NIEUWS

Blackmagic DaVinci Resolve Lite

Ulco Schuurmans | 26 april 2015

Software voor kleurcorrectie speelt een belangrijke rol bij de nabewerking van video, de zogenaamde postproduction. Voor de videoamateur en kleine professionele gebruiker is kleurcorrectie vaak maar een lastige aangelegenheid. Meer dan wat trekken aan RGB-regelaars of schuiven in kleurenwielen komt er niet van. Blackmagic DaVinci Resolve biedt echter de vrijwel perfecte kleurcorrectie en is in de ‘lichte’ versie geheel gratis.Al sinds 1984 is DaVinci een wereld standaard bij de kleurcorrectie van videoproducties. In de professionele sector is het van groot belang dat de kleuren, contrasten, huidtinten en de kleursetting van opeenvolgende opnamesttings kloppen. Maar ook voor de amateur en klein zakelijke gebruiker zijn kleurzwemen, een onnatuurlijke weergave, lelijke gezichten en grote kleurverschillen in de montage onverteerbaar. Een programma voor kleurcorrectie op de montagecomputer kan hierbij redding brengen. Blackmagic biedt daartoe het gratis DaVinci Resolve Lite met zeer goede (professionele) resultaten voor geen geld… Dit kleurcorrectieprogramma draait zowel onder Windows 7 en 8 als Apple OSX.
De gratis versie van Blackmagic DaVinci Lite is alleen geschikt voor standaard (SD) en Full HD video. Er zijn betaalde versies leverbaar die meer formaten zoals 4K en 3D aankunnen. Tevens kunt u bij de volledige versies meerdere grafische processoren inzetten om de berekeningen (rendering) bij de correcties en bewerkingen nog sneller te laten verlopen.Nog niet zo makkelijk
Een vervelend aspect is dat de juiste kleurcorrectie nogal wat kennis en ervaring vereist. Aan de regelaars voor Rood, Groen, Blauw, helderheid en verzadiging trekken of met de muispointer in kleurenwielen gaan schuiven zal menigeen nog wel net lukken. Verder blijft de optimale kleurweergave vaak een mysterie.
Blackmagic DaVinci Lite brengt de kleurcorrectie op het niveau van Hollywood. Extreem moeilijk zullen tal van lezers nu opmerken. Echt eenvoudig is het niet, daar zijn wij eerlijk in. Investeren in een dagje leren omgaan met deze postproduction-software levert echter al snel goede resultaten op.
Dan nog even een ander onderscheid. Er zijn ruwweg twee soorten videomateriaal voor kleurcorrectie:
- Videoclips die tijdens de opname al zijn nabewerkt door de camcorder of videofilmende fotocamera. Dit zowel op het gebied van de kleurweergave en helderheid als het dynamisch bereik (de contrastomvang) en mate van compressie. In principe het corrigeren achteraf van eerder aangebrachte bewerkingen;
- Videoclips die onbewerkt (een soort RAW-format) zijn. Hierbij kan de corrector nog alle kanten uit bij het realiseren van de favoriete of creatieve kleurweergave en het corrigeren van de heldere en donkere beeldpartijen.
DaVinci Resolve Lite weet met beide soorten prima raad.
Blackmagic voorziet online in een aantal leerzame instructiefilms. Helaas alleen Engelstalig.Hoe werkt het?
Gewone montagesoftware past kleurcorrectie toe op de lagen (layers) van het videomateriaal dat op de sporen in de tijdlijn staat. DaVinci Resolve gebruikt de veel geavanceerdere nodes, een soort knooppunten waaraan tal van bewerkingen en correcties zijn op te hangen. Tevens kunt u deze nodes met meerdere videoclips verbinden zodat de software alles tegelijk corrigeert of aanpast. De verbindingen tussen de nodes zijn te zien als lijntjes tussen de knooppunten zelf en de bijbehorende duimnagelpaatjes die videoclips/scenes weergeven.
Aan een knooppunt kunt u tal van bewerkingen ophangen. Wij noemen basiskleurcorrectie, huidtinten aanpassen, het dynamisch bereik en/of helderheid instellen, (kleur)effecten, kleurgradaties, Gaussian Blurs (Bewegings/veegeffecten), color keying (het doorzichtig maken van bepaalde kleurlagen) en kleurmixers.
Alle (gecombineerde) correcties en bewerkingen slaat DaVinci Resolve Lite op als projecten. Die beheert het programma in een eigen database met browser zodat zij snel, zonder tussenkomst van een bestandsmanager, terug te vinden zijn.


EDITORS' CHOICE