REVIEW

Monitor Audio Bronze 5: More than just Cute

Jan de Jeu | 30 december 2015

Ongeveer anderhalf jaar geleden beluisterde ik van de Britse luidsprekerfabrikant Monitor Audio de destijds nieuw geïntroduceerde, 900 euro per paar kostende Radius 270, een kleine slanke vloerstaander. Opnieuw staat er in mijn woonkamer een kleine vloerstaander, ditmaal is dat de Bronze 5. En ook nu gaat het om een luidspreker uit een nieuwe Monitor Audio lijn.

Een kijkje op de internetsite leert dat deze fabrikant, die al veertig jaar ervaring heeft met het ontwerpen en op de markt zetten van speakers, een zeer breed luidsprekergamma aanbiedt. De nu vernieuwde Bronze serie is de instaplijn. Daarboven volgen nog de Silver, Gold (eveneens nieuw) en Platinum series. En zonder volledig te willen zijn, is er dan bijvoorbeeld ook nog de reeds eerder genoemde Radius serie en de Airstream serie, waartoe naast de actieve soundbar ASB-2 ook de WS100, de S200 en de S300 behoren. De hier geteste Bronze 5 is de kleinste van de twee vloerstaande typen die de Bronze lijn rijk is. De Bronze 6 is zijn grotere broer terwijl er onder hem nog twee monitor luidsprekers zitten. De kleinste is de Bronze 1 en de iets grotere is de Bronze 2. De lijn wordt gecompleteerd door de Bronze Center speaker, de Bronze FX surroundspeaker en de Bronze W10 subwoofer.

Bronze 5
Wanneer de importeur de twee dozen bij me aflevert is het eerste dat me opvalt het formaat van de verpakking. Pas wanneer ik de luidsprekers heb uitgepakt krijg ik het ware, veel kleinere formaat van de twee kasten te zien. Het grote verschil wordt veroorzaakt door de uitstekende beschermende verpakking. Daar zie ik nog wel eens mindere voorbeelden van. Ook in hogere prijsklassen. Hulde! Tenslotte wil je als koper dat je nieuwe luidsprekers onbeschadigd arriveren. Daarnaast zijn dergelijke dozen in een later stadium nog eens uitstekend te gebruiken. Bijvoorbeeld in geval van een verhuizing. In beide dozen zit naast de luidspreker ook nog een plint die onder de kast kan worden geschroefd en die de luidspreker een wat grotere footprint geeft. Eveneens bijgevoegd zijn de spikes die onder de plint geschroefd kunnen worden. Zodra de twee kleine zuiltjes in de woonkamer aan beide zijden mijn USM Haller audiorack flankeren is het Engelse ‘Cute’ het eerste woord dat in mij op komt. Even later laten zowel mijn echtgenote als mijn 14-jarige dochter zich in vergelijkbare bewoordingen uit. Met zijn hoogte van 898 mm, zijn breedte van 215 mm en zijn diepte van 282 mm (inclusief plint, front, connectoren en spikes) heeft hij in de daaropvolgende weken ook op anderen die gedurende de testperiode mijn huiskamer bezoeken hetzelfde effect.

Enkelen zijn zeer gecharmeerd van de voor dit merk nieuwe White Ash uitvoering. Persoonlijk zou ik in mijn interieur kiezen voor de Black Oak versie maar vooral in een licht, modern interieur kan dit White Ash de Bronze 5 tot ‘a real looker’ maken. De andere twee beschikbare afwerkingen zijn overigens Pearlescent Walnut en Rosemah. De grijze frontjes worden door magneetjes op hun plek gehouden, zijn dus eenvoudig te verwijderen en laten geen ontsierende gaatjes in de baffle zien zoals bij veel andere merken het geval is. Achter die frontjes verschuilen zich drie units met daaronder een Hi Ve II poort. De 11 kilo wegende Bronze 5 is een 2,5 weg systeem met een gevoeligheid van 90 dB, een nominale impedantie van 8 Ohm en een frequentiebereik dat loopt van 37 Hz tot 30 kHz. Alle drie de units zijn nieuw ontworpen. De bovenste is een 25 mm Gold Dome C-CAM tweeter, daaronder bevinden zich de 5 ½ inch C-CAM midrange driver en de even grote C-CAM bass driver. De laatste twee hebben elk hun eigen akoestische kamer en een staalgrijze conus met daar omheen een zwarte ring, waarbij zichtbare bevestigingspunten ontbreken. Kleur en materiaal wekken, in combinatie met de kastafwerking, de indruk als zou het hier gaan om een product uit een beduidend hogere prijsklasse. Compliment! Het enige dat voor mijn gevoel enigszins afbreuk doet aan dit beeld is het kunststof gedeelte aan de voorzijde van de topplaat waarop de merknaam te lezen is. Aan de achterzijde zit een tweede Hi Ve II poort. Helemaal onderaan bevinden zich de luidsprekerkabelaansluitingen.


EDITORS' CHOICE