Met alle aandacht die er gaat naar het quasi-onbereikbare vlaggenschip dat de Orpheus is, zou je wel eens vergeten dat Sennheiser dit najaar een ander topmodel heeft voorgesteld. Deze HD630VB verdient echt wel wat aandacht, want voor het solide Duitse merk is dit toch wel een heel aparte hoofdtelefoon.
Kijk je naar de klassieke high-end modellen bij Sennheiser (HD600, HD650, HD700 en HD800), dan zijn dat allemaal open hifi-koptelefoons. Je kan rekenen op een prachtige, ruimtelijke klank bij deze toppers, maar dan wel enkel thuis. De open constructie betekent dat ze in luidruchtige omgevingen zo goed als onbruikbaar zijn, ze zijn niet gemaakt om het harde leven van de pendelaar te overleven en je hebt aan versterkerzijde wat extra vermogen nodig om er alles uit te halen.
De HD 630VB wijkt van deze trend af, want het is een gesloten hoofdtelefoon die je zowel thuis als - en misschien wel vooral - mobiel inzet. Het blijft een premiumproduct, dat qua constructie en luxegevoel duidelijk hoger staat dan de al fraaie Momentum M2 die eerder dit jaar een EISA Award won. Let ook op het ‘HD’-label, een etiket dat Sennheiser meestal enkel voor meer audiofiele producten gebruikt.
Tijdloos
Bij het vastnemen en beluisteren van de HD 630VB zie je meteen dat je deze hoofdtelefoon niet zomaar in één vakje kan stoppen. Alles aan de constructie van deze koptelefoon ademt een premiumgevoel uit, wat mooi benadrukt wordt door de gebruikte materialen. De earcups zijn gemaakt uit een gepolijst aluminium, een licht maar stevig metaal dat hier eveneens wordt gebruikt voor de beugel en scharnier die aan elke zijde de driverbehuizing aan de hoofdband bevestigen. De vele schroeven en de grote scharnieren die toelaten dat je de HD 630VB met een solide ‘klak’-geluid kan dichtvouwen dragen bij aan het kwaliteitsgevoel.
De zilveren kleur, de hoogwaardige mechanische onderdelen, de strakke lijnen… ze geven deze HD 630VB een tijdloze uitstraling die ergens heel Duits overkomt. Het is dus zeker geen mobiele hoofdtelefoon die op de laatste jongerentrend inpikt, maar net een design dat volgens mij goed de tand des tijds zal doorstaan. Ik denk dan spontaan aan de designtaal van een merk zoals BMW, dat met pakweg de 5-reeks een auto heeft die zelfs tien jaar na aankoopdatum er niet echt verouderd en nog altijd hoogwaardig uitziet.
Wat niet wil zeggen dat de HD 630VB een onopvallende hoofdtelefoon is. Als je er effectief mee de trein opstapt, zal je toch gewaar worden dat dit een groter model is. Het springt op zijn manier behoorlijk uit de band. De zilveren metaalkleur en toch wat grotere afmetingen zijn één ding, maar het is nu eenmaal ook zo dat de HD 630VB een echte circumaurale hoofdtelefoon is die volledig over de oren past. De zeer dikke oorkussens uit leder zijn zeer comfortabel en dragen ook wel bij aan de forse uitstraling van de HD 630VB.
Om maar te zeggen: dit is geen compacte koptelefoon die je los op de oren plaatst, het is een full-sized exemplaar, met alle voor- en nadelen die je zou verwachten. Een pluspunt - en een indicator dat het hier een betere hoofdtelefoon betreft - is in elk geval dat je de oorkussens kan vervangen. Goed nieuws voor wie graag zijn luisterervaring aanpast/tweakt, maar ook voor iedereen die zijn kostbare investering na enkele jaren op peil wil houden.
Instelbare bassen
Nu dat we het toch over het tweaken of tunen hebben, raken we een unieke eigenschap van deze hoofdtelefoon aan: de Variable Bass Control. De earcup aan de rechterzijde ziet er wat anders uit dan de linkerzijde, met een gekartelde rand waaraan je kan draaien. Bij nadere inspectie blijkt het inderdaad een grote draaiknop waarmee je de basrespons kan variëren van weinig tot veel. Concreet komt dat neer op een significante toename of afname tot 5 dB op het 50-Hz punt, met een afnemende impact op omliggende frequenties.
Hoewel het idee van instelbare bassen niet helemaal origineel is, is de implementatie wel behoorlijk slim bij deze Sennheiser. Interessant genoeg bewandelt Sennheiser hier een heel ander pad om instelbare bassen te krijgen dan pakweg Beyerdynamic bij de Custom One Pro. Bij die koptelefoon kan je basreflex-poorten openzetten om het laag wat voller maar minder gecontroleerd te maken. De aanpak van Beyerdynamic betekent dat je een gesloten hoofdtelefoon deels ‘opent’, met toch wat nadelen. Sennheiser lost het met een actief circuit op, wat een gelijk effect geeft in beide oren.
De draaiknop is volledig traploos, al heb je wel een zestal grote strepen en een aantal kleintjes die je helpen bij het terugvinden van een basinstelling. Het is voldoende troef om te zorgen dat een gekozen instellingen bewaart blijft, ook als je met de hoofdtelefoon rondloopt. Het was wellicht wel nuttig geweest als de middenpositie (die in principe ‘neutraal’ is) voelbaar was geweest, bijvoorbeeld met een klik. Wellicht countert Sennheiser die opmerking door te stellen dat je het best gewoon draait tot je een hoeveelheid bassen hoort die je het meest aanstaat.