Je hebt de knoop doorgehakt, je gaat voor een echte surround-installatie met als kloppend hart een AV-receiver. Alleen, waarom moeten die steeds zo enorm zijn? Pioneer bewijst dat je een AV-receiver ook slank kan maken zonder hem te ontdoen van de nodige kracht en features.
Ontwerp
De VSX-S510 is amper de helft zo hoog als de meeste van zijn collega’s. Hij neemt discreet een plaats in bij de bronapparaten. De slimline AVR is uitstekend afgewerkt. De mooie façade in geborsteld metaal is erg sober en puilt niet uit van de toetsen. Naast de powertoets links lijken rechts de stevige volumeknop en een kleinere inputselector de enige bedieningselementen. Onder het centrale scherm zijn echter nog een aantal toetsen verborgen om bepaalde geluidspresets te kiezen. De VSX-S510 is verkrijgbaar in twee versies, zilver en zwart.
Aansluitingen
Het is niet omdat de Pioneer wat kleiner is dan zijn vele broers dat hij daarom minder veelzijdig is. Vooraan beschik je over een HDMI-aansluiting die MHL-compatibel is voor je smartphone. Daarnaast een USB-aansluiting, die niet alleen dient om je iPod, iPhone of iPad op aan te sluiten, maar waarop je ook een USB opslagapparaat kan gebruiken.
De achterzijde van een AV-receiver is over het algemeen de meest indrukwekkende. Met vijf HDMI ingangen heb je alvast heel wat aansluitmogelijkheden. Het gaat wel maar om HDMI 1.4 aansluitingen. Die kunnen dus enkel Ultra HD 4K video tot maximaal 30 beelden per seconde weergeven en geen HDR. Opgelet dus als je plannen hebt om op korte termijn op Ultra HD/HDR wagen te springen. Ze zijn wel voorzien van 3D en ARC (Audio Return Channel), zodat je ook het geluid van de tv via de AV-receiver kan beluisteren zonder nood aan een extra kabel. Een bedrade netwerkaansluiting is ook voorzien. Een analoge stereo cinch ingang, en een digitaal optische en coaxiale ingang maken de lijst volledig.
De luidspreker-aansluitingen zijn groot en handig. Je kan er probleemloos banaanstekkers in kwijt, of je kan de schroefconnectoren gebruiken om naakte kabels aan te sluiten.
Opstellen
De VSX-S510 is geschikt voor vier luidspreker opstellingen. De meest voor de hand liggende is uiteraard 5.1 (links, center, rechts, links surround, rechts surround, en subwoofer). Die opstelling kan je uitbreiden naar 6.1 of 7.1 door toevoeging van een of twee surround-back kanalen. De laatste mogelijkheid is een 3.1 opstelling met een B-speaker opstelling. De B-speakers kan je in een andere kamer opstellen waar je dan dezelfde bron kan beluisteren als op de 3.1 opstelling. Dit is dus geen tweede zone waar je een andere bron beluistert. Je kan in deze opstelling ook een tweede subwoofer gebruiken, maar dat moet dan een actieve subwoofer zijn.
Zodra alles aangesloten is, plug je vooraan de kalibratiemicrofoon in. Selecteer in het menu ‘Auto MCACC’ en de AVR bepaalt automatisch welke speakers je gebruikt, hoe ver ze staan en hoe luid hij ze moet aansturen. Ziezo, klaar. Selecteer de gewenste bron, een van de vele geluidspresets en je kan genieten.
Bediening
De bediening van deze Pioneer laat heel wat ruimte voor verbetering. De remote is vrij imposant, maar voelt erg licht en plastiek aan. De toetsen voor bronselectie zijn duidelijk en groot, maar daarnaast vind je nog heel wat kleinere toetsen die niet altijd even duidelijke functies bedienen. Hou aanvankelijk de handleiding er bij, zodat je regelmatig even kan spieken.
Ook het on screen menu is volledig verouderd. Het gaat om een tekstmenu, van enorme afmetingen, dat ons vooral doet terugdenken aan de tijd van de videorecorder.
Een beetje teleurgesteld installeren we de Pioneer Control App (beschikbaar voor iOS en Android). Maar ook die valt wat tegen. Je kan volume en geluidspreset instellen, en kiezen welke bron je gebruikt, maar daar blijft het bij. Dit is duidelijk een erg afgeslankte versie vergeleken bij iControlAV5 waarmee je bijna elk aspect van de duurdere Pioneer AVRs in een mooie grafische omgeving bedient.
Streamen maar
Netwerkfuncties kunnen niet meer ontbreken op een moderne geluidsinstallatie en dat heeft Pioneer ook in de gaten. De VSX-S510 zorgt in elk geval voor een aantal basisnoden. Zo doet de AVR dienst als DLNA-speler, weliswaar enkel voor audio. Hij ondersteunt een erg breed gamma aan formaten, mp3, aac, wav, wma, flac en alac. Ook Hi-res flac bestanden speelt hij af. Staat je bibliotheek op een Windows pc, dan kan je ook gebruik maken van de ‘Cast to’ functie. Daarmee speel je met een klik muziek af op je AV-receiver. Maar er is meer. De VSX-S510 ondersteunt ook Apple Airplay, en beschikt over ingebouwde internetradio, dankzij vTuner. Tot slot is er ook nog Spotify Connect, waarmee je al je favoriete nummers naar de AV-receiver kan streamen. Wil je ook Bluetooth-apparaten aansluiten, dat kan mits je ook de optionele Bluetooth adapter aanschaft.
Klank
Er zijn meer luistermodes beschikbaar dan je waarschijnlijk ooit zal gebruiken, maar dat zorgt er natuurlijk voor dat je zeker iets vindt waar je tevreden mee zal zijn. Of dat nu de Stream Direct modes zijn, waarbij de AVR zo min mogelijk processing toepast, of de Advanced Surround waarbij je een tikje extra drama, actie of concert klank geeft aan het geluid. Stereo-bronnen kan je beluisteren in surround met behulp van Dolby PLIIx of Neo:6 modes en voor beide algortimes kan je de ruimtelijkheid van de surround aanpassen.
Voor film vonden we de Pioneer een uitstekende keuze. Van de theatrale ruimtegevechten in Star Wars tot de lobby scene van The Matrix, de surround is tastbaar. Maar ook dialogen komen perfect tot hun recht, al moesten we aanvankelijk wat evenwicht zoeken tussen het geluidsniveau van de center luidspreker en de rest. Maar de Pioneer is meer dan een krachtpatser. Verfijnde Back klavecimbels of subtiele Beethoven piano kan hij net zo goed aan als de warme stem van Allanah Myles.
Conclusie
De Pioneer VSX-S510 is een slanke verschijning, maar heeft heel wat te bieden. De bediening kan wel beter, zowel wat de remote, de menu’s als de app betreft. Je houdt er ook best rekening mee dat hij niet over HDMI 2.0 aansluitingen beschikt. De prijs ligt misschien een tike te hoog, maar wie wat rondshopt kan hem aan stevige korting krijgen. Je koopt in elk geval een veelzijdige AV-receiver, met prima klank, uitstekende processing, voldoende aansluitingen en zelfs een stevige scheut netwerkfuncties.