Domotica maakt steeds meer deel uit van het beleven van een aangename zomer en het gezonde buitenleven. Binnenshuis staan de slimme airco en zonwering op maat aan de top. In de tuin gaat het om intelligente zonneschermen, -zeilen en schaduwdoeken tegen UV en overmatige lichtval. Lekker klinkend (achtergrond)geluid en stemmige buitenverlichting maken het sfeervol vertoeven. En de smart sproeier-, zwembad- en irrigatie-installatie houdt het waterverbruik in de hand.
Zomerdomotica kent drie belangrijke aspecten. Het eerste aspect is groen en duurzaam, dat wil zeggen zuinig met energie en water. Aspect twee is gezond en aangenaam. Het gaat hierbij om temperatuur, luchtvochtigheid, lichtval een UV-straling. En het derde aspect gaat over sfeervol in de vorm van licht en geluid. De voornaamste toepassingen van zomerdomotica betreffen slimme en groene klimaatregeling, smart zonwering, optimaal zwembad- en waterbeheer plus verlichting en tuinaudio. Daar valt steeds meer voor te verkrijgen. Van eenvoudige energiebespaarders tot het scheppen van paradijselijk leven in huis en tuin.
Slimme Airco
De airconditioning doet een aantal dingen: het regelen van de temperatuur, aangename luchtdoorstroming en het instellen van de luchtvochtigheid. Dit veelal in combinatie met een slimme thermosstaat en sensoren. Let er bij de sensoren op dat ze op de juiste meetplaats staan. Niets is ergerlijker dan om te smelten van de hitte (de sensor staat op een koele plaats), te sterven van kou (sensor in de volle zon) of uit te drogen (sensor op een vochtige plek).
Hoe zuiniger de airco des te beter voor het milieu. Kijk dus naar het energielabel! Ook doet de smart airco het niet alleen. Combinaties met dubbelglas, zonwering en installaties die koelte uit de grond aanvoeren kunnen flink mee helpen besparen.
Andere zaken om bij de slimme airco goed op te letten zijn:
- Het aantal te bestrijken vertrekken.
- Het aantal ventilatierichtingen. Modern zijn de 4-airway-typen die alle hoeken van de kamer ventileren.
- De hoeveelheid geluid. Er zijn bijna fluisterstille typen .
- Actieve controle op het gebruik van energie. Dat kan wel 20-40% besparen!
- Het kunnen combineren met of al standaard aan boord zijn van luchtreinigers en ionisatoren voor een optimale luchtkwaliteit.
Zoekt u een vaste, muur, dak, split of verrijdbare toepassing?
Bekende merken van slimme airconditioners zijn LG, Samsung, Panasonic, Fuji Electric, Toshiba, Mitsubishi Electric en Daikin. Behalve in huis verdient ook de airco in de auto de nodige aandacht.
Slimme zonwering
TNO heeft onlangs onderzocht dat smart (automatisch) geregelde zonwering tot 25% besparing kan opleveren in gebouwen. Naarmate woningen en gebouwen beter geïsoleerd zijn zal het binnenklimaat in de zomerperiode een groter aandachtspunt worden. Voor je het weet ontstaat er een soort privébroeikas door dubbelglas, het wegvallen van ventilatie en wel erg effectieve isolatie. Tot overmaat van ramp absorberen vloeren, wanden en woninginrichting de invallende lichtenergie. Deze objecten stralen op hun beurt weer infrarood licht uit, maar houden de geïsoleerde de ramen dan weer tegen. Op een zonnige dag in de zomers ligt de piek op 550 Watt bij een groot aantal zonuren per dag. Dan kan de temperatuur zonder zonwering of koeling oplopen tot meer dan 30 graden. Dat wordt dan extra koelen en ventileren waardoor het effect van bezuinigen op energie ongedaan gemaakt wordt door loeiende airco’s.
Handmatig bediende zonwering heeft als nadeel dat hij meestal wordt neergelaten als de zon hinderlijk schijnt (dat is ’s zomers te laat uit het oogpunt van vermijden opwarming) en vervolgens naar beneden blijft als het niet meer nodig is, waardoor extra kunstlicht wordt ingeschakeld.
De oplossing zit hem in ‘smart zonwering’ met een automatische bediening door middel van een lichtsterktemeter per gevel. Een automatische bediening heeft nog een extra voordeel als je die ook nachts kan gebruiken als aanvullende raamisolatie. Bespaart bij avondkoude toch weer de nodige procenten op energie.
Voor het smarthome voorziet de zomerdomotica bij de regulatie van licht in warmte in de juiste combinatie van het weren van invallende warmtestraling en airconditioning bij toch nog een aangename lichtval om in te kunnen wonen en werken. Intelligente thermosstaten en klimaatprogramma’s op de homebus kunnen u hierbij assisteren. Behalve zonwering in de vorm van lamellen, doeken, rolluiken of schermen (screens) zitten er tevens mogelijkheden in het glas zelf al of niet voorzien van slimme folies. Dit typen ramen regelt de reflectie en het type doorvallende straling (UV, infrarood en gewoon koud sfeervol licht). Voor slimme zonweringen kunt u onder andere terecht bij Somfy, Luxaflex, Loxone, Ambiance en Velux.
NIEUWS
Zomerdomotica: Koelte, schaduw, duurzaamheid, sfeer en audio in en om het smarthome
Ulco Schuurmans |
04 juli 2015