NIEUWS

Een koptelefoon als modeaccessoire?


Redactie HiFi.nl | 26 februari 2015

De koptelefoons zijn weer helemaal terug. Jaren terug was het heel normaal dat als je muziek wilde luisteren, je een koptelefoon opzette. In 1919 verscheen al een primitieve koptelefoon en in 1958 kwam er een stereo versie. Rond het jaar 2000 werd de koptelefoon vervangen door de 'in ear'. Deze oordopjes kreeg je zelfs gratis bij een iPod. De witte oordopjes werden een onderdeel van de kledingstijl van de jongeren. De groten doppen werden voortaan gezien als ouderwets.

De mode verandert
Mode zou geen mode zijn, als hij niet zou veranderen. Trendbewuste modellen bij modeshows hadden het signaal al snel opgepikt. Ook al zag je de koptelefoons nog niet in het straatbeeld, rond 2009 kwam de koptelefoon weer in de schijnwerpers te staan. In 2008 introduceerde de hiphop-artiest Dr. Dre namelijk de eerste 'Beats by Dr. Dre' koptelefoon. Deze koptelefoon werd al snel een mode-gadget. Bekende nationale en internationale personen verschenen in de media met de koptelefoon op hun hoofd. En dat maakte de koptelefoon nog populairder.

Apple en Beats by Dre
Wijlen Steve Jobs van Apple en de medeoprichter Jimmy Iovine van Beats hadden al jaren vriendschappelijk contact. Apple liet zijn oog vallen op de koptelefoon van Beats en een overname volgde. Volgens de Apple-topman Tim Cook is muziek belangrijk zeer belangrijk voor Apple en daarom heeft het dan ook een bijzondere plek in hun hart. Vandaar deze investering, allereerst voor de muziek, maar ook om buitengewone teams samen te brengen. Na de inlijving bij Apple steeg de populariteit van de koptelefoon enorm.

©Yungster.com

Door het opvallende design werd het “hot” om een Dr. Dre koptelefoon te hebben. Dat er een flink prijskaartje aan hangt, lijkt niemand te deren. Het werd niet meer gezien als alleen een koptelefoon, het werd een image. De koptelefoon was als modeaccessoire voortaan onderdeel van je outfit. Zeker bij de jeugd wordt er met bewondering naar je gekeken als je een 'Beats by Dr. Dre' hebt. Naast het gestroomlijnde en gekleurde ontwerp heeft de 'Beats by Dr. Dre' een diepe sound. Naast uiterlijk is dus ook degelijkheid belangrijk.

50 Cent volgt Dr. Dre?
Niet alleen Dr. Dre verbond zijn naam aan een koptelefoon. Ook de rapper en ondernemer Curtis Jackson, met de artiestennaam '50 Cent' brengt in 2011 met SMS Audio een koptelefoon uit. De draadloze 'Sync by50'.

©Def-Shop.nl

Deze 'professionele' koptelefoon moet zorgen voor een goede verhouding tussen de verschillende tonen en een stevig geluid leveren. Met een dongel krijgt de muziekspeler een draadloos bereik van circa vijftien meter. Op de dongel kunnen vier van deze koptelefoons worden aangesloten. Naast het stevige ontwerp is hij ook voorzien van een lange accuduur. Ook hier hangt een flink prijskaartje aan. Maar dat lijkt niemand te deren, want veel jongeren zien zo’n hoofdtelefoon simpelweg als een status symbool.

EDITORS' CHOICE