NIEUWS

Nederlandse muziekindustrie groeit in 2015: digitaal passeert fysiek

Redactie HiFi.nl | 22 januari 2016

De omzet van de Nederlandse muziekindustrie is in 2015 flink gestegen. Dat maakt NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie, vandaag bekend. Ook heeft de digitale markt de fysieke eindelijk gepasseerd. 

"De omzet uit fysieke producten is het afgelopen jaar voor het eerst sinds jaren niet gedaald. De omzet uit downloads daalt aanzienlijk, met ruim 20%. De omzet uit streamingdiensten steeg met tenminste 33%. Daarmee passeert de digitale markt de fysieke: fysiek is 48%, digitaal 52%." In 2014 kwam nog maar iets meer dan de helft van de omzet uit fysiek product.

De laatste jaren was de markt na vele jaren van daling redelijk stabiel, de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van Beeld- en Geluidsdragers hoopt dat de stijging van 2015 geen incident is: "Duidelijk is dat streaming de toekomst is, maar het is bemoedigend dat jaarlijkse daling van de fysieke markt een halt toegeroepen is. CD en ook vinyl blijven een zeer belangrijk onderdeel van de markt."

Volgens directeur Paul Solleveld is het een belangrijk signaal dat de consument streamingdiensten heeft omarmd. “We moeten 25 jaar terug om een dergelijke stijging van de muziekmarkt in een jaar te zien.” 

 


EDITORS' CHOICE