Een mooie 1000 Euro set

De eerder op HiFI.nl besproken 1500 Euro set die werd samengesteld als voorbeeld van een gedegen weergaveketen met een bepaalde prijsgrens wordt deze week opgevolgd door een systeem waar de grens bij 1000 Euro is neergelegd.

Dat maakte de zoektocht naar geschikte kandidaten weer wat moeilijker en tegelijkertijd interessant. Uiteindelijk werd er gekozen voor de Cambridge 340 C CD-speler, de Cambridge 340 A versterker en de Wharfedale Diamond 9.1 weergevers. Als verbindingskabels werd er gekozen voor de QED Qunex 1 interconnect en de QED Original luidsprekerkabel. Een mooie Britse set dus.

Cambridge 340 C


Cambridge 340C

Deze speler is voorzien van een 24 bit / 96 KHz dac maar biedt nog meer `goodies` voor de audiofiel zoals een IEC lichtnet aansluiting, zodat er later een betere kabel kan worden aangesloten (de meeste spelers in deze prijsklasse hebben een vast snoer). Aan de achterzijde bevinden zich naast het IEC blok een set analoge Cinchbussen. Digitaal signaal is beschikbaar via een Cinchbus of een optische uitgang. Het front oogt overzichtelijk en strak, met 6 kleine ronde toetsen en een duidelijk leesbaar display. Het is alleen wat jammer dat het display uit het zicht verdwijnt wanneer de overigens zelfverzekerd lopende CD-lade open staat. De meegeleverde Azur afstandbediening is van een aluminium topplaat voorzien en heeft prettig werkende zachte toetsen. De 340C is compact met zijn afmetingen van 43 bij 32 bij 7 centimeter en weegt 4.6 kilo. Alle Cambridge Azur apparatuur is verkrijgbaar in zilver of zwart.

Cambridge 340A


Cambridge 340A

Deze versterker maakte ook deel uit van het 1500 Euro systeem en werd weer gekozen om twee redenen: ten eerste is het een zeer betaalbaar maar geraffineerd product en ten tweede was er reeds gekozen voor de 340C als bron. De synergie van klank, uiterlijk én ergonomie (beide componenten werken met dezelfde Azur afstandsbediening) kon daarom niet worden genegeerd. Er bestaat ook een `SE` variant maar gezien deze natuurlijk meer kost bleef de keuze bij de standaard versie. De 340A kan 40 Watt (RMS) aan 8 Ohm en 50 Watt aan 4 Ohm leveren. Aan de achterzijde bevinden zich twee sets luidspreker uitgangen die handig kunnen zijn bij `bi-wiring` of multi-room gebruik. De 340A heeft 6 lijningangen en ook weer een IEC aansluiting. Zowel de toetsen als de draaiknoppen zijn goed uitgevoerd en voelen goed aan. Er is een uitschakelbare toonregeling waarbij de `Bass` regeling bij 80 Hertz tot +/- 7 dB regelt en de `Treble` bij 20 KiloHertz tot +/- 7 dB. Ondanks zijn bescheiden prijs is de 340A van een stevige ringkerntrafo voorzien en wordt hij standaard met de luxe Azur afstandbediening geleverd. De afmetingen tellen 43 bij 31 bij 7 centimeter en deze versterker weegt 6.2 kilo, schoon aan de haak.

Wharfedale


Wharfedale Diamond 9.1

Deze weergever is het tweede model uit Wharfedale`s geprezen Diamond-lijn en hij meet 29,6 bij 19,4 bij 27.8 centimeter (H X B X D). De Diamond 9.1 is verkrijgbaar in vijf (vinyl) fineren, te weten: Rosewood, Cherry, Beech (beuken), Black Ash en Silver. Het recensiepaar was afgewerkt in Cherry en het moet gezegd dat het fineer uitstekend was afgewerkt. De kast van de Diamond 9.1 heeft (van boven bekeken) een zogeheten boegvorm wat staande golven in de klankkast moet verminderen. De klankkast is van binnen verder verstevigd met een rib (`brace`) die ongeveer halverwege de diepte van de kast is aangebracht. De baffle is voorzien van twee kleine baspoortjes die onder de mid/laag unit zijn aangebracht. Deze mid/laag unit heeft een 12,5 centimeter Kevlar conus en zijn chassis ligt gedeeltelijk over de frontplaat van de 2,5 centimeter silk-dome hoogfrequent unit om een meer homogeen afstraalgedrag te krijgen. Aan de achterzijde is een verticale connectorstrip met vergulde (en geïsoleerde) bi-wire connectoren aangebracht. De nominale impedantie is 6 Ohm en het rendement ligt op 86 dB.


QED Qunex 1

De "Pearl-Purple" gekleurde Qunex 1 interconnect is de junior uit de Qunex interconnect-lijn van QED maar is desondanks voorzien van twee 99.999% OFC kopergeleiderbundels die in een `Twisted Balanced Geometry` lopen. De signaalgeleiders zijn> geïsoleerd in Low Loss LDPE (Low Density Polyethylene). Het geheel is vervolgens afgeschermd door middel van een met aluminium opgedampte Mylar folie en van een PVC isolatie voorzien. De Cinchpluggen zijn keurig gesoldeerd en zorgen voor een strak en solide contact.

QED QunexQED Original


QED Original

Dit is in feite de eerste QED kabel die is ontwikkeld op basis van het onderzoek dat tijdens het QED `Genesis Project` is gedaan. De Original is een slank (3.6 bij 7 millimeter doorsnee), parelkleurig kabeltje. De geleiders hebben een doorsnee oppervlak van 2,5 mm2 en zijn opgebouwd uit 99.999% pure OFC koperaders. De isolatie bestaat uit Low Density Polyethylene (LDPE). De Original kan door de importeur of een QED dealer worden voorzien van de QED Airloc banaanpluggen die dan direct om de aders worden gekrompen.

EDITORS' CHOICE