Bowers & Wilkins: de overweldigende referentie

Jamie Biesemans | 07 maart 2016 | Bowers & Wilkins

Een van de drukstbezochte stands op ISE 2016 is die van Bowers & Wilkins. De Britten weten bezoekers altijd te verwennen met een zeer verzorgde stand en een waanzinnig sterke home cinema-ervaring. Op de grote stand kun je uiteraard al de hoogvliegers van het merk zien, waaronder telgen van de nieuwe 800 D3-familie en een nieuwe lijn inbouwspeakers.

Geinig zijn de AM-1 Architectural Monitors die met verschillende ‘skins’ zijn versierd, waaronder enkele van de hand van Davey ‘Waxx’ Verhaeghe. En hoewel de prominent geplaatste Nautilus niet bepaald een jonge speaker is, blijft dat iconisch design een enorm aantrekkelijk gegeven. Iedereen stopt wel even om dit hebbeding van 32.500 euro per stuk te bewonderen en te fotograferen. “Op een dag…”, hoor je velen denken.

Ook toestellen van Rotel en Classé zijn present op de stand, want Bowers & Wilkins Benelux voert die merken bij ons in. Bij Rotel valt vooral de nieuwe RA-1592 op, een geïntegreerde stereoversterker, bij Classé konden we al een blik werpen op de nieuwe Sigma-lijn. Ook indrukwekkend: de stapel Classé-versterkers die – zo leren we later – de motor zijn voor Bowers & Wilkins’ thuiscinema op de stand.

Net zoals bij vele andere luidsprekermerken, schijnt Bowers & Wilkins op ISE de schijnwerpers vooral op nieuwe inbouwproducten. Het merk heeft een paar primeurs, waaronder de bijzondere CWM Cinema 7. Deze luidspreker is eigenlijk drie luidsprekers in één: monteer hem centraal onder (of boven of achter) het scherm en hij neemt de rol op van center én van linksvoor en rechtsvoor. Dat is bijzonder flexibel en toch wel interessant voor iedereen die niet al te veel in de muren wil hakken.

Ook de nieuwe CCM632 doet iets bijzonder. Met zijn 75 mm driver levert deze plafondspeaker een bijzonder breed bereikt (100 tot 17.000 Hz), terwijl hij wel vrij compact is.  Nog compacter is de CCM663RD, een nog een plafondspeaker die bijzonder dun is (9,7 cm!) en dus makkelijk kan ingebouwd worden in valse plafonds.

Lekker exclusief

Voor onze lezers regelden we met marketingmanager Bas van Oosten tegen het einde van ons dagbezoek aan ISE een exclusieve demo in deze thuiscinema.  Helaas voor de andere wachtenden is er geen plek meer – wij zijn min of meer de laatste bezoekers van de dag. Straks begint de (voorzichtige) afbraak, luidt het.

Gewoon al het betreden van de tijdelijke bioscoop van Bowers & Wilkins maakt indruk op iedereen, maar zeker op Henk Visser. Hij is, naar eigen zeggen, een enorme fan van het merk. “Bowers & Wilkins weet me al 26 jaar te bekoren en te verrassen!” Net voor we de demoruimte binnentreden, werpt iedereen wel een blik op de gigantische stapel Classé-versterkers die ongeveer 4.500 watt aan vermogen leveren voor de speakers in de zaal.

En verrast werd Henk (en de andere aanwezige lezers). In tegenstelling tot andere thuiscinemademo’s die we eerder op de dag bezochten op ISE en die in relatief gewone ruimtes plaatsvonden, word je bij Bowers & Wilkins binnengebracht in een unieke omgeving, helemaal afgesneden van het vele omgevingslawaai van de beursvloer. Met dank aan de akoestische behandeling door Mutrox, die een dubbele opdracht kreeg, verklapt van Oosten: “Het moet hier binnen goed klinken zonder omgevingslawaai, maar er mag ook niet veel geluid ontsnappen naar buiten”. Als de Bowers & Wilkins-man de deur achter ons dichttrekt, is het effect meteen merkbaar. Rust daalt over ons neer – al zal dat niet lang duren. De constructie, met al die demping, is trouwens niet van het minste. 12.000 kg weegt het gevaarte.

MERK

EDITORS' CHOICE