CocktailAudio X40

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
René van Es | 29 april 2015 | Cocktail Audio

De traditionele audiofiel heeft een speciaal rek in de luisterruimte staan, gevuld met losse componenten die allemaal slechts één speciaal doel dienen, zoals een tuner, netwerkspeler, cd-speler, voorversterker, eindversterker. Voor hem of haar is de tijd stil blijven staan, terwijl het samenvoegen van componenten steeds meer tot de mogelijkheden gaat behoren. Het combineren van functies is geen doel op zich, maar de wens van de consument om met betaalbare en handelbare apparaten van muziek te kunnen genieten in een normale woonomgeving. Daarbij speelt de ontwikkeling van hard- en software een grote rol. Alles kan steeds kleiner worden en door de integratie in een thuisnetwerk met internet-toegang lijken de toepassingen grenzeloos. Een fabrikant die daar handig op inspeelt is CocktailAudio, dat in Nederland en België wordt gedistribueerd door Servi-Q, die onlangs de kleine X12 speler/versterker en de grote X40 introduceerde. Een grote wat eigenlijk? Laten we de X40 bij de kop pakken en eens zien wat hij in zijn behuizing heeft zitten. Dat is heel veel; het enige dat niet kan is koffie uit dit apparaat halen, want er is geen plaats voor cupjes en water.De X40 is een handzaam apparaat van 44 x 10 cm dat (exclusief de knoppen en aansluitingen) 30 cm diep is. De kast is leverbaar in zilver of zwart. Op het voorpaneel zijn twee grote draaiknoppen te vinden, vijf druktoetsen, een grote display, een cd slotloader en aansluitingen voor USB, Aux en een hoofdtelefoon. De achterzijde is bezaaid met aansluitingen als: 3x digitaal uit (coaxiaal, optisch, XLR), 2x analoog uit (RCA en XLR), 2x digitaal in (coaxiaal en optisch), phono en analoog in, HDMI uit, Ethernet, FM-antenne en 2x USB. Daarnaast is er een lade voor een in te bouwen harde schijf en natuurlijk de 230Volt aansluiting. Al die in-/uitgangen geven eigenlijk de diverse functies al aan. De X40 is een cd-speler, ripper, digitale muziekspeler, netwerkspeler, muziekstreamer, server, D/A-converter, FM tuner, internetradio, phonovoorversterker en analoge voorversterker in één behuizing. Waarbij ik hoop dat ik geen onderdeel heb overgeslagen. Het enige dat nodig is om met de X40 muziek te maken is in feite een netwerkaansluiting, een stapel cd’s, of een NAS gevuld met muziek, en een eindversterker met luidsprekers of actieve luidsprekers zoals Advance Acoustic en Elac die via dezelfde importeur in Nederland op de markt zetten. Voor FM-radio hebt u geen aparte tuner meer nodig, muziekdiensten als Simfy en Qobuz zijn te gebruiken (binnenkort ook Spotify). Muziek kunt u intern opslaan op een harde schijf of over het netwerk trekken met het UPnP protocol.

Meegeleverd wordt een afstandsbediening en een WiFi USB dongle. Die laatste zou ik alleen gebruiken indien noodzakelijk, want het is altijd beter om het muzieksignaal via de bekabelde Ethernetpoort laten lopen. Dat klinkt in alle gevallen beter en geeft geen kans op drop-outs. CocktailAudio heeft geen eigen App voor de besturing van de X40, maar universele App’s als PlugPlayer blijken in de praktijk goed te werken. Ook is er een web-interface, zodat u met uw browser aan de slag kunt. Tot mijn verbazing kon ik net zo gemakkelijk met de afstandsbediening werken, omdat het forse display op de X40 complete informatie geeft en op een redelijke afstand nog steeds leesbaar is. Voor wie het display te klein is: via de HDMI-poort zet u alles ook op een tv. Een eigen CocktailAudio App heb ik zelden of nooit gemist. CocktailAudio heeft er voor gekozen de firmware van alle modellen (X12, X30 en X40) zoveel mogelijk gelijk te houden. Updates komen met regelmaat beschikbaar, met nieuwe functionaliteit of bugfixes, die met een druk op de knop te installeren zijn.Rippen en digitaliseren
CocktailAudio levert met de X40 een omvangrijk boekwerk mee, waarin elke functie is beschreven met illustraties (Engels, Duits en Frans). Servi-Q is hard aan het werk om de complete handleiding te herschrijven in het Nederlands, zoals dat ook gedaan is voor de X30. De Quick Start handleiding is al wel klaar en met die bladen in de hand en de ingebouwde wizard van CocktailAudio had ik in no-time een spelende X40 waarmee ik kon rippen, afspelen, mijn NAS benaderen en internet- of FM-radio gebruiken. De X40 laat u uit verschillende talen kiezen, waaronder Nederlands. Wie zelf met de X40 gaat rippen en zijn muziek op een in te bouwen harde schijf zet, maakt gebruik van een database-programma dat is toegesneden op de X40. Bij elke te rippen cd kunt u actief zoeken naar het juiste hoesje in de database of op internet (via Amazon of Google). Dat was even slikken voor iemand zoals ik, die gewend is dat de ripper dat zelf doet, maar in de praktijk is het uitermate handig, je hebt altijd het juiste hoesje en achteraf corrigeren is nooit meer nodig.

Een backup van de geripte muziek is op een externe harde schijf met USB-aansluiting veilig te stellen. Wie al een grote hoeveelheid muziek in digitale vorm heeft, kan deze kopiëren naar de harde schijf in de X40 en vanaf daar importeren in de database. Die interne harddisk is niet standaard aanwezig; naar keuze kunnen 2,5 inch, 3,5 inch of zelfs SSD-drives worden ingebouwd. De maximale capaciteit is 4TB.Of uiteraard blijven spelen vanaf een NAS of USB disk. Rippen kan in FLAC, ALAC, WAV, MP3 of OGG. Ook is het mogelijk om FM radio uitzendingen op te slaan als digitaal bestand. Op eenzelfde manier zijn via de analoge ingang en via de phono-ingang digitale bestanden te maken. Handig voor wie zijn lp’s wil digitaliseren. Rippen en digitaliseren kan geschieden in diverse kwaliteiten en met diverse sample-rates (48, 96 en 192kHz). Zelf rippen naar DSD gaat niet, wel kan de X40 DSD64 en DSD128 files afspelen vanaf een NAS of van de interne harde schijf waar DSD bestanden in de database opgenomen kunnen worden. Muziek streamen kan bovendien vanaf iOS apparaten met Airplay (deze functie heet op de X40 “Shareplay” met dezelfde functionaliteit). Tot slot is te melden dat de X40 kan dienen als muziekserver in een Sonos-omgeving of multiroom kan spelen met meerdere X40’s of andere apparaten uit het CocktailAudio assortiment.


EDITORS' CHOICE