NIEUWS

Tien kandidaten voor KNX Professionals Award en KNX Publieksprijs

Rob van Mil | 10 oktober 2015

De automatisering van een woning of een gebouw is soms zeer complex. De integratie van systemen neemt vergaande vormen aan. De meest bekwame system integrators tonen dit in de praktijk. Om deze system integrators een platform voor hun capaciteiten te geven, organiseert KNX Nederland de KNX Professionals Award. Deze prijs geldt als de hoogste onderscheiding in Nederland op het gebied van woning- en gebouwautomatisering. Dit jaar dingen tien projecten van negen KNX Professionals mee naar de prestigieuze prijs. De winnaar krijgt op donderdag 1 oktober de Award uitgereikt op de beurs Elektrotechniek in Utrecht. Voor het eerst is er ook een KNX Publieksprijs, deze gaat naar de kandidaat die op de website van KNX Professionals de meeste stemmen van het publiek krijgt. De inzendingen voor de Award zijn zeer divers. Belangrijkste overeenkomst is dat zij stuk voor stuk indruk maken met een unieke vertaling van complexe techniek naar eenvoudige bediening. Dit zijn de kandidaten, in alfabetische volgorde.

Duurzame renovatie van Siemens Hoofdkantoor door BAM Bouw en Techniek

Bij de duurzame renovatie van dit omvangrijke kantorencomplex was het einddoel het LEED Gold-label, een unicum in Nederland. De elektrotechniek draagt daar aan bij met een compleet nieuwe infrastructuur waarmee alle gebouwgebonden e- en w-installaties integraal zijn aan te sturen, op basis van KNX en BACnet. Het pand heeft na renovatie overal daglichtafhankelijke lichtregeling, aanwezigheidsdetectie en individuele regelbaarheid van licht en thermisch comfort. De naregeling en alle installaties op veldbusniveau worden via KNX gestuurd. Ook de armaturen, die een regeling hebben via Dali, is gekoppeld aan KNX. Uiteindelijk worden in dit project straks ruim 5.100 KNX-actoren op KNX toegepast, plus nog eens de 8.000 Dali-gestuurde armaturen.

Ultieme beleving in JT Bioscopen door Elektropartners
De eerste Dolby Cinema-zaal ter wereld staat in Eindhoven. Techniek en ambiance zorgen hier voor de ultieme filmervaring. Aangestuurd door de laserprojector en gekoppeld aan de KNX-automatisering, draagt de verlichting bij aan consistente beleving van dimmomenten en -intensiteit. Ook alle andere installaties zijn op basis van KNX in het centrale bedieningssysteem geïntegreerd. KNX werd er de bindende factor waarmee de exploitant de sfeer volledig zelf bepalen en via visualisaties bedienen. De opdrachtgever is zodanig enthousiast dat Elektropartners is gevraagd om ook de volgende Dolby bioscoop in Alkmaar op basis van KNX te gaan installeren.

Alles voor de sfeer in Restaurant ’t Gerecht door Heinsius Electrotechniek
Sfeer, licht, klimaat en service; op al deze aspecten heeft KNX-installatie een positieve invloed in dit Grandcafé-restaurant. Stap voor stap zijn alle gebouwgebonden installaties hier geautomatiseerd, op termijn worden ook de bediening van de vergaderzalen en de hotelkamers in het systeem geïntegreerd. Als gast van ‘t Gerecht mag het je aan niets ontbreken. De techniek moet daaraan volledig ten dienst staan, en dat doet ze hier ook. De obers, maar ook de managers en eigenaren, hebben allemaal hun visualisatie waarmee ze precies de systemen kunnen bedienen wat voor hen van belang is.

Draadloze bedrijfszekerheid in Kasteel Biljoen door Hevac Controls
De modernisering van dit bewoonde kasteel was alleen mogelijk met een draadloos KNX-systeem, omdat boren en fresen in de historische muren geen optie was. Het gebouw is nu van alle moderne gemakken voorzien. Om tevens die bedrijfszekerheid te garanderen, werd een topologie gecreëerd waarbij een storing dat nooit meer dan 25% van één etage uitvalt. Elke etage is op zichzelf weer in vier segmenten opgedeeld. Dit moest ook wel, omdat men muren van soms één meter dik tegenkwam.

Toekomstvaste techniek in Winkelcentrum Keizerswaard door Leertouwer
Het verouderde en falende Batibus-gebouwautomatiseringssysteem van dit winkelcentrum is volledig omgebouwd naar een modern KNX-systeem. Alle Batibus-bedrading en -componenten zijn vervangen en de programmering is opnieuw gedaan in KNX. Het resultaat is een bedrijfszeker en toekomstvast systeem met veel meer mogelijkheden dan voorheen. Zo zijn bijvoorbeeld alle systemen nu ook op afstand te bedienen, uit te lezen en te onderhouden. Storingsmeldingen, meetgegevens en verbruikshistorie zijn nu duidelijk zichtbaar voor de beheerder. Het gemak voor beheerder en eigenaar waren nog nooit zo groot.

Slim gestuurde verlichting bij Audi/VW-dealer door TechTron Groep
Om de steeds slimmere en duurzamere auto’s van deze autodealer in een bijpassende omgeving te kunnen tonen, koos de eigenaar bij renovatie van de elektrotechnische installatie voor KNX. Ondanks dat het draaiboek van Audi/VW daar niet in voorzag, mocht er overal ledverlichting komen met besturingen op daglicht en beweging. De voordelen zijn inmiddels bewezen. Wanneer de eerste medewerker binnenkomt, gaat de verlichting via een logische looproute aan. Zo zijn de inschakelpieken behoorlijk beperkt. En de slimme, aan KNX gekoppelde energiemeters brengen het sterk verlaagde energieverbruik exact in kaart.


EDITORS' CHOICE