TIP

Lezersantwoorden: een platenspeler voor 400 euro

Redactie HiFi.nl | 16 januari 2016

Eerder deze week deelden we een lezersvraag van een hifi-liefhebber op zoek naar een nieuwe draaitafel. De volledige vraag van Bart vind je hier, maar samengevat is hij met een budget van ongeveer 400 euro zoek naar een platenspeler om te integreren in zijn set met de Marantz CD6005 en PM6005 met Monitor Audio luidsprekers. Op de shortlist heeft hij onder meer de Thorens TD 158, Rega RP1 en zowel de Debut als de Essential van Pro-Ject staan. 

De eerste reacties volgden snel, we lichten er een aantal uit.

Maarten schrijft:¬†Ben zelf zeer tevreden over de Rega RP3, en dan vooral in combinatie met de Ortofon M2 Blue.¬†W√°t een podium, en niet te vergelijken met de Elys die Rega er eventueel bij levert ‚Äď die vond ik heel erg sissend in het vrouwelijk vocaal. Veel succes met je keuze en veel luisteren zou ik zeggen, let vooral op het middengebied waar ook de meeste informatie in wordt weergegeven!

Kevin uit Geldrop heeft zijn tip voorzien van een stevige uitleg. De samenvatting: Koop een nette tweedehands Thorens TD 160 voor 150-200 euro, geef hem een onderhoudsbeurt en installeer een mooi nieuw MM element (Ortofon Red, bijvoorbeeld).

De toelichting:
Jarenlang dacht ik een acceptabel geluid te hebben van mijn Pro-Ject Debut III Esprit met Ortofon Alpha element. Een aantal maanden geleden ging ik op zoek naar de Philips 212 electronic platenspeler uit de jaren 70 om deze cadeau te doen aan mijn vader, die deze platenspeler vroeger in zijn bezit had. Op Marktplaats voor 40 euro aangeschaft. Het element wat erbij zat, een Philips 401, was niet meer goed, dus heb ik de Ortofon Alpha van mijn Pro-Ject gehaald en vervolgens als test op deze draaitafel gemonteerd. Het resultaat was ronduit schokkend. Totaal onverwacht. Hoe kan dit!? Het geluid was zoveel beter dan de Pro-ject dat ik me wel voor mijn kop kon slaan dat ik mezelf al die jaren tekort had gedaan... Verslagen door een Philips platenspeler van bijna 40 jaar oud met totaal gecorrodeerde kabels!

Dat triggerde me om te zoeken naar de betere platenspelers uit de jaren 70, en zodoende kwam ik uit op de befaamde Thorens TD 160. Ook deze aangeschaft op Marktplaats (130 euro) zonder stofkap en met kapotte naald. En ook hier weer de Ortofon Alpha van de Pro-Ject op gemonteerd. Deze speler klonk nog weer beter dan beide anderen! Ik heb vervolgens mijn Pro-Ject Debut Esprit snel verkocht en van dat geld een Ortofon 2M Blue aangeschaft en op de Thorens TD 160 gemonteerd. Bizar, zo lekker klinkt dat. Ik ben niet goed in het omschrijven van de kwaliteit van het geluid maar ik krijg er elke keer weer kippenvel van, en dat is waar het uiteindelijk om gaat.

Ik zou deze Thorens nu graag eens willen vergelijken met een Clearaudio Concept, een Rega RP3, of een ander platenspeler van deze prijsklasse met hetzelfde element van Ortofon gemonteerd ‚Äď Wie durft?

Kevin's set
Thorens TD 160
Versterker: Micromega IA-180
Luidsprekers: Sonus Faber Venere 2.5
LS kabels: Kimber Kable 4PR

Een volgende tip kwam van Dirk, die allereerst vaststelt dat er vitale informatie in de vraag van Bart ontbreekt; Het maakt veel verschil of het gaat over een L75/78 of een ander type Lenco. Indien het gaat over een L75/78, dan is het beste advies deze te houden ‚Äď deze zijn namelijk oerdegelijk en quasi onverwoestbaar. Met wat olie op de juiste plekken heb je een echte high-end platenspeler (en duizenden euro's besparing). Natuurlijk zijn er ook nadelen aan deze 40 jaar oude platendraaiers: onder meer de originele arm (door verduurde rubbers in de ophanging komt die scheef te hangen). De onderdelen waren sinds het failliet van Lenco 20 jaar niet meer te krijgen, maar vervanging is op bijvoorbeeld Ebay gewoon te koop, meestal beter dan het origineel;¬†

  • Ophanging arm, v-blocks: 25 euro/paar;
  • Ook kan het rubber hard worden en kartelen. Verbeterde versie via Ebay, 50 euro;
  • Niet pers√© nodig, maar wel hoorbaar: Upgrade lager tungsten/silver, 50 euro,

Dus voor 75 euro en een beetje vet en olie kom je heel ver, en voor 125 euro maak je hem zelfs beter dan hij was. Een een beetje spierarbeid en polish gratis. Wat kan je dan nog doen? Upgrade toonarm en cel, of bijvoorbeeld een beuken mdf plaat (70 euro) omdat het originele kastje resonanties geeft... Met een beetje handigheid maak je er zoiets van:

Ook een tip? Stuur 'm in naar redactie@hifi.nl!


EDITORS' CHOICE