NIEUWS

Grass Valley Edius Pro 7

Ulco Schuurmans | 05 maart 2015

Edius Pro geniet veel minder naamsbekendheid dan Adobe Premiere. Dat is jammer want dit montagepakket kan verrassend veel en is niet al te moeilijk voor de gevorderde videomaker. Voldoende reden om Grass Valley Edius Pro mee te nemen op het verlanglijstje van NLE-software voor de Windows pc.

In het tijdperk van 4K, 3D, realtime native playback over meerdere videosporen en in the cloud moet je als montagepakket van wanten weten. Dat doet Grass Valley Edius Pro dan ook. De software mikt op zowel de serieuze als (semi)professionele gebruiker en biedt zo ongeveer dezelfde mogelijkheden als Adobe Premiere Pro CC (6.5 en in the cloud). Behalve vele geavanceerde montagemogelijkheden, filters, effecten en titels is Edius Pro 7 ook heel stabiel. En dat zien wij weleens anders bij montagesoftware die op ongelegen momenten blijft hangen of in elkaar stort.In het vizier

Grass Valley Edius Pro komt vooral in het vizier bij 4K en 3D op een krachtig Windows-systeem. Daarbij toont dit NLE-pakket zich een geduchte concurrent van Adobe Premiere Pro CC en Sony Vegas Pro12. Dat zware Windows-computersysteem met een snelle Intel i7 quadcore CPU, minimaal 8GB aan systeem-RAM, krachtige videokaart en flitsende harde schijf is echt een must bij 4K en 2K AVCHD of stereoscopisch bronmateriaal en het real-time omzetten van videoformaten en verschillende aspectratio’s (16:9, 4:3 e.d.). Anders is het wachten geblazen. In de praktijk bleek Edius Pro 7 hier en daar zelfs meer te presteren qua rekenkracht (rendering) dan Premiere CC. Dat valt met name op bij smart rendering van AVCHD. Ook kan Premiere Pro zonder aanvullende plug-in geen 3D-materiaal verwerken. Adobe Premiere toont echter weer meer kracht bij de beeld- en geluidsmontage zelf en is de import van AV-bestanden veelzijdiger. Veel scheelt het echter allemaal niet.Bij de CODECs en renderen valt op dat Edius Pro 7 Ultra HD (UHD of 4K) direct  uit de tijdlijn kan afspelen en native (= in het originele opnameformaat) kan verwerken. XAVC en UltraAVC afkomstig uit professionele camcorders van Panasonic en Sony lust deze montagesoftware rauw. En de H.264/AVC encoder staat op het hoogste niveau. Grass Valley werkt nauw samen met Blackmagic design zodat Edius Pro geheel compatibel is met de door dit bedrijf gefabriceerde camcorders en montage-hardware plus de kleurbewerkingssoftware Davinci resolve. Hetzelfde geldt voor de videokaarten van Matrox en montage-apparatuur van AJA. Tot de ondersteunde videoformaten behoren onder andere DV, HD (2K), UHD 4K, SD en gangbare 3D-bestanden.

Heeft u een minder krachtige pc dan gaat de playback en het monteren toch nog redelijk vlot door voor de Proxy-modus te kiezen die een lagere resolutie bij de playback heeft.
Alvast de smaak te pakken en eens willen uitproberen? U kunt een gratis 31 dagen werkende versie van de website van Grass Valley downloaden.


EDITORS' CHOICE