HI-VISITOvergaauw

Hi-Visit: Overgaauw

Werner Ero | 01 november 2015 | Fotografie Werner Ero
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 30 oktober 2015

In hartje centrum Leiden is één van de leukere A/V winkels van ons land gevestigd. De echte Leidenaar weet dan waarschijnlijk meteen dat ik daar Overgaauw mee bedoel, maar ook voor mensen buiten de regio is deze winkel absoluut een bezoek waard. De kracht van Overgaauw zit wat mij betreft duidelijk in de meer ‘aardse’ en vooral puur Nederlandse uitstraling. Want ook al kun je hier terecht van eenvoudige instap hifi tot zelfs state of the art high-end: de klantbenadering is in alle gevallen gelijkwaardig, warm, hartelijk en verder eigenlijk vooral heel gewoon. Dat deze winkel daarbij ook nog een scherp prijsbeleid hanteert en in geval van calamiteiten de problemen met een eigen technische dienst vaak zelf op vlotte en adequate wijze op kan lossen, maakt het gedegen en prettige beeld helemaal compleet.



Mijn eerste kennismaking met deze ‘leuk om te ontdekken’ A/V winkel, vond eind mei vorig jaar tijdens de Esoteric Grandioso show plaats. Wat mij toen eigenlijk al meteen opviel, was de gezellige en ongedwongen sfeer. Ook werd informatie over de gepresenteerde producten op een geduldige en ongedwongen wijze verstrekt en waren het duidelijk demonstraties die door professionals werden gegeven. Daar bedoel ik mee dat er naast de nodige vakkennis, ook aandacht aan de akoestiek was besteed. Een belangrijke voorwaarde om op een eerlijke en objectieve wijze componenten te beoordelen en te vergelijken. Naast het voor deze show indrukwekkende arsenaal aan topkwaliteit audiocomponenten, verdient ook de pas door het Overgaauw team verworven, prachtige en zeer karakteristieke in Art Nouveau stijl gebouwde presentatiezaal alle lof. Want mede door deze riante en licht aandoende ruimte, die onderdeel van het aanpalende winkelpand uit 1907 deel uitmaakt, ontstond er uiteindelijk een zeer geslaagde en succesvolle show.



Overgaauw  
Familiebedrijf Overgaauw bestaat dit jaar inmiddels al 51 jaar en blijkt ondanks deze relatief hoge leeftijd ook vandaag de dag nog immer springlevend te zijn. Naast het gestaag groeiend assortiment met een onverminderd hoog kwaliteitsstreven, wordt ook nog steeds voor de specialisatie audio en video in zijn puurste vorm gekozen. We spreken hier dan van relatief eenvoudige audioproducten zoals bijvoorbeeld een Sonos oplossing van € 200,-  tot serieuze high-end systemen tot zo’n € 100.000,- per set. Hoewel de naam Overgaauw al sinds 1964 trots op de winkelpui prijkt, is de dagelijkse leiding alweer vele jaren in handen van schoonzonen Johan Luyx en Fokke Rietkerk. Daarbij worden beiden heren bij het verrichten van hun uiteenlopende dagelijkse werkzaamheden naast een tienkoppig team, trouw ondersteund door hun beide vrouwen die nog wel de naam Overgaauw dragen. Hoewel de eerste verrassing er na mijn vorig jaar afgelegde bezoek natuurlijk wel een beetje af is, ben ik dit keer vooral benieuwd wat deze winkel naast high-end audio nog meer te bieden heeft. Mijn gastheer voor dit bezoek is dit keer mede eigenaar Johan Luykx en net als tijdens mijn vorige bezoek in mei 2014 met andere eigenaar Fokke Rietkerk, is ook dit keer de ontvangst hartelijk en gastvrij. Mede door de veranderingen en grotere rust besluiten we samen met een kop geurige koffie, onze kennismaking in de nu veel meer aangeklede Art Nouveau presentatiezaal voort te zetten.

 

 


EDITORS' CHOICE