HiVisit: Concerto Audio Amsterdam

Rob Nijman | 06 december 2016 | Fotografie Beeldhouwers | Linn

Tijd om weer eens langs te gaan bij Concerto Audio! Er is namelijk het nodige veranderd bij de hifi-specialist in de Utrechtsestraat in Amsterdam. De eerste Hi-Visit bij eigenaar Alex Esser dateert van openingsjaar 2007, wat direct de toon gezet heeft voor de jaren die erop volgden. Aan het begin van de Hollandse zomer is zijn gastvrijheid niet anders, waardoor we nog maar eens richting hoofdstad afreizen.

Die nieuwe realiteit? Concerto Audio is exclusief dealer geworden van één merk: Linn Audio. En dat is toch wel nieuws, een Concerto Audio met dus enkel nog Linn in huis. Want Alex was toch ook altijd gastheer van de befaamde Naim Borrels? En die fraaie Stelt Samen met een speakersetje van Neat? Zeker, maar toch is er ongeveer een jaar geleden besloten om de focus in zijn geheel te leggen op het merk dat al in de tienerjaren het hart van Alex en zijn collega Thierry Schrier heeft gestolen. Het maakt de specialist nog net een beetje specialistischer, zou je kunnen zeggen.

Nieuwe koers

“Het is overigens geenszins een reflectie op Naim, Neat en die andere mooie merken die we hier voerden, zoals ook Vivid – dat nog steeds fantastisch klinkt,” verzekert Alex. De overstap is een combinatie van pure liefde voor het Schotse merk en het feit dat beide heren ervan overtuigd zijn dat de muziekliefhebber buiten Linn niets nodig heeft – hooguit een stevige bibliotheek. Digitaal, uiteraard, want ook het merk maakte ooit een stevige koerswijziging. Een jaar of tien geleden werd de focus volledig digitaal; streaming, netwerkspelers, actieve luidsprekers. Een gedurfde zet van de Schotten, maar wel één die uitbetaalde.

Het nieuws kwam destijds van Linn zelf, ook voor Alex. Zijn winkel was koud een paar maanden open, of een van de merken wiens cd-spelers in zijn assortiment pronkten besloot die apparaten niet langer te produceren. In die jaren sinds dat besluit is de voormalig bedrijfsleider van de Concerto-platenzaak verderop in de straat echter tot dezelfde conclusie gekomen als het team in Schotland; de toekomst ligt bij streaming, en Linn voldoet op dat gebied aan al je wensen.

Filosofie
‘We love music at Concerto – that’s why we offer exclusively Linn music systems.’ Dat is, in één zin, dan ook de boodschap achter de recente keuzes van Concerto. Het gebruikersgemak waar de veeleisende muziekliefhebber naar op zoek is, met de kwaliteit van echte high-end. De apps van Linn begrijpt iedereen in één oogopslag, dus je hebt geen gebruiksaanwijzingen nodig om snel je favoriete muziek tevoorschijn te halen en nieuwe muziek te ontdekken.”

Linn en duurzaam zijn al synoniemen zolang als het merk bestaat. Niet voor niets is de Sondek LP12 platenspeler ruim veertig jaar na dato nog altijd in productie en kun je voor ieder denkbaar onderdeel van ieder denkbaar apparaat gewoon bij de Schotten terecht voor vervanging. Niet alleen hebben ze alles netjes in huis – omdat alle productie nou eenmaal óók in eigen huis plaatsvindt, zonder enige toeleverancier – je kunt het ook binnen enkele werkdagen bij jou thuis verwachten. 

MERK

EDITORS' CHOICE