NIEUWSPS Audio

PS Audio introduceert DirectStream Junior DAC

Redactie HiFi.nl | 14 februari 2016 | PS Audio

Nieuws van PS Audio, altijd fijn. Het is al weer een dik half jaar geleden dat de NuWave DSD werd geïntroduceerd, maar vandaag ontdekten we een nieuw apparaat dat spoedig op de markt zal verschijnen: de DirectStream Junior, het kleine broertje van de in 2014 verschenen DirectStream.

In de jaren sinds de introductie van de DirectStream volgden er diverse eervolle vermeldingen voor deze dac, waaronder Product van het Jaar-vermeldingen in Stereophile en The Absolute Sound en de Golden Ear Awards. Geen wonder dan dat er een opvolger komt, waar audio engineer Ted Smith van PS Audio de laatste twee jaar zijn handen vol aan had. Zijn opdracht: hetzelfde ontwerp in een kleiner model, met een ingebouwde netwerk bridge en tenminste 80 procent van de prestaties van zijn grote broer. Het resultaat is een product dat naar eigen zeggen 85 procent van de prestaties herbergt, voor bijna de helft van de prijs – inclusief een ingebouwde Bridge II (Nederlandse marktprijs wordt 4995,- euro, beschikbaarheid vermoedelijk vanaf medio maart).

Om tot het concept van de Junior te komen, zijn zowel de voeding als het binnenwerk, het display en de user interface versimpeld. De FPGA architectuur is hetzelfde gebleven, en de upsampling prestaties voor cd's en hi-res PCM en DSD zijn volgens de fabrikant nog altijd 10x DSD. De weergavekwaliteiten noemt Smith "vol, rijk en warm, en nooit electronisch of 'digitaal'". Het specifieke verlies ten opzichte van de DirectStream, de 15 procent verschil in prestaties, zijn volgens de ontwerper vooral te vinden in ruimtelijke precisie, transparantie, scheiding van instrumenten en de breedte van de geluidsbeeld – maar hij daagt je wel uit dat verschil daadwerkelijk te horen. 

Meer informatie op de website van PS Audio.


EDITORS' CHOICE