ARTIKELDynaudio

Ontwikkelingen Dynaudio – toekomst vol plannen

Rob Nijman | 04 mei 2016 | Fotografie Beeldhouwers | Dynaudio
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 30 april 2016

In de tweede helft van april heeft Dynaudio Benelux een tiental van zijn Nederlandse dealers uitgenodigd voor een bezoek aan het kantoor en de fabriek in Skanderborg, Denemarken. Er was tevens plaats voor twee man pers, waardoor ondergetekende en fotograaf Paul Vermeulen (Beeldhouwers) als afvaardiging van HiFi.nl het gezelschap mochten vervolmaken.

Het verslag van het fabrieksgedeelte van de trip bij de Deense luidsprekerfabrikant lees je inmiddels hier, maar we nemen je ook graag mee op pad met de dealers. Het productieproces bij Dynaudio hebben we in kaart gebracht, nu kijken we samen met ’s lands specialisten naar de ontwikkelingen richting de toekomst.

V.l.n.r.: Paul Vermeulen (Beeldhouwers), Frank Botman (Botman Sound & Vision), Joris van Heugten (Audio TV Centrum, Eindhoven), Aad Bakker (Praalder, Den Haag), Rob Nijman, Marc Brekelmans, Freek van Ham (iEar'), Lex Kerstens (Lexicom Multimedia), Edwin Vlieger, Peter van Tuijl (AudioExpert, Den Bosch), Rick van Nimwegen (Number One, Leiden), Menno Diepstraten (Audio TV Centrum, Eindhoven) en Bob Zwanikken (Wifimedia, Arnhem)

Tour
Het bezoek aan de locatie in Skanderborg, waar sinds de verhuis van de kastenfabriek uit Velje nu de volledige productie te vinden is, bestond in de hoofdlijnen zelf ook uit twee onderdelen. Een uitgebreide tour van de fabrieksvloer voor een duidelijk inzicht in het fabricageproces, en een training slash seminar over digital audio en de toekomst van (onder andere) de Focus XD lijn. Beiden zeer interessant voor een team van dealers dat aan de hedendaagse consument een goed geïnformeerde klant heeft. Ook erg zinvol voor de meegereisde pers, overigens.

Voorafgaand aan de training die Roland Hoffman als Senior Manager Dynaudio Academy voor ons gepland heeft, staat er ook een meet & greet met enkele Deense collega’s van onze gastheren van Dynaudio Benelux (Edwin Vlieger en Marc Brekelmans) op het programma. Dat zijn onder meer Michael Rohde Böwadt – VP van Product Management en een bekend gezicht van de Xeo 2 introductie in Hilversum – en Marketing Director Mads Aagaard Jensen. Ook de Chief Technical Officer schuift aan, Jan Abildgaard Pedersen. Laatstgenoemde is bepaald geen junior in de wereld van high-end audio. Het cv van de voormalig president(!) van de Audio Engineering Society (AES) leest nog net niet als dat van de uitvinder van luidsprekers. De in akoestiek en electrical engineering gespecialiseerde development director van Dynaudio heeft zijn expertise in de afgelopen decennia bij Bang & Olufsen en Lyngdorf aangescherpt, en is nu ruim twee jaar bij in Skanderborg aan boord – met een duidelijke missie: “I was asked to start a revolution, and that’s what I’m doing.

V.l.n.r.: Michael Rohde Böwadt, Mads Aagaard Jensen en Jan Abildgaar Pedersen

Research & Development
Het was ons in de aanloop naar de trip naar Denemarken al ingefluisterd; Pedersen heeft als CTO een verviervoudigd(!) team van engineers onder zich om de verdere ontwikkeling van digitale audio en de potentie van de Xeo- en Focus XD-lijn verder te omarmen. Pedersen heeft in het verleden aan een aantal baanbrekende DSP-projecten gewerkt, waaronder het ABC room correction systeem van de BeoLab 5. Hij heeft daarnaast een imposant aantal patenten onder zijn naam, en is ervan overtuigd dat échte toekomstige doorbraken in audiokwaliteit schuilen in de combinatie van DSP en akoestiek. “Aan de ene kant moet je akoestische uitdagingen op de route naar verbeterde geluidskwaliteit volledig begrijpen, en aan de andere kant is een vat op de mogelijkheden van DSP de sleutel.”

Aad Bakker, een van de dealers in het gezelschap (Praalder, Den Haag), had het bij de borrel in het hotel de avond ervoor al aangekaart. Hij verwacht ontwikkelingen op het gebied van room correction. “Dynaudio heeft vakmensen van B&O en Lyngdorf in huis gehaald in de stevige aanwas van experts, dus wat verwacht je?” Frank Botman (Botman Sound & Vision, Hoorn) borduurt daar in de Q&A met Pedersen op voort. “Er wordt binnen Dynaudio gesproken over advanced technologies – wat staat daar zoal gepland?” En inderdaad; “De volgende stap ligt buiten de luidspreker,” stelt Pedersen. “Als we ons als fabrikant richten op de weergever alleen, zijn we niet volledig in controle. Een bepalende rol is weggelegd voor de akoestiek die de luidspreker omgeeft.” Het laat zich dan raden waarom er in het R&D centrum geïnvesteerd is in onder meer Europa’s grootste dode kamer.

MERK

EDITORS' CHOICE