REVIEWSony

Review Sony PS-HX500: platenspeler met DSD-output

De PS-HX500 mag je gerust een ongewone draaitafel noemen. Laten we gewoon al beginnen met de vraag: "Waarom bestaat het?" En neen, het antwoord is niet zomaar dat de Japanse gigant een stukje van de vinyltaart wil meepikken. Zo groot is die ook weer niet. Sony is wel al een tijdje druk bezig met zijn audiospullen compatibel te maken met DSD-bestanden (en andere hi-resformaten).

Vanuit het argument geluidskwaliteit valt daar iets voor te zeggen, maar langs de andere kant is het ook een beetje gek. DSD is immers het bestandsformaat dat voortvloeide uit SACD, niet bepaald het meest succesrijke medium ooit. Laten we eerlijk zijn: het aanbod aan DSD-bestanden is ronduit mager.

Wat beschikbaar is, zijn voornamelijk om afgeleiden van SACD-releases. Al zijn er ook wel labels die nieuw werk in het formaat uitbrengen. Zelden zit daar werk van grote namen bij, maar kan je eerder audiofiele albums verwachten. De eigen back catalogue uitbrengen in DSD, dat doet Sony Music alsnog niet.

En toen ging er bij Sony een lampje branden: wat als ze een draaitafel maken die vinyl kan omzetten naar DSD? Dat is niet enkel fijn omdat het aanbod aan DSD-bestanden dan toeneemt, maar ook omdat het DSD-formaat volgens sommigen het beste digitale transport is voor het analoge signaal dat je uit vinyl krijgt.

Overigens kun je ook via een andere route vinyl omzetten naar DSD, maar dan moet je investeren in een goede ADC (analoog-naar-digitaal-convertor) én de nodige software. Dat zal niet goedkoop zijn, maar misschien wel een betere optie als je al een goede draaitafel bezit.

Lees de volledige review op FWD Magazine >>


EDITORS' CHOICE