NIEUWS

Camcorders: Echt gemaakt voor video

Ulco Schuurmans | 15 maart 2015

De camcorder is echt gemaakt voor video. Dat merk je dan ook direct. Het hanteren van de body, inzoomen, scherpstellen, de geluidsopname en de beeldkwaliteit zijn optimaal afgestemd voor het bewegende beeld. Ook valt de betere camcorder gemakkelijk uit te breiden tot nog meer creatieve en kwaliteit verbeterende mogelijkheden. Bijvoorbeeld een externe microfoon, verwisselbare objectieven, een hoofdtelefoon en filterhouder.


Een camcorder kan je tegenwoordig al voor een paar tientjes aanschaffen. Zelfs in het formaat Full HD. Iedereen snapt natuurlijk wel dat de fabrikant voor dit bedrag geen hoogvlieger in de markt kan zetten. Niettemin valt een dergelijke camcorder best nog te gebruiken voor videoclips op internet of in de social media.
Vanaf zo’n € 300,- tot € 400,- koopt de hobbyist al een best aardige familiecamera. Meer dan voldoende wat betreft uitstapjes, verjaardagen en leuke gebeurtenissen. Zelfs bij matig licht ziet het er nog best aardig uit. Alleen het geluid zou nog een stuk beter mogen. In de prijscategorie € 500,- tot € 1.000,- komen de middenklassers in het vizier. Camcorders die vooral ontworpen zijn om meer uit de videohobby te halen. Eigenlijk veel camcorder voor relatief weinig geld. Boven de duizend euro gaat het om het (semi)professionele segment van de markt voor camcorders. Opnamemachines voor de veeleisende hobbyist en de kleinere professionele gebruiker.Waarop te letten bij het beeld?
De beeldsensor vormt niet alleen het hart van de camcorder maar is ook min of meer heilig voor de beeldkwaliteit. Het gaat bij de beeldkwaliteit niet om het aantal megapixels maar om de grootte van beeldsensor. Hoe groter het sensoroppervlak des te lichtgevoeliger en minder foutjes zoals beeldruis en het onderling elektronisch storen van de lichtgevoelige plekken op de sensorchip. Voor kritische beeldopnamen is de minimale sensorgrootte een ¼ inch of meer. Bij familiecamera’s is 1/5 of 1/6 inch ook heel bruikbaar.
In principe kan je met één beeldsensor volstaan. Duurdere camcorders hebben er drie: eentje voor elk van de basiskleuren Rood, Groen en Blauw (RGB). Dat geeft een betere kleurscheiding en helderheid bij matig licht.
De stroompjes opgewekt in de sensorchip gaan verder naar de beeldverwerkende elektronica (videoprocessoren en analoog/digitaal-omzetters). Hoe snel en nauwkeurig zijn deze elektronische circuits? Maken zij beeldfouten? Is de compressiefactor te hoog en het interne datatransport laag (aantal bits per seconde). Veel compressie en lage datarates verminderen de beeldkwaliteit. Lees de testen hier goed op na! Extra aandacht voor 4K. Te veel compressie en te lage datasnelheden doen de voordelen van hoge scherpte en betere kleuren te niet!Waarop te letten bij het objectief?
De meeste camcorders hebben een vast objectief. Dan kun je er hoogstens nog een groothoek- of teleconverterlens voor monteren. Belangrijk bij de keuze van het vaste zoomobjectief zijn:
- Het zoombereik. Voldoende groothoek (24-28 mm kleinbeeld) tot 400 mm (achtmaal vergrotend) telewerking. Een te groot zoombereik gaat vaak weer ten koste van de optische kwaliteit.
- De lichtsterkte. Hoe lichtsterker, des te minder beeldruis bij weinig licht.
-  Hoe goed is de (optische) beeldstabilisator? Kan je uit de hand videofilmen?
- De scherpte, kleurechtheid, wel of geen overstraling of af donkering aan de randen.
En valt het objectief lekker te bedienen? Het draaien van de instelringen en gebruik van de zoominstelling bijvoorbeeld. Bij een lichtsterke camera en veel licht heb je grijsfilters (ND) nodig om overbelichting te voorkomen.
Verwisselbare objectieven bieden meer creatieve mogelijkheden en het kunnen afstemmen van de lens op de opnamesituatie. Ook kan je voor objectieven van een nog hogere kwaliteit kiezen. De zogenaamde primelenses zijn het summum aan optische kwaliteit. Zie verder ook de objectievenspecial in het vorige nummer.Waarop te letten bij het geluid?
Het geluid (de audio) kan een ware valkuil zijn. Een simpel stereomicrofoontje dat bedieningsgeluiden op de camcorder en de gehele omgeving meepikt registreert zeker geen fraai geluid. Valt het volume handmatig te regelen? Anders heb je straks te hard overstuurd geluid of een te zacht geluid met veel ruis. Om het over het meenemen van windvlagen nog maar niet te hebben. Een aantal camcorders beschikt over intelligente audioprofielen (o.a. Canon) speciaal voor het opnemen van lastige geluidssituaties.
Gevorderde gebruikers kiezen vaak voor een externe microfoon. Dan kan je de microfoon op het soort geluid (interview, orkest, richtmicrofoon) afstemmen. Is daarvoor een aansluiting en welke dan (3.5 mm of nog kleiner, XLR) aanwezig. Hetzelfde geldt voor het controleren van het geluid met een hoofdtelefoon. Zit deze 3.5 mm uitgang ook op de camcorderbody?


EDITORS' CHOICE