NIEUWS

Streaming wint wereldwijd van CD

Redactie HiFi.nl | 16 april 2015

Uit cijfers van IFPI (The International Federation of the Phonographic Industry), blijkt dat de wereldwijde omzet van digitale muziek in 2014 voor het eerst groter was (zo’n 30 miljoen) dan de inkomsten uit cd’s. In Nederland komt volgens de NVPI iets meer dan de helft van de omzet uit een fysiek product.

In totaal blijven de muziekinkomsten wereldwijd echter afnemen. Sinds 1999 daalt de omzet elk jaar. In 2014 bleef de daling beperkt tot 0,4%. Het IFPI-rapport is hier te lezen. Vinyl
In de cd-verkoopcijfers werd ook de omzet van vinyl meegenomen. Platen zijn goed voor 2% van het totaal. In 2014 was echter een verdubbeling van de vinyl-omzet waar te nemen.

Digitaal groeit
52% van de digitale omzet kwam vorig jaar uit downloads. 23% uit streamingdiensten zoals Spotify. Streaming-inkomsten namen met bijna 40% toe.

Trends
Het rapport onthult ook een aantal (vaak regionale) interessante trends. Zo behoudt de fysieke muziekdrager in Japan een omzet van 78%, gevolgd door Duitsland (70%), Zuid-Afrika (62%) en Polen (71%). 

Nederland
De NVPI (Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld - en geluidsdragers) kwam ook met een rapport. De totale omzet van de muziekmaatschappijen in Nederland bedroeg ongeveer 128 miljoen euro; een daling van 1,3% ten opzichte van 2013. De digitale markt (downloads en streaming-inkomsten) beslaat daarvan 45,7%. Nog maar iets meer dan de helft van de omzet komt dus uit fysiek product. Opvallend is het succes van vinyl: NVPI schat de omzet op 8 miljoen euro (11,5%) van de totale fysieke markt.


EDITORS' CHOICE