NIEUWS

Je brein herkent muziek


Redactie HiFi.nl | 11 augustus 2016

Dit is een herplaatsing in verband met de Hifi.nl Zomerweek: Muziek >>

Neurowetenschappers van het MIT (Massachusetts Institute of Technology) identificeerden een groep zenuwcellen in de gehoorschors van het menselijk brein die alléén reageert op muziek.

"Een van de belangrijkste vragen rond muziek is in hoeverre er speciale mechanismen aan zijn gewijd in de hersenen", zegt Josh McDermott, assistent-professor neurowetenschappen van de afdeling Brain and Cognitive Sciences aan het MIT. "En in welke mate deze deel uitmaken van mechanismen die in de eerste plaats dienen voor andere functies in de hersenen."De ontdekking was mogelijk dankzij een nieuwe methode. Met behulp van deze methode konden de onderzoekers neurale groepen met verschillende functies identificeren, waaronder een muziek-selectieve groep.

Voor deze studie scanden de onderzoekers de hersenen van 10 proefpersonen die moesten luisteren naar 165 natuurlijke geluiden, waaronder verschillende vormen van spraak en muziek, maar ook alledaagse geluiden zoals het starten van een auto en het rinkelen van een telefoon. Ze gaan nu onderzoeken of de muziek-selectieve groepen subpopulaties van neuronen bevatten die reageren op verschillende aspecten van muziek, zoals ritme en melodie. Ze willen ook nog bestuderen hoe muzikale ervaring en training deze neurale groep kunnen beïnvloeden. 

EDITORS' CHOICE