NIEUWS

HiFi om van te dromen (Jaarboek 2016)

Jamie Biesemans | 23 april 2016
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 16 februari 2016

Stel: morgen blijk je de eigenaar van het winnende lotje van Euromillions. Of er komt een mooie erfenis van een onbekende oom op je af. Tijd om eindelijk die hifi-uitgave te doen waar je wel van droomde, maar nooit dacht dat het haalbaar zou zijn. We zetten een paar suggesties op een rij, oplopend in prijs... Klik hier om het volledige jaarboek te downloaden.

Devialet Silver Phantom
De Phantom lijkt misschien wel een heel bescheiden begin voor een bandeloze shoppingexpeditie bij je lokale hifi-zaak. Je kan niet stellen dat deze innovatieve draadloze speaker goedkoop is, maar peperduur
 dat is nu ook niet waar. Wat de Phantom wel is, is een opvallend designstuk dat propvol innovatieve technologie zit. Ga dan meteen voor de Silver Phantom, want die is net mooier en – vooral – produceert 3.000 watt aan vermogen. De sierlijke vormen van de Silver Phantom verbergen een echte krachtpatser die zonder vervorming 105 dB aan muziek kan produceren, van 16 Hz tot 25 kHz. Een flinke scheut spitstechnologie maakt het mogelijk dat je rechtstreeks via Bluetooth kan streamen, maar ook dat je muziek streamt vanaf de beste diensten, zoals Tidal, Deezer en Qobuz. De Phantom is eveneens inzetbaar in een multiroom-opstelling, met andere Phantoms of met de grensverleggende Expert-versterkers van Devialet. In je nieuwe villa met 32 slaapkamers tikt zo’n meerkameropstelling toch al gauw aan.

2.000 euro per stuk.

Sennheiser Orpheus
Met de Orpheus wil Sennheiser toch wel hĂ©Ă©l graag het etiket ‘beste hoofdtelefoon ooit’ veroveren. De Duitsers spelen wel een beetje vals, want de (nieuwe) Orpheus is veel meer dan een alleenstaande hoofdtelefoon. Het is een elektrostatische koptelefoon met eigen ingebouwde digitale versterkers, gevoed door een 8-voudige buizenvoorversterker die verpakt wordt in een prijzige hoeveelheid wit Carrera-marmer. Datzelfde gesteente volstond voor Michelangelo, dus ook voor de kritische luisteraar, vinden de gebroeders Sennheiser. In het blok marmer en de hoofdtelefoon zitten circa 6.000 onderdelen. Kenners van edelmetalen zullen niet enkel goud herkennen, maar ook platina dat in verdampte vorm op de folie in de elektrostatische driver is aangebracht. De Orpheus kopen is niet enkel geld uitgeven, maar ook geduld uitoefenen. De productie start pas in mei en per jaar zullen er slechts 250 stuks worden gebouwd. Niet te lang wachten, dus.

55.000 euro.

B&O Beolab 90
In high-end audio kan je vaker stellen dat een bepaalde speaker uniek en exclusief is. Maar bij Bang & Olufsens Beolab 90 klopt dat ook echt. EĂ©n blik op deze luidspreker werpen en je ziet meteen dat dit toch iets anders is. Geen typische rechthoekvorm hier, wel een veelhoekig ding dat rust op een fraaie houten basis. Het iconisch ontwerp is afkomst van Frackenpohl Poulheim en is best geniaal. Je zou nooit raden dat onder het fijne akoestische stof er een gigantische blok aluminium huist, met daarin 18 state-of-the-art Scan-speaker drivers. Die zijn niet allemaal recht naar voren gericht, zoals bij een gewone speaker. Neen, de drivers stralen naar verschillende richtingen en worden aangestuurd via slimme software en circa 8.200 watt aan versterking. Er zit heel wat technologie in dit designhoogstandje, waaronder Beam Width Control, waarmee je kamereffecten uitschakelt en de sweet spot compact en gedetailleerd of net heel breed en diffuser kan maken.

Circa 70.000 euro voor een paar Beolab 90’s.

Magico S7
Als je streefdoel een ultieme geluidskwaliteit is en je bent bereid dit jaar een Lamborghini minder aan te schaffen, dan is Magico helemaal jouw merk. De premium-luidsprekerbouwer heeft heel wat premiumspeakers voor audiofielen, ons oog viel op de nieuwe S7. De nieuweling is de overtreffende trap in de sowieso high-end S-reeks, een machtige verschijning van bijna 1,4 m hoog met een gewicht van 136 kg per speaker. Dat gewicht heeft zeker te maken met de piekfijn afgewerkte zijpanelen uit aluminium, beschikbaar in verschillende aparte gelakte kleuren. Alles aan de S7 is groots, van de drie 25 cm woofers tot de custom-built 1 inch tweeter. Je combineert een set S7’s best met een versterker van 1.000 watt, aldus de fabrikant, waarna je kan rekenen op 120 dB op 1 meter afstand. Aangezien zelfs vermogende mensen niets kunnen doen aan kapotte trommelvliezen, zouden we je aanraden om dat geluidsniveau op die afstand te vermijden.

Ergens rond 85.000 euro/paar, naargelang de afwerking.

Clearaudio Statement Turntable
We zagen het al bij Naim: als je een hifi-apparaat ‘Statement’ noemt, dan betekent dat ook echt iets. De Clearaudio Statement Turntable is wellicht niet de duurste draaitafel ter wereld, maar zit met een prijskaartje van 150.000 euro plus zeker in de exclusieve klasse. Onder het motto “Neem het beste en maakt het beter”, aldus Clearaudio-ontwerper en –eigenaar Peter Suchy, is de Statement een unieke verschijning, die je aanvankelijk niet zou herkennen als een draaitafel. De 350 kg wegende platendraaier haalt zijn gewicht uit verschillende elementen die de constructie helemaal resonantievrij moeten houden. Tachtig kilogram zit in het grote pendulum dat als tegengewicht fungeert. Als je graag experimenteert met verschillende cartridges, dan kan dat. Je kan namelijk tot vier toonarmen installeren op deze gigant.

Circa 150.000 euro

Samsung 8K 110 inch-televisie
Begin januari toog de redactie weer op pelgrimstocht naar CES 2016. We verwachtten bij Samsung en LG in Las Vegas weer ongelooflijke dingen te zien qua premium-tv’s, en dat was zeker ook het geval. Maar veel beter dan de 110-inch 21:9-televisie die Samsung op CES 2015 presenteerde, hoeft het eigenlijk niet te worden. Je vraagt je misschien af waarom iemand die nadenkt over een scherm van 2,8 meter diameter voor een tv zou gaan in plaats van een projector? Misschien omdat deze Samsung 8K toont, vier keer de hoeveelheid pixels van een Ultra HD-televisie – en zestien keer dat van een Full HD-tv. Dat is meer dan genoeg beeldpunten om 3D-beelden te tonen zonder dat je zo’n lastige 3D-bril hoeft te dragen. Want dat doen miljonairs niet.

Onbekend, maar zeker meer dan 100.000 euro.

Barco DP4K-22L
Ah, maar je nieuwe thuiscinema is veel te groot voor zelfs een 110-inch televisie? Dan is projectie de betere keuze. Maar je wilt het beste, en dan ga je niet voor een doorsnee apparaat dat je overal kan kopen. Opteer dan voor een projectie-unit op topniveau van een wereldspeler op vlak van digitale cinema, zoals de nieuwe DP4K-22L van Barco. Normaal vind je deze krachtpatser enkel in heuse bioscopen terug, maar ook miljonairs kunnen hem plaatsen. De DP4K-22L is het ‘kleinste’ model van een nieuwe lijn Barco-projectors op basis van lasers. Je kan 4K-video aan 60p bekijken of zelfs 3D-films in 4K, en dat met een 2.800:1-contrast ratio. Wel goed nadenken over de installatie: de projector straalt bij gewoon gebruik ongeveer 30 graden uit en dat is zelfs met de bijgeleverde 115-kg wegende koeleenheid. Met een enkele 220-volt stopcontact ga je er ook niet komen.

Op aanvraag, maar we gissen rond 100.000 euro

Volvo XC90
“Wat doet een auto in dit lijst?”, we horen het je al roepen. Droom-hifi draait immers om goed geluid – en dat heb je nooit in een vierwieler, toch? We raden je dan aan even plaats te nemen in de stijlvolle XC90 van Volvo. Maar wel enkel als hij uitgerust is met het Premium Sound by Bowers & Wilkins-optiepakket. Een twaalfkanaalsversterker zorgt voor 1.400 watt output, verdeeld over 19 speakers van Bowers & Wilkins. De meeste daarvan bezitten zelfs de kenmerkende gele conus waar de Britten zo dol op zijn. Er is ook een spectaculaire subwoofer met een innovatief ontwerp dat lucht van buiten binnenhaalt voor nog krachtigere luchtbewegingen. Het interieur van een auto is echter akoestisch een lastige omgeving en daarom wordt de ‘hardware’ aangevuld met DSP-software van Dirac Research die de klank in de XC90 omvormt naar een van drie modi: Studio (met nadruk op een exacte weergave), Individual Stage (volledig zelf in te stellen) en Gothenburg Concert Hall (een ruimtelijke ervaring gebaseerd op de legendarische concertzaal op enkele kilometers van het Volvo-hoofdkwartier in de Zweedse havenstad).

Het optiepakket kost circa 5.000 euro, maar is enkel beschikbaar op hogere versies van de XC90. De topversie is een Volvo XC90 samengesteld door Zweedse DJ Avicii, kostprijs ergens rond 90.000 euro. De Avicii-versie is enkel beschikbaar in sommige landen, zoals België, in Nederland kost het topmodel 100.530 euro.

Naim Statement
Luister, er zijn veel technische redenen waarom de Naim Statement een – en misschien wel ‘dé’ - ultieme versterker mag genoemd worden. Daarom alleen al mag hij niet ontbreken in je luisterkamer in je nieuw buitenverblijf in Monaco. Maar laten we eerlijk zijn: als de bevriende miljonairs op bezoek komen, zullen ze in de eerste plaats onder de indruk zijn van de immense omvang van deze monoliet, uitgerust met voldoende koelvinnen om een dolgedraaide kerncentrale koest te houden. De Statement is op meer dan Ă©Ă©n vlak een echte uiting van hoe ver de ingenieurs van een hifi-merk kunnen gaan als ze niet worden lastig gevallen door managers die maar blijven zeuren over ‘marges’ en ‘een brede doelgroep’. Veel exclusiever kan het niet.

250.000 euro. De bijhorende kabels kosten 3.000 euro/stuk.

Steinway Lyngdorf Model D
Zet de bouwer van ’s werelds beste piano’s in dezelfde kamer als een van de vooraanstaandste hifi-ingenieurs, Peter Lyngdorf, en je krijgt een merk dat streeft naar de ultieme audio-ervaring. En dat ook biedt, mits je durft te investeren. Een mooie luisterkamer, ook geschikt als thuiscinema, uitgerust met een 7.1-opstelling op basis van de Model D-luidspreker staat nog altijd hoog op onze verlanglijst. Dit alles aangedreven door vier digitale versterkers van het merk en met een P200 als surroundprocessor. Nog snel een aantal comfortabele bioscoopzetels installeren, bijvoorbeeld van Fortress Home, wat sfeerverlichting en bekabeling, en je eindigt ergens rond 300.000 euro met een thuisbioscoop waar zelfs de lokale Multiplex jaloers op is!

Circa 250.000-300.000 euro voor een 7-kanaalsopstelling.

Kharma Enigma Veyron
Je hoeft niet naar een ander continent of zelfs een ander land als je pure high-end wil ontdekken. In Breda vind je Kharma Audio, bouwers van zeer exclusieve en bloedmooie hifi-oplossingen die met het beste ter wereld kunnen wedijveren. We gaan het niet hebben over de fraaie Butterfly – die is te toegankelijk voor euromiljonairs – maar wat dacht je van de Enigma Veyron? Met een unieke behuizing uit het kostbare massarandubahout die heel eigenzinnig plaats geeft aan de Omega F-drivers, is het een exquise verschijning. Kharma gebruikt zeer high-end materialen om een adembenemend mooie speaker te bouwen, waaronder diamantstof voor de conussen van de tweeters. Kharma houdt wel echt van diamanten, want ook bij de andere Enigma Veyron-apparaten komt het hardste materiaal op deze planeet regelmatig terug. Bijvoorbeeld bij het 215-kg wegende Enigma Veyron Power Block, dat op diamanten voetjes rust om ontkoppeld te worden van omgevingsvibraties. Ga je voor het volledige systeem, incluis exclusieve Kharma voorversterker en eindtrap? Hou dan alvast iets rond 1,3 miljoen euro opzij!

Een geschatte 1,3 miljoen euro voor een complete Enigma Veyron System.

Pivetta Opera Only
Een aantal toestellen in dit lijst kan je nog ergens ‘gewoon’ noemen. Maar dat is zeker niet het geval voor de creaties van de Italiaan Andrea Pivetta. Al meer dan 25 jaar bouwt de man apparaten die je niet anders dan ‘ultiem’ kan noemen. Wat te denken bijvoorbeeld van de Opera Only, een gigantische versterker die in ruststand al vrij intimiderend is? Druk je op een knop van de meegeleverde remote, dan klappen er vier panelen op en krijg je iets dat lijkt op een redelijke grote communicatiesatelliet. Als we je vertellen dat de Opera Only zes 30.000 watt transformators bevat, dan krijg je al een idee over de omvang van de geluidsmuur die uit dit ding kan komen. Volgens Pivetta kan je rekenen op ongeveer 160.000 watt muziekvermogen, te verdelen over 192 luidsprekeraansluitingen. Mocht je zelf voor de jetset een exclusieve dancefestival organiseren, dit ding kan het aan.

De Opera Only is de jouwe voor slechts 1,65 miljoen euro. De versterker wordt enkel op bestelling gebouwd, een proces dat ongeveer zes maanden duurt.


EDITORS' CHOICE