Yamaha staat bekend om zijn eigenzinnige opvattingen als het gaat om bouwen van audioapparatuur. Waar veel andere grote merken blindvaren op licentie techniek, bijvoorbeeld voor roomcorrectie of equalisatie in surroundreceivers, ontwikkelt Yamaha deze liever zelf. Hierdoor hebben ze alle controle om de apparatuur een eigen klanksignatuur mee te geven. Beluister een aantal willekeurige merken naast elkaar en je pikt een Yamaha er zo uit.
Jarenlang was de markt voor surroundapparatuur belangrijker dan pure tweekanaals weergave. Inmiddels heeft er toch enigszins een kentering plaatsgevonden en wordt stereo weer serieus genomen door veel merken, waaronder Yamaha.
Uit het uitgebreide productenpallet krijg ik voor deze recensie de beschikking over een A-S2100 versterker en CD-S2100 sacd-speler. Apparaten die zich qua prijs duidelijk in het serieuzere segment ophouden. De winkelprijs van de A-S2100 is 2499 euro, de CD-S2100 kost 2299 euro. Alleen al naar het gewicht te oordelen is de vraagprijs gerechtvaardigd. De versterker laat de weegschaal uitslaan naar een niet mis te verstane 23,4 kilo en de cd-speler doet daar met een respectabele 15,6 kilo niet veel voor onder. Qua maat zijn deze Yamaha’s ook niet kinderachtig, de versterker meet maar liefst 435 x 157 x 463 mm en vraagt daarom behoorlijk wat ruimte in een audiorack of kast. Iets om terdege rekening mee te houden bij de aanschaf.
De cd-speler is slechts een fractie minder hoog en diep, 435 x 137 x 438 mm maar nog altijd niet voor de poes. Het uiterlijk van de versterker doet de jaren 70 en 80 herleven. Centraal op het front zitten twee grote, uitschakelbare, VU-meters. Iets wat op moderne apparatuur niet gebruikelijk meer is. Rechts op het front vinden we de volumeregelaar. De A-S2100 is verre van Spartaans uitgevoerd. Van links naar rechts zitten achtereenvolgens de aan- uitschakelaar, een hoofdtelefoonaansluiting, luidsprekerkeuze, peak/off/vu schakelaar. Recht onder de VU-meters drie grote draairegelaars voor Bass, Treble en Balans. Verder naar rechts de bronkeuze draairegelaar, een tuimelschakelaar voor keuze tussen MM en MC voor de phonotrap en een muteschakelaar. Aan de achterzijde vinden we een dubbele set luidsprekeraansluitingen van zeer serieus kaliber, een gebalanceerde ingang, drie lijningangen, een phono aansluiting. Verder nog een 'ouderwetse' rec in- en uitgang en een pre-out en main-in aansluiting om de A-S2100 in te kunnen zetten als voor- of eindversterker. De versterker levert een vermogen van 2x160 Watt in klasse A/B, gezien de forse voeding zal dit vermogen ook probleemloos geleverd worden.
De CD-S2100 sacd-speler is naast een discspeler ook te gebruiken als DAC. Hiervoor is de speler voorzien van drie digitale ingangen. Een optische, coaxiale en USB ingang. Verder bevinden zich aan de achterzijde nog een gebalanceerde en ongebalanceerde uitgang, een optische en coaxiale digitale uitgang. Aan de voorkant centraal een goed afleesbare display met daaronder de smalle cd-lade. Links de aan- uitschakelaar, de pure direct, source en layer toetsen. Daarnaast een reeks ledjes die aangeven of de sacd- of cd-laag van de disc afgespeeld wordt, en welke ingang geselecteerd is. Aan de rechterkant nog play, skip, pause en stop toetsen. Net als bij de versterker wordt een stevige aluminium afstandsbediening meegeleverd. Het loopwerk is gelijk aan het type wat Yamaha ook gebruikt in het topmodel de S-3000 in combinatie met een aluminium tray. Iets wat in deze prijsklasse zelden te vinden is. Voor de omzetting van digitaal naar analoog maakt de CD-S2100 gebruik van een ESS ES9016 32bit DAC. Het digitale en analoge gedeelte beschikken beide over een eigen dedicated voeding.Â
Opstellen en aansluiten
Gezien de omvang van zowel versterker als cd-speler moet er enigszins geschoven worden om beide een plek te geven in mijn Quadraspire rack. Gelukkig heb ik destijds gekozen voor de XL versie zodat deze Yamaha ’s ook in de diepte precies passen. Ik begin met het aansluiten van mijn digitale bronnen op de CD-S2100. Deze beschikt zoals gezegd over een optische, coaxiale en USB aansluiting welke ook allemaal gebruikt kunnen worden. Alle ingangen zijn actief en zo fungeert de speler eigenlijk ook als DAC. Omdat volumeregeling ontbreekt, is deze niet als voorversterker bruikbaar maar je kunt nu eenmaal ook niet alles hebben. Yamaha heeft er voor gekozen een hoogwaardige cd-speler af te leveren, met als extra de digitale ingangen. Mijn Bluesound Vault sluit ik aan met een Oehlbach XXL optische kabel. De UPC decoder gaat met een coaxiale Inakustik naar de CD-S2100 zodat ook films en televisie met gedegen geluid bekeken kunnen worden. Het standaard meegeleverde netsnoer blijft in de doos en wordt vervangen door een Supra Lorad exemplaar. Via AudioQuest heb ik de beschikking gekregen over twee sets analoge interlinks van het type “Water” zodat ik de CD-S2100 en de Bluesound Vault op een volstrekt eerlijke wijze kan vergelijken over de analoge uitgangen. Beide worden hiermee op de A-S2100 aangesloten. Om muziek uit mijn Audiovector SR3 Avantgarde Arreté luidsprekers te krijgen worden deze met Simply Audio Cadenza luidsprekerkabels aangesloten op de versterker in een single wire configuratie. In een later stadium wordt ook mijn Funk Vector V draaitafel nog aangesloten om het phonogedeelte van de versterker te beluisteren. Net als bij de cd-speler krijgt de versterker stroom via een Supra Lorad netsnoer. Het aansluiten is mede door de riante fysiek van beide apparaten een fluitje van een cent. De ruimte tussen de diverse aansluitingen is groot zodat forse connectoren aan de kabels elkaar totaal niet in de weg zitten. Een plezier om mee te werken. Na alle aansluitingen nog een keer gecheckt te hebben wordt het tijd om te gaan luisteren.