ARTIKEL

In gesprek met CES-baas Gary Shapiro

De trends waar we op de International CES in Las Vegas en de diverse andere evenementen van de Consumer Electronics Association (CEA) de komende jaren vooral rekening mee moeten houden, zijn drones, driverless cars, innovaties in de wereld van de 3D-printer en verregaande ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Dat zei CEA-baas Gary Shapiro tijdens een bijeenkomst in Amsterdam deze week. Maar er is meer te doen rond zijn organisatie, zoals de aftrap van CES Asia, volgende maand in Shanghai.

Wanneer er rond de Consumer Electronics Show iets te beleven valt, dan wrijven wij in onze handjes. De jaarlijkse kermis in Las Vegas is al jaren een redactionele favoriet, en iedere januarimaand beginnen met een weekje in de woestijnwarmte van Nevada is voor niemand vervelend. In de zonnige laatste week van april is het echter gewoon in Amsterdam te doen, en wel in de hele fraaie Industrieele Groote Club aan de Dam. CEA, de organisatie achter International CES, heeft namelijk CEO Gary Shapiro op pad gestuurd om uitgebreid over de nieuwste trends te praten.

Gary Shapiro is sinds het begin van de jaren ‘90 president en CEO van de Consumer Electronics Association (CEA). Deze Amerikaanse beroepsvereniging vertegenwoordigt meer dan tweeduizend bedrijven die zijn gericht op consumentenelektronica. Daarnaast organiseert CEA de grootste jaarlijkse innovatiebeurs voor consumentenelektronica, de International CES. Maar één van ’s werelds grootste beurzen is veel meer dan alleen de nieuwste apparatuur op het gebied van consumentenelektronica, integratie en innovatie. Ook (maatschappij)brede trends krijgen een podium. Een podium dat zich niet kan beperken tot één week in het jaar, maar twaalf maanden lang zijn schijnwerpers heeft branden. De wereld om ons heen verandert zo snel, dat je daar als CEA constant op in moet spelen. Het is juist daarom dat Shapiro deze dagen in Amsterdam te vinden is. Donderdag en vrijdag om op The Next Web European Conference te spreken (waar bijvoorbeeld ook Neelie Kroes en Amazon-CFO Werner Vogels te vinden zijn), woensdag om een groepje van de pers te woord te staan.

Vooruit, toch een beetje kermis; de Dam, waar we aanschuiven voor lunch met Gary Shapiro

International CES in cijfers
De International CES is uitgegroeid tot een monster, laten we dat vooropstellen. Waar het evenement in 2013 met 1,92 miljoen vierkante voet aan showvloeren bijna in de buurt kwam van die belachelijke mijlpaal, zijn de twee jongere edities van de show geheel volgens verwachting ruimschoots door de 2 miljoen geschoten. Dat is zo'n 185.000(!) vierkante meter aan stands, demonstraties, presentaties en luisterruimtes. Meer dan drieduizend deelnemende partijen lieten er aan ruim 160.000 (2014) respectievelijk 170.0000 (2015) branche professionals de nieuwste ontwikkelingen zien, en tekenden bovendien voor een record aan technologische innovaties in termen van patenten, technologieën en productintroducties. Dergelijke bezoekersaantallen zijn bepaald niet mals, als je beseft dat de CES niet open is voor het publiek zoals bijvoorbeeld de IFA in Berlijn dat wel is.

Voor een dergelijk event mag je wel een grotere venue regelen dan deze business club aan de Amsterdamse Dam, maar vandaag is naturlijk geen beursdag, maar bedoeld om relevante trends te bespreken. En dat mag je heel wat breder zien dan enkel ‘multi-room’ of de verregaande integratie van je iPhone in je home entertainment-systeem. Drones, robots, sensoren, zelfrijdende auto’s, 3D-printers, maar ook: wat zijn de gevolgen van de komst van diensten als Uber en Airbnb? Gaan zij op een eerlijke manier de concurrentie met bestaande bedrijven aan? Moeten bedrijven en regelgevers die dit soort diensten controleren zich aanpassen? De vraag is wat er nodig is om innovatie ten volle te benutten. Zijn dat strengere wetgeving en voorschriften of juist een vrijemarktconcurrentie? Alvorens we de hoogtepunten van dat gesprek eruit pikken, is het wellicht interessant eerst even naar de man te kijken. Wie is Gary Shapiro?

Gary Shapiro
Gary Shapiro is president en CEO van de Consumer Electronics Association (CEA), dat wist u inmiddels al. Maar hij is bijvoorbeeld ook medeverantwoordelijk geweest voor de succesvolle overgang naar HDTV, als medeoprichter en voorzitter van het HDTV Model Station en leider van de Advanced Television Test Center (ATTC). Hij is mede-oprichter (‘charter inductee’) aan de Academie voor Digitale Televisie Pioniers, en kreeg de hoogste onderscheiding als marktleider die de meeste invloed heeft gehad op het bevorderen van HDTV. Hij richtte zich op de behoefte aan en leidde de inspanning om in 2009 analoge uitzendingen uit bedrijf te nemen.

Shapiro leidt een staf van ruim honderdvijftig medewerkers en duizenden vrijwilligers. Bovendien heeft hij meer dan twintig keer voor het Congres getuigd als het gaat om technologische en zakelijke kwesties. In 2012 en in voorgaande jaren, heeft Washington Life magazine hem benoemd tot een van de meest invloedrijke mensen in Washington. Onder Shapiro’s leiderschap wint CEA jaarlijks vele prijzen. Denk hierbij aan awards voor een gezinsvriendelijke werkgever, een van de beste plaatsen om te werken in Virginia en voor een duurzame beursproducent.


EDITORS' CHOICE