NIEUWS

Deezer voorspelt winnaars Grammy Awards met streamingdata

Redactie HiFi.nl | 08 februari 2016

Volgende week vindt een van de belangrijkste muziekevenementen ter wereld plaats; de 58ste editie van de Grammy Awards. Muziekstreamingdienst Deezer nam haar wereldwijde en Nederlandse streamingdata van 2015 onder de loep om te voorspellen wie in de belangrijkste categorieën naar huis gaat met de gouden grammofoon. De Nederlandse streamingdata verschillen in acht categorieën van de wereldwijde streamingdata.

“De Grammy’s is zonder twijfel het muziekevenement met de meeste impact van het jaar. Ik denk dat velen verrast zullen zijn door onze voorspellingen. Neem bijvoorbeeld Fetty Wap, die op basis van de streamingdata Kanye en Kendrick achter zich laat,” aldus Steijn Koeijvoets, Nederlandse muziekredacteur bij Deezer. Het bedrijf stelde een playlist samen met de nummers van de Grammy-genomineerden.

Best new artist
Gebaseerd op Deezer’s wereldwijde streamingdata zou Meghan Trainor met haar badass Bass naar huis gaan met de Grammy voor Best New Artist. Daarmee verslaat ze James Bay, Sam Hunt, Tori Kelly en Courtney Barnett. Ondanks haar enorme populariteit wereldwijd, is in Nederland juist James Bay bijna twee keer meer gestreamd dan Trainor.

Best Rap Song
Fetty Wap heeft een fantastisch jaar gehad en verlaat de avond met de Grammy voor Best Rap Song voor Trap Queen. Daarmee laat hij hiphop-grootheden Drake, Kanye West, Kendrick Lamar en Common achter zich.

Song of the year
Volgens Deezer heeft Wiz Khalifa ook wat te vieren en mag hij de Grammy voor Song of the Year voor See you again, opgedragen aan de overleden Paul Walkerin ontvangst nemen. Thinking out Loud van Ed Sheeran valt net buiten de boot en eindigt op nummer twee. Volgens de Nederlandse streamingdata is het juist weer andersom en gaat Ed Sheeran met de award naar huis.

Record of the Year
Uptown Funk van Mark Ronson en Bruno Mars is het meest gestreamd in de categorie Record of the Year en overtreft Thinking Out Loud van Ed Sheeran en Can’t Feel my Face van The Weeknd. Als het aan de Nederlanders ligt wordt deze Grammy echter ook weer in de wacht gesleept door Ed Sheeran en komt Uptown Funk pas op de tweede plaats.

Nederlanders andere smaak
Naast Best New Artist, Song of the Year en Record of the Year, zijn er nog vijf andere categorieën waar op basis van de streamingdata blijkt dat de Nederlandse muzieksmaak afwijkt van de wereldwijde voorkeur. In de categorieën Best Dance – Electronic Album, Best Rock Song en Best Alternative Music Album komen de Nederlandse data wel overeen met de wereldwijde data wat betreft de winnaars, maar zijn de Nederlandse en wereldwijde streamingdata van de overige genomineerden wel verschillend.  

Bekijk hieronder alle voorspellingen door Deezer op basis van de wereldwijde streamingdata. De voorspellingen op basis van de Nederlandse streamingdata staan tussen haakjes als deze afwijken van de wereldwijde data.


EDITORS' CHOICE