Recensie: Bowers & Wilkins P5 S2

Jamie Biesemans | 16 maart 2015 | Bowers & Wilkins

Bowers & Wilkins is al decennia met recht en reden een van de populairste speakerbouwers ter wereld. De laatste jaren hebben de Britten zich ook met evenveel succes verdiept in hoofdtelefoons, en dan meer bepaald met koptelefoons die meer op de mobiele markt zijn gericht.

Een van die voltreffers was de P5, een hoofdtelefoon die bij Bowers & Wilkins de positie van middenklasser inneemt, met links de compactere P3 en rechts de premium P7. Recent werd de P5 onder handen genomen om hier en daar wat bij te stellen, wat geleid heeft tot de P5 Series 2 – of P5 S2 voor de vrienden. We hebben het hier dan niet over grootse veranderingen – geen nieuw design bijvoorbeeld – maar wel aanpassingen die zich richten op de sonische kwaliteiten van de koptelefoon. Dezelfde strategie hanteert Bowers ook bij zijn luidsprekers. Zo werd de CM-reeks recent ook geüpgraded naar een ‘S2’-versie.

Slank zicht
Visueel is het moeilijk – of moet dat zijn: onmogelijk? – om het verschil te zien tussen de originele P5 en de nieuwe P5 Series 2. Bowers & Wilkins blijft dus zijn designtaal hanteren, wat goed nieuws is voor liefhebbers van lederen hoofdbanden en oorkussens. Ook de mooie overgang van hoofdband naar drivers door middel van twee stalen draden die een elegante draaiing maken, blijft behouden.

De constructie is mooi en doet de P5 S2 zeer licht ogen, en is tegelijkertijd stevig. Dankzij de dunne stalen constructie is het verstelmechanisme bovendien perfect af te regelen. En – dat is toch ook belangrijk, zeker bij mobiele gebruik – bij het ‘actief’ dragen behoudt de P5 S2 zijn ingestelde grootte. Als je even moet hollen om de bus te halen, zal deze koptelefoon niet van je hoofd vallen of losser komen te zitten.

Voorliefde voor leder
Opnieuw van de partij zijn de typische oorkussens met hun aparte, bijna unieke afgeronde rechthoekige vorm. De P5 S2 blijft een supra-aurale hoofdtelefoon dat op je oren rust. Nog meer dan bij een over-ears-koptelefoon is de dikte van de oorkussens en klemkracht van de hoofdtelefoon bij dit type belangrijk. Bowers & Wilkins heeft op dat vlak geen lessen te leren, want de lederen oorkussen zijn lekker dik en de spankracht zit net goed.

Iedereen heeft natuurlijk een ander hoofd, dus is het aangeraden dat je een koptelefoon voor aankoop even aandoet om het comfortgehalte te testen. Maar volgens ons zal de P5 S2 bij de meeste mensen net goed zitten. Lederen oorkussens veroorzaken doorgaans wat meer oorbroei, maar omdat de kussens van de P5 S2 relatief klein zijn blijven je oorschelpen redelijk goed geventileerd en krijg je het niet gauw warm.

Meeslepende klank
Veel mobiele hoofdtelefoons hebben de neiging bassen zwaar aan te dikken, om te compenseren voor het luidere omgevingsgeluid. Tijdens het pendelen op een trein of in een luidruchtige kantooromgeving heb je gewoonweg extra laag nodig om uiteindelijk toch een beter klankbeeld te bekomen. En laten we eerlijk zijn: mobiele hoofdtelefoons mikken vaak op een jeugdig publiek, dat dankzij merken als Beats geconditioneerd is om een overweldigende baslaag te verwachten. Maar Bowers & Wilkins is er in geslaagd om het laag net goed af te stellen. Het ironische is dat de P5 S2 is daarom net heel aangenaam is om naar elektronische muziek te luisteren. Een album dat best laag durft te gaan maar ook vocals bevat, zoals ‘Backspace Unwind’ van Lamb, klinkt door de goede afstelling en controle van de drivers meeslepender dan op een vette basshead-koptelefoon.

Versta ons niet verkeerd: de P5 S2 is geen koude, neutrale hoofdtelefoon, maar net lichtjes warm met een gezonde zin voor detail. Die klankkleur maakt deze koptelefoon een goede all-rounder, waarbij enkel mensen die graag veel detail horen bij pianomuziek (zoals Jef Neve’s ‘In Flanders’ Fields’ ) misschien net wat sprankel missen. Als we de P5 S2 vergelijken met de duurdere, grotere P7, dan biedt die laatste zoals je zou verwachten toch iets meer helderheid. Plaats je de P5 S2 tegenover de goedkopere Sennheiser Momentum over-ears (eerste generatie), dan win je bij de Bowers-koptelefoon heel wat detail, gecontroleerde bassen en een meer ruimtelijk gevoel.

Mobiel gebruik
Het zal je wellicht niet verbazen dat de P5 Series 2 zich goed laat aansturen door een mobiel toestel. We hebben hem getest met de Sony Walkman NWZ-A15 en de Samsung Galaxy Note 3, met lossless ALAC-bestanden en ook wat minder goede MP3’s. De warme klank maskeert zo goed als het kan onze brakke 128 Kbps MP3-versie van ‘I say a little prayer’ door Bomb the Bass, maar het is duidelijk dat de P5 S2 een te goede hoofdtelefoon is om alle tekortkomingen onhoorbaar te laten. De gevoeligheid van 108 dB/V en impedantie van 22 ohm betekent dat je deze koptelefoon op de meeste mobiele toestellen kan gebruiken zonder bijkomende versterking.

Het comfortgehalte en de zachte klank maakt de P5 S2 ook geschikt om hem pakweg achter de computer op te zetten, zonder dat je snel last hebt van een vermoeid gehoor. Voor de leut sloten we de koptelefoon ook aan op de combinatie van de iMac, Teac UD-501-DAC en HA-501-hoofdtelefoonversteker (ons testbed voor hifi-hoofdtelefoons) maar eerlijk gezegd haal je daar geen echte meerwaarde uit.

MERK

EDITORS' CHOICE