NIEUWS

Thinka: bedien uw KNX-installatie met uw stem

De KNX-installatie in huis is ontzettend handig, maar zou het niet nóg handiger zijn als u de installatie met uw stem kon bedienen? Dat kan nu met de innovatie Thinka. Daarmee bedient een huiseigenaar of gebouwbeheerder de KNX-woningautomatisering met zijn of haar stem via iPhone, iPad of Apple Watch. Thinka koppelt de KNX-installatie direct aan de Homekit van Apple en daarmee aan Siri. Een uitermate intuïtieve en gemakkelijke bediening is het resultaat.

Thinka is een samenwerking tussen system integrator Mike van der Hulst van Domoticom en het Amsterdamse Zilverline. Van der Hulst, gespecialiseerd in KNX, liep al enige tijd met het idee rond iets te ontwikkelen waarmee een KNX-installatie op stemgeluid kan reageren. Hij zocht een bedrijf dat hem kon helpen en kwam uit bij Zilverline, een bedrijf voor software- en productdevelopment dat sterk is in iOS en intelligente softwarekoppelingen. Op vrijdagen werkt Zilverline niet voor klanten; dan ontwikkelen en oefenen de twintig medewerkers met nieuwe technieken, software en innovaties. Sommige daarvan groeien uit tot volwassen producten. Ook Thinka is geboren tijdens een aantal van zulke ‘oefen-vrijdagen’.

Apple Watch

Mike van der Hulst: “We ontwikkelden software die de KNX-installatie aan Apple HomeKit koppelt. HomeKit is niet veel meer dan een database van waaruit allerlei koppelingen mogelijk zijn. De app Siri op de iPhone krijgt zijn informatie en acties ook uit HomeKit.” Thinka zelf is een kastje dat een KNX-installateur of system integrator heel eenvoudig bij een klant in de meterkast klikt. Internet erin, stroom erin, kabel naar KNX erin en de installatie is klaar. Vervolgens bedient een huiseigenaar, bijvoorbeeld met zijn Apple Watch of zijn iPad in de keuken, zijn hele KNX-installatie met zijn of haar stem. Van der Hulst: “Er zijn maar een paar partijen die van Apple een licentie hebben gekregen om voor Homekit te mogen bouwen. Wij hebben zo’n licentie. We hebben een dikke stapel Apple regels liggen waaraan wij ons heel goed moeten houden.”

Scènes koppelen

Thinka is zo in te stellen dat het bij bepaalde gesproken commando’s scènes uitvoert die in de KNX-installatie zitten geprogrammeerd. Daarbij maakten de ontwikkelaars handig gebruik van de taal die Siri al goed kent. Een voorbeeld: een bewoner zegt ‘Goedemorgen’ tegen Siri en de KNX-scène ‘wakker worden’ treedt in werking. Op dat moment gaat bijvoorbeeld automatisch het espressoapparaat aan, de thermostaat gaat hoger, de gordijnen schuiven open en er springen een paar lampen aan. Siri laat ook weten of het commando is uitgevoerd door terug te praten. Andere voorbeelden van gesproken commando’s en automatische scènes die Thinka kan uitvoeren, zijn: ‘Siri, hoe warm is het in de huiskamer?’, ‘Speel Radio 1 af in de keuken’, ‘Zijn alle deuren of slot?’ of ‘Activeer ‘film kijken’. De mogelijkheden zijn echter nog veel ruimer en zullen ook steeds verder toenemen.

Early adopters

De huidige uitvoering van Thinka werkt vooral met Siri, maar in de zeer nabije toekomst is de innovatie ook te gebruiken met Touch ID en Geo-fencing. Dan kan Thinka met de Touch ID functie van een iPhone bijvoorbeeld zorgen dat het huis snel en makkelijk op slot gaat. Ook met Geo-fencing, waarbij een geografisch gebied met GPS virtueel is af te bakenen, zijn automatisch acties in de woning uit te voeren. Zo kan de KNX-installatie op ‘zuinig’ springen als de huiseigenaar 250 meter van huis is, of het hek opent vanzelf als de bewoner komt aanrijden.

“Deze uitbreidingen gaan we uitrollen zodra een aanzienlijke groep mensen de Thinka in gebruik heeft”, vertelt Michael Franken, algemeen directeur van Zilverline. “We lanceren nu eerst 100 Thinka’s voor early adopters. Zij kunnen alvast ervaren hoe het is om met de laatste Apple-technieken een bestaande KNX-installatie te bedienen. Van deze eerste groep willen wij ook graag dat zij actief meedenken over verbeteringen en vooral ook over nieuwe mogelijkheden voor Thinka.” Deze Early adopters ontvangen Thinka met vijftig procent korting: Ä 249,- in plaats van Ä 499,-. In de tweede helft van dit jaar rollen Zilverline en Domoticom Thinka wereldwijd uit. Dat vieren ze tegen die tijd met de eerste enthousiaste Thinka-gebruikers die zich nu aanmelden.

Eerste serie

“We denken dat huiseigenaren die een KNX-installatie en ook Apple producten hebben als eerst geïnteresseerd zijn in Thinka”, zegt Michael Franken. “De ideale klant is iemand die zelf kan beslissen en die het gaaf vindt om feedback te geven op de innovatie. Oud-voetballer Mark van Bommel heeft Thinka al besteld, net als Jaap Stelwagen, oprichter van de website Jaap.nl, en ondernemer Guido de Roo. Natuurlijk is Thinka ook ideaal voor bijvoorbeeld hotelketens, schoonmaakbedrijven en ziekenhuizen.” De eerste serie van Thinka is nu te bestellen op de website www.thinka.eu. Om Thinka te testen koppelde Zilverline verschillende apparaten in het kantoor aan Thinka, zoals de hier afgebeelde zwarte ‘Spider’ lamp. Binnenkort zetten ook de eerste early adopters hun huis op de nachtstand met de woorden ‘Welterusten Siri’. 


EDITORS' CHOICE