REVIEWSennheiser

Review: Sennheiser Momentum In-ear

Jamie Biesemans | 14 maart 2016 | Sennheiser
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 15 september 2015

SAMENVATTING

Met zijn gewicht van 16 gram is de Momentum In-ear een oortelefoon die je uren kan dragen zonder dat ze echt opvallen. De pasvorm is vrij goed, al vonden we de recent geteste Focal Sphear en de (duurdere) Audio-Technica ATH-CKR10 op dat vlak net iets beter. Qua geluid liet de In-ear ons soms wat onberoerd, misschien om hij naar ons gevoel wat resolutie mist. Misschien daarom dat we de Momentum In-ear toch wat minder sterk vinden dan de on-ear en over-ears varianten. Dat zijn duidelijk toestellen van een hoger niveau. Tegelijkertijd is de Momemtum In-ear heel lager geprijsd en zeker niet slecht voor 100 euro.

PLUSPUNTEN

  • Prijs
  • Handig etuitje
  • Wirwarvrije en stille kabel
  • Redelijk draagcomfort
  • Gemakkelijk aan te drijven

MINPUNTEN

  • Buitenste driverbehuizing komt fragiel over
  • Remote mocht iets lager op de kabel
  • Mist wat resolutie

Bij Sennheiser schuilt onder de naam ‘Momentum’ een aantal hoofdtelefoons voor mensen die toch op zoek zijn naar iets beters voor onderweg. Maar hoe zit het dan met de veel goedkopere Momentum In-ear?

Eerder dit jaar ververste Sennheiser zijn Momentum-familie, onder meer door het uit te breiden met draadloze modellen. We namen eerder de Momentum M2 (de over-ears-versie) onder de loep, en waren best tevreden. Het bleek een vrij goede hoofdtelefoon voor zijn prijspunt (circa 300 euro). Even later ontving deze Momentum ook een EISA Award als hoofdtelefoon van het jaar, een award waar wij ook achter staan. 

Momentum is bij Sennheiser duidelijk bedoeld als een lijn voor meerwaardezoekers. De toestellen kosten iets meer, zijn goed afgewerkt en bieden betere kwaliteit. Dus waren we wel iets verbaasd als we onderaan de lijst van Momentum-producten een set in-ears tegenkwamen die net geen honderd euro kosten. Dat is nogal een kloof met de rest van de familie. 

Mooi etuitje
De Momentum In-ear arriveert in een compact, winkelrekvriendelijk doosje. Bij het aanschaffen moet je even oppassen, want er zijn twee versies. Omdat Apple en de rest van de smartphonebouwers niet akkoord raken over hoe een afstandsbediening op de kabel van een koptelefoon te implementeren, bestaat de In-ear in een Apple-compatibele editie en in een uitvoering voor Android-telefoons. Sennheiser verwijst uitdrukkelijk naar Samsung Galaxy-toestellen, maar de remote werkt ook op andere merken. 

In de doos vind je een handig etuitje met ritssluiting. Op dit prijspunt durft het wel eens tegenvallen met de accessoires, terwijl een goede etui het transporteren van je oortjes toch wat veiliger maakt. Sennheiser zorgt echter voor een stevig ding. Als je hem opent, ontdek je dat die stevigheid komt vanwege een kunststoffen vorm waarin de In-ears mooi genesteld zijn en waarrond je de kabel netjes kan oprollen. Bij normaal gebruik moet je deze vorm nooit verwijderen – dat gaat ook niet vlot – maar initieel ga je dat toch doen als je op zoek gaat naar de extra tips.

Zoals gebruikelijk zijn op de In-ears af-fabriek medium tips geïnstalleerd. Onderin het etuitje vind je tips in het formaat ‘extra small’, ‘small’ en ‘large’. Je kiest wat past bij jouw oren, waarbij het best kan dat je in één oor een andere afmeting nodig hebt dan in een ander. De vorm van een oorkanaal is immers iets heel persoonlijk, laten we ons vertellen. Het vervangen van een tip gaat heel snel en zonder geknoei, dankzij de slimme vorm van de geluidstunnel (het gedeelte dat in je oor schuift). Na enkele weken gebruik lijkt het gevaar dat de tips er per ongeluk afschuiven eerder klein. Snel kunnen aanbrengen staat hier niet gelijk met snel kwijtraken, wat helaas vaak het geval is. 


EDITORS' CHOICE