heel wat mediaspelers) je mediabibliotheek verrijkt met metadata. Films verschijnen bijvoorbeeld met filmposters en informatie over de cast.

Plex is ook in staat om mediabestanden te transcoderen zodat ze compatibel worden met het doelapparaat. En dat is ook precies wat er gebeurt als je hi-resbestanden die standaard niet werken op Sonos via de Plex-optie selecteert op een Sonos-speaker. Een 192 kHz / 24-bit FLAC zal omgevormd worden tot eentje op cd-kwaliteit.

Extra's voor Plex Pass

Hoewel Plex gratis is, kun je wel de stap maken naar een betaald abonnement voor bepaald functies. Zoals audio fingerprinting, dat via audiodata de juiste metadata probeert te koppelen aan je muziekbestanden. Het is een handige functie als je zelfs de naam van de uitvoerder en de titel van de track niet hebt ingevuld. Plex Pass-abonnees kunnen daarnaast rekenen op slim samengestelde mixes op basis van hun eigen collectie. 

Er is nog een behoorlijk indrukwekkende mogelijkheid die Plex op Sonos ontsluit: remote afspelen. De muziek op een Plex-server thuis kun je ook op een andere locatie afspelen, vooropgesteld dat je op die plaats internettoegang hebt. Via de Sonos-integratie kun je op die tweede locatie - een vakantiehuis bijvoorbeeld - je Plex-muziekcollectie ook op de Sonos-speakers beluisteren. Het is niet helemaal een cloudoplossing, maar wel bijzonder handig omdat je niet verplicht wordt alle muziekbestanden mee te sleuren op vakantie.


EDITORS' CHOICE