REVIEWSamsung

Review: Samsung R1, R3 en R5 wireless audio

Wellicht had je ze al herkend van de recente editie van de Test 'T Thuis-rubriek: de Samsung Wireless Audio speakers. De nieuwe reeks 360 graden-modellen van het Koreaanse merk werden ook voor FWD Magazine aan de tand gevoeld. Samsung mag die televisie- en smartphonegigant zijn, hun nieuw audiolab in de V.S. komt stilaan op toeren en heeft met deze R-speakers best wel goede toestellen afgeleverd. Net zoals bij elk multiroom-systeem kan je kritiek hebben op de app, maar het blijven details die niet in de weg staan van een vrij vlotte gebruikerservaring.

Begin dit jaar verraste Samsung vriend en vijand met een paar draadloze speakers met een hoge designfactor. Eén model leek wel een reusachtig ei op een verhoogje, het ander ging dmeer de richting uit van muts ontsnapt uit een haute couturewinkel; gewaagde onderwerpen die weliswaar niet zomaar een gekke vorm meekregen, maar dankzij dat design muziek in 360 graden rondom de speaker uitstraalden. Dit in tegenstelling tot klassieke speakers die eerder breed naar één richting geluid uitstoten. Maar deze WAM7500 en WAM6500 waren misschien voor sommige mensen toch echt te extravert, en daarom lanceerde Samsung een nieuwe reeks 360-speakers die heel wat subtieler zijn. Net als hun voorgangers gaat het om draadloze speakers die inhaken op Samsungs Multiroom-familie en muziek van allerlei bronnen afspelen, van Bluetooth tot Spotify.

In dit artikel gaat het over de R1, R3 en R5. Of als je dat verkiest: de WAM1500, WAM3500 en WAM5500. Voor een of ander reden heeft Samsung niet genoeg aan één modelnummer per product, wat het zoeken op het internet wat moeilijker kan maken. De drie speakers zijn heel gelijkaardig qua vorm en functie, enkel het formaat is anders. Intern is er ook wat verschil, al bezitten ze bijvoorbeeld alle drie dezelfde 25 mm tweeter en inventieve touchpad op de bovenkant.

Maar de woofer die voor de nodige bassen zorgt, is wel telkens wat groter. Bij de R1 kan je rekenen op eentje van 88 mm, bij de R5 is die woofer al 125 mm groot. Nog een opvallend verschil: de R1 heeft een externe adapter en geen 'voetje', terwijl voor de R3 en R5 een simpele stroomkabel volstaat. Dat is goed om weten als je de speakers ergens wil plaatsen met de bekabeling weggewerkt.

Waar de eerste 360°-speakers van Samsung eerder eyecatchers waren, gaat Samsung bij het nieuwe trio eerder voor een subtiel ontwerp. Als de Koreanen een design zochten die in de meeste interieurs zou passen, zonder veel aandacht te trekken, dan zijn ze daar zeer goed in geslaagd.

Bronnen
Meer streamingdiensten ondersteunen dan Sonos is geen enkele concurrent gegeven, maar Samsung doet toch behoorlijk zijn best. Met Spotify, Deezer, en Qobuz zijn de belangrijkste present, maar we missen toch echt Soundcloud en Tidal. Ondersteuning voor Apple Music zal ook niet voor morgen zijn, gegeven de mijldiepe kloof die gaapt tussen de iPhone-bouwer en Samsung. Ter compensatie kunnen de R1, R3 en R5 wel heel wat andere dingen. Zo is Bluetooth ingebouwd zodat een bezoeker ook zijn muziek in jouw huis kan afspelen en is ondersteuning voor SoundConnect. Als die naam je niets zegt, kan het zijn dat je gewoon nog een Samsung-tv hebt waar die functie Soundshare heet.

Maar wat het doet is wel handig: een compatibele Samsung-tv (en onze ES8000 uit 2013 kan het ook bijvoorbeeld) stuurt zijn audio draadloos naar Multiroom-speakers. Je kunt pakweg een setje R3’s inzetten als stereo-oplossing voor beter tv-geluid, zonder lastige kabels te leggen. Bij onze tests met Netflix-streams was er nooit echt een probleem met synchronisatie tussen beeld en geluid – blijkbaar heeft Samsung daar wel de nodige vertraging in de tv ingebouwd. Een mooie feature. Ten slotte kan je ook eigen muziekbestanden afspelen vanaf je eigen telefoon, DLNA-schijven of vanaf je eigen pc. Dat laatste kan met een programma dat Samsung beschikbaar stelt voor pc en Mac. Positief hier is dat quasi alle muziekformaten ondersteund worden, tot PCM 192 kHz / 24 bit.

Lees de gehele review op FWDmagazine.be


EDITORS' CHOICE