REVIEWiFi

iFi Retro Stereo 50: Geslaagde mix van oud & nieuw

Max Delissen | 19 augustus 2015 | iFi

SAMENVATTING

De iFi Retro Stereo 50/LS3.5 set kost 2275 euro, en als je ziet wat je daarvoor krijgt is dat een koopje. Ik denk dat het onmogelijk is om een losse 2x25 Watt buizenversterker, een USB-DAC met Octa-DSD512 en 786kHz PCM mogelijkheid, een dedicated hoofdtelefoonversterker, een fantastische phonotrap én een paar knappe monitor-luidsprekers voor dat geld te vinden. Alleen al daarom krijgt deze set van mij een zeer hartelijke aanbeveling. Als je alleen de Retro Stereo 50 wil gebruiken om je eigen luidsprekers aan te sturen (wel even goed kijken of de nominale impedantie laag genoeg is) kost je dat 1650 euro. Ook in dat geval is er natuurlijk sprake van een bizar goede prijs/kwaliteit verhouding.

Ontkennen dat ik al vanaf het begin enthousiast ben over de producten van iFi is zinloos. Wie mijn schrijfsels erop naslaat zal redelijk snel constateren dat ik tot de fanclub behoor. Compacte digitale en analoge hifi-componenten met een zéér goede en vooral muzikale performance, gecombineerd met buitengewoon toegankelijk prijskaartjes. Dát is iFi. Het Engelse dochtermerk van het eerbiedwaardige AMR begon met een serie kleine componenten, Micro genaamd, en kwam daarna met een serie nóg kleinere apparaatjes die Nano heette. Er is al enige tijd sprake van een nieuwe, wat grotere serie waarvan we de officiële naam nog niet weten, maar in de tussentijd bracht AMR/iFi ontwerper Thorsten Loesch een set op de markt die je een verkorte samenvatting van zijn levenswerk zou kunnen noemen.De iFi Retro Stereo 50 bevat namelijk niet alleen de moderne schakelingen van de iFi Micro iDSD en de iFi iPhono, maar ook een ‘ouderwetse’ 2 x 25 Watt buizenversterker. Een setje iFi LS3.5 mini-monitor luidsprekers maakt de set compleet. De Retro Stereo 50 is eventueel ook los te koop. Hoewel ik geen fan ben van all-in-1 setjes die zichzelf redelijk zelfverzekerd het predicaat High End opspelden had ik op voorhand meer dan voldoende vertrouwen in het kunnen van Loesch. Ik heb immers al gehoord hoe bizar goed zijn Micro- en Nano-componenten zijn binnen (en vaak ook boven) hun prijsklasse. Dus toen de twee aan elkaar getapete dozen mijn gang in werden geschoven kon ik niet wachten om alles uit te pakken en op te stellen.Retro Stereo 50: Uiterlijk
De Retro Stereo 50 is een levend anachronisme. Een knotsgekke maar zeer geslaagde hybride van oude en nieuwe technologie. De verfijnde digitale schakelingen van de Micro iDSD en iPhono, gekoppeld aan een versterkertechnologie die (althans op papier) al zo’n 60 jaar ‘uit de tijd’ is. Zou dat werken? Bij iFi is die vraag stellen bijna hetzelfde als hem beantwoorden, maar laat ik mijzelf en de lezer niet beroven van een stukje informatief en onderhoudend leesvoer. En dit keer begin ik echt bij het uitpakken van de doos. Voor de Retro Stereo 50 is namelijk een mooi, heerlijk barok logo ontworpen waarop een gevleugelde leeuw en een eenhoorn een gekroond schild ophouden waarop de spreuk Per Ardua At Alta te lezen is. Voor wie geen klassieke opleiding genoten heeft: dat betekent ongeveer ‘Door Moeilijkheden Naar De Hoogte’. Onder het schild is ook nog een banier afgebeeld dat het motto Semper Fidelis Musica draagt, Altijd Trouw Aan De Muziek. Tikje pathetisch? Misschien, maar het geeft wat mij betreft wel precies aan waar iFi voor staat. Enfin, dat logo staat groot ingeperst op de ‘schelpen’ van polystyreen die de versterker en de luidsprekers tegen transportgeweld moeten beschermen. Het is dus het eerste wat je ziet als je de doos opentrekt. De versterker en de luidsprekers zelf zitten in een stevige katoenen zak die met een koord is dichtgebonden. Ze zijn voorzien van een strakke behuizing die is afgewerkt met dunne latjes bamboe, een materiaal dat steeds vaker zijn weg vindt naar de hifi vanwege zijn prettige eigenschappen: het is licht, ijzersterk en heeft een hoge inwendige demping. Oh ja, en het is uiterst duurzaam. De LS3.5 luidsprekers hebben aan de achterzijde een smalle horizontale sleuf die als baspoort dienst doet, en de Retro Stereo 50 heeft aan de bovenkant een flink metalen rooster dat niet alleen uitzicht biedt op het opgeruimde binnenste met gloeiende buizen, maar ook zorgt voor afscherming en de broodnodige passieve ventilatie. De gebruikte ECF82 stuurbuizen en EL84 eindbuizen worden namelijk flink warm.

MERK

EDITORS' CHOICE