REVIEW

Overzicht High Res-aanbieders (download)


Menno Bonnema | 09 oktober 2015

Met de komst van almaar meer aanbieders van streaming audio, lijkt ook het aanbod van providers van zogenaamde High Res audio bestanden gestaag te groeien. Het betreft hier providers waarbij je ‘’high end” audio-bestanden kunt downloaden, al dan niet tegen betaling. Hoogste tijd voor een overzicht!

Na de opkomst en ondergang van de betere audio-bestanden op schijfjes in de vorm van sacd en dvd-audio, leek het er nog even op dat er een opvolger in de vorm van blu ray audio zou gaan komen. En hoewel de laatst genoemde schijven nog steeds mondjesmaat worden uitgebracht, kunnen we ondertussen toch wel melden dat ook deze blu ray audio only schijven een marginaal lot in de distributie van muziek naar de consumet hebben bereikt. 

De consument gaat meer en meer over naar de aanbieders van streaming audio en daarbij mag Spotify zich in Nederland voorlopig spekkoper en marktkoploper noemen. Maar er zijn intussen veel meer aanbieders van streaming audio op de markt gekomen. En als we even simpelweg stellen dat concurrentie op deze markt altijd goed is (onder het mom van ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’), kan de conclusie alleen maar zijn dat de muziekliefhebbers hier alleen maar beter van worden. Daarbij komt ook nog eens dat de kwaliteit waarin de audio-bestanden aangeboden worden via het internet ook steeds beter wordt. Beter gezegd: je hebt steeds meer de mogelijkheid om te kiezen voor een betere kwaliteit. Aanbieders als bijvoorbeeld Qobuz en Tidal bieden hogere resolutie audio bestanden aan.

Tot nu toe hebben we het hier aleen nog over streaming diensten gehad. Daarnaast verschijnen er gestaag ook steeds meer aanbieders van hogere resolutie audiobestanden die je kunt downloaden, vaak tegen betaling. Er bestaat (nog steeds?) een groep audioliefhebbers die niets ziet in het streamen van audio, omdat ze de kwaliteit ervan gewoon niet goed (genoeg) vinden. Voor die groep is het downloaden van High res audiobestanden interessant en in feite een vervanging dan wel aanvulling van de sacd, dvd-audio of zelfs blu ray audio schijven.

Hoog tijd om een actueel overzicht te bieden van de grootste ‘spelers’ op deze markt. Deze lijst pretendeert overigens niet volledig te 
zijn: er zijn nog heel veel kleinere aanbieders die niet in dit overzicht zijn opgenomen. Daarnaast komen er nog steeds nieuwe bij. Dan tenslotte nog een waarschuwing: bekijk eerst goed wat je apparatuur thuis ‘aan kan’. Het is tenslotte zonde om een download van 40 euro te doen, waarna bijvoorbeeld je mediaplayer de melding geeft dat het apparaat er niets mee kan…

EDITORS' CHOICE