NIEUWS

Muziek verzacht pijn bij operaties

Redactie HiFi.nl | 17 augustus 2015
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 18 februari 2016

Het luisteren naar muziek voor, tijdens en na operaties is een prima alternatief voor pijnstillers. Dat blijkt uit een analyse van 73 onderzoeken onder ruim 7000 patiënten, gedaan door van wetenschappers van de Queen Mary universiteit in Londen.

De patiënten werden voor hun operaties geheel of gedeeltelijk verdoofd, maar mochten ondertussen wel naar hun favoriete muziek blijven luisteren. En vervolgens bleek dat deze patiënten rondom de operatie veel minder last hadden van angst en pijn. Zelfs bij de mensen die volledig onder narcose waren bleek muziek in het onderbewustzijn toch ook een positief effect te hebben. De patiënten hadden vervolgens veel minder behoefte aan pijnstillers.

Een van de onderzoekster, Catherine Meads, luisterde tijdens haar heupoperatie naar 'Dark Side of the Moon' van Pink Floyd en merkte het positieve effect: "Helaas wordt deze 'techniek' niet vaak door chirurgen ingezet, omdat velen van hen sceptisch zijn over de voordelen die muziek biedt. We hopen dat dit onderzoek misvattingen wegneemt en dat artsen hun patiënten voortaan gaan adviseren om een smartphone of iPod mee te nemen naar het ziekenhuis."


EDITORS' CHOICE