NIEUWS

Nieuwe Nest producten: een stap vooruit

Nest Labs heeft eind vorig jaar de derde generatie van de Nest Learning Thermostat geïntroduceerd en daarnaast de Nest Protect en Nest Cam vernieuwd. Home Emotion probeerde ze uit.

Het is de missie van Nest om een ‘thoughtful home’ te creëren, een huis dat voor zichzelf en zijn bewoners zorgt. Het bedrijf focust op het ontwikkelen van eenvoudige, mooie en doordachte hardware, software en diensten voor zijn klanten.

Nieuwe technische functionaliteiten

De derde generatie van de Nest Thermostat heeft niet alleen een nieuw design, maar biedt ook een verbeterde boilerondersteuning, met warmwaterbediening op afstand en geavanceerde compatibiliteit met OpenTherm verwarmingssystemen. De Nest Thermostat kan nu dus ook de boiler (warmwatertank) aansturen. Het warmwaterschema kan vanaf een telefoon of de Nest Thermostat worden aangepast. Auto-Afwezig werkt samen met de boiler voor het besparen van energie wanneer er niemand thuis is (na twee dagen).

Nest maakt vanaf nu gebruik van OpenTherm om tweewegcommunicatie tussen compatibele cv-ketels en de derde generatie Nest Thermostat mogelijk te maken. Hierdoor kan precies berekend worden hoeveel gas er moet worden gestookt voor het handhaven van de gewenste temperatuur, in plaats van dat de cv-ketel gewoon aan en uit wordt gezet. Zo wordt er energie bespaard, blijft het comfort behouden en wordt de levensduur van de cv-ketel verlengd.

Nieuw design

De Nest Thermostat heeft een 40 procent groter, helderder scherm met hoge resolutie en nieuwe graphics, dat eenvoudiger van veraf kan worden afgelezen. Het scherm beschikt over 229 pixels per inch (ppi), 25 procent meer dan de vorige generatie Nest Thermostat. De derde generatie Nest Thermostat heeft ook een iets dunner profiel, zodat hij vlakker op de muur kan worden geplaatst. Verder moest de gebruiker voorheen redelijk dicht bij de Nest Thermostat komen om het scherm te activeren. Afstandsweergave maakt gebruik van de voordelen van de nieuwe hoge resolutie van het scherm, zodat nuttige informatie nu ook vanaf de andere kant van de kamer kan worden afgelezen. De thermostaat kan de doeltemperatuur weergeven en een analoge of digitale klok laten zien. Verder is er ook een nieuwe standaard voor de Nest Thermostat ontwikkeld. Tot slot leert de derde generatie Nest Thermostat welke temperatuur je prettig vindt en programmeert zichzelf. De Nest Thermostat weet hoe lang het duurt voor je huis verwarmd is, zodat het comfortabel is wanneer je arriveert. Wanneer je vertrekt schakelt hij automatisch je cv-ketel en boiler terug, zodat je energie bespaart.

Nest Protect

De nieuwe Nest Protect is van top tot teen opnieuw ontworpen. Hij is voorzien van een zeer robuuste rooksensor, test zichzelf automatisch en gaat tot wel tien jaar mee. De Nest Protect is ook de eerste melder voor huishoudelijk gebruik waarvan je het alarm kunt uitzetten met je mobiel zonder dat je extra hardware nodig hebt. En net als de eerste Nest Protect vertelt hij je wat het probleem is en stuurt hij een melding naar je mobiel. Verder is het fraaie aan de Nest Protect dat hij je eerst een vriendelijke gesproken waarschuwing geeft, zodat een aangebrande tosti geen verdere schade aanricht. En als er één spreekt, spreken ze allemaal. De melder in de slaapkamer laat het je dus ook weten als er beneden rook is gedetecteerd. Het weet dus wanneer er een klein beetje rook is en wanneer er veel rook is. Het weet wanneer het koolmonoxideniveau gevaarlijke waarden aanneemt, een gevaar dat je niet kunt zien of ruiken. Verder verlicht ’s nachts het witte licht van Nest Protect’s Lichtpad je weg door het donker, wanneer je er onderdoor loopt.

Nest Cam

De nieuwe Nest Cam kan nu op basis van de locatie van je mobiel (en de andere mobiele telefoons in het gezin) bepalen of er iemand thuis is. En zichzelf inschakelen wanneer iedereen de deur uit is. En met dag en nacht live streamen, geavanceerd Nachtzicht en bewegings- en geluidsmeldingen helpt de Nest Cam je je huis in de gaten te houden.

Gebruik bijvoorbeeld de Nest Cam om je huisdier of de baby te zien. Of voor meer gemoedsrust wanneer je niet thuis bent. Je hebt de camera in een handomdraai ingesteld en kunt vrijwel meteen de beveiligde videostream bekijken. De camera heeft een groothoekstand van 130º en kan inzoomen voor een close-up. En als je je aanmeldt voor Nest Aware (apart verkrijgbaar) kun je ook nog eens teruggaan in de tijd om te zien wat je hebt gemist. Met een abonnement op Nest Aware (vanaf € 10 per maand) kun je dag en nacht continu opnemen. Zo kun je altijd terugkijken wat je hebt gemist.

Integratie

Net als de vorige generatie, biedt de derde generatie Nest Thermostat verschillende integraties met Nest Protect en Nest Cam. Wanneer Nest Protect een ‘Let op’ of ‘Noodalarm’ voor rook of koolmonoxide laat horen, verschijnt er niet alleen een melding in de Nest-app maar ook een bericht op het scherm van de Nest Thermostat met informatie over wat er aan de hand is. De Nest Thermostat kan automatisch zorgen dat de cv-ketel (op olie of gas) stopt met het verwarmen van het huis - een veel voorkomende bron van koolmonoxide binnenshuis. Dit voorkomt dat de cv-ketel de situatie nog verder verslechtert.

De Nest Cam kan automatisch worden aangezet wanneer de Nest Thermostat in Thuis- of Afwezig-modus wordt geschakeld. Daarnaast kan de derde generatie Nest Thermostat communiceren met andere connected home producten van grote merken als Philips Hue, Osram, Bosch, Logitech en LG, om samen te werken, van elkaar te leren en - elk voor zich - de gebruiker van dienst te zijn door het huis veiliger, beter beschermd en zuiniger te maken.

Prijzen

De derde generatie Nest Learning Thermostat kost Ä 249 en de standaard wordt verkocht voor een consumentenadviesprijs van 35 euro. De Nest Protect rook en CO-melder kost Ä 119 en de Nest Cam beveiligingscamera is voor €199 de uwe. Omdat bij de installatie van de Nest Thermostat wordt gewerkt met netstroom, wordt professionele installatie sterk aanbevolen. Bij mij werd alles vakkundig geïnstalleerd door Feenstra.

Gebruik

Na eerst een aantal maanden de tweede generatie Nest Learning Thermostat te hebben gebruikt, hangt inmiddels de derde generatie een aantal weken aan de muur. Daarnaast is er een nieuwe Nest Protect en een Nest Cam toegevoegd aan het systeem. Het is duidelijk dat Nest weer een stap vooruit heeft gezet en daadwerkelijk ook naar gebruikers heeft geluisterd. Zo waren er kritieken dat hij niet met Open Therm en stadsverwarming werkt… Maar dat is nu dus wel het geval. Verder is de display dus vergroot en beter af te lezen op afstand en kun je een analoge danwel digitale klok laten zien. Door de maandelijkse mailing kun je nog steeds jouw verbruik zien en hoe zuinig je bent ten opzichte van andere Nest gebruikers in Nederland. En krijg je eveneens tips om zuiniger met energie om te gaan. Of je zuiniger bezig bent, wordt weer door de ‘groene blaadjes’ op de display weergegeven. Bij de tweede generatie Nest kan ik zeggen dat ik inderdaad zuiniger ben geworden en ik het idee had dat het huis sneller verwarmde dan voorheen. Dit laatste is nog steeds het geval, maar het is te vroeg om te zien of ik nog meer ben gaan besparen met de nieuwe Thermostat. De Nest Protect ziet er iets anders uit, maar is in gebruik eigenlijk niet veel veranderd. Omdat er nu twee in de woning hangen kon ik nagaan dat ze inderdaad allebei spreken als er bij een van de twee iets wordt gedetecteerd, handig!

Tot slot de nieuwe Nest Cam. Dit is een mooi vormgegeven camera met helaas een erg dik snoer, maar wel handig voorzien van magneet. De Full HD beeldkwaliteit is erg goed en ook de infraroodfunctie werkt uitstekend. Hij is eenvoudig in en uit te schakelen en er zit zelfs een microfoon in. Ik heb hem vooral gebruikt om af en toe thuis te checken. Handig was vooral de connectie naar de Thermostat. Zodra die op afwezig stond, ging de camera aan en stuurde een push-bericht naar mijn mobiel op het moment dat er iemand thuiskwam. Nadelig blijf ik vinden dat je niet lokaal kunt opslaan, maar een abonnement van een tientje moet afsluiten via Nest Aware.

Conclusie

Ik blijf de Nest Learning Thermostat de mooist vormgegeven thermostaat vinden die verkrijgbaar is. Ook de Nest Protect en Nest Cam zien er fraai uit. Dat je voor het drietal dan ook iets meer betaald dan voor andere systemen, vind ik dan ook overkomelijk. De Thermostat zou ik laten installeren door een professioneel bedrijf, maar de andere twee zijn eenvoudig aan te sluiten, het spreekwoordelijke ‘kind doet de was’ is hier zeker van toepassing. De userinterface van de producten is eveneens gemakkelijk en goed doordacht. Stuk voor stuk doen de Nestproducten waarvoor ze zijn bedoeld, de meerwaarde zit natuurlijk in het feit dat ze goed kunnen samenwerken. Ik vind het prijzenswaardig dat Nest geluisterd heeft naar de gebruikers met de ontwikkeling van de nieuwe generatie producten, hier kunnen andere fabrikanten een voorbeeld aan nemen. Persoonlijk ben ik benieuwd of er weer verder is bezuinigd in mijn woning met deze nieuwe generatie en of men nog meer producten gaat ontwikkelen waardoor het systeem nog verder kan worden uitgebreid in dezelfde designstijl als nu… 

EDITORS' CHOICE