NIEUWS

Typhoon verkozen tot ambassadeur Record Store Day 2015

Redactie HiFi.nl | 12 februari 2015

Nadat eerder Foo Fighters-frontman David Grohl naar voren werd geschoven als de Amerikaanse ambassadeur van de aankomende Record Store Day, is nu ook bekend wie in Nederland deze taak op zich mag nemen. De rapper Typhoon, die onlangs nog met Theo Maassen te zien was in het programma 24 uur met, zal de komende tijd overal in de media opduiken om te vertellen over de Vinyl-viering die op 18 april plaatsvindt in meer dan 80 onafhankelijke platenzaken in Nederland.

Typhoon mag zelf dan ook graag platenzaken bezoeken: "Ik kom er zo vaak mogelijk. Voor mij is zo'n winkel bezoeken echt ontspannen. Een platenzaak is voor mij een tweede thuis. In dit digitale tijdperk waar je bijna alle muziek altijd kunt streamen is het juist fijn dat je experts achter de toonbank hebt die je kunnen gidsen in het enorme muziekaanbod en je kunnen wijzen op bijzondere releases. Ik ben er dan ook trots op dat mijn album zo goed verkocht in de platenzaken, nog veel meer dan digitaal. Het prachtige artwork van Jay Sunsmith heeft daar zeker aan bijgedragen. Daarom wilde ik ook graag dat er tijdens Record Store Day exclusieve prints van dit artwork beschikbaar zijn."

Typhoon loopt al een hele tijd mee in de muziekwereld, maar vestigde vorig jaar zijn naam definitief met zijn pas tweede album Lobi Da Basi. Na de release van dat album kwam zijn carrière in een stroomversnelling. Hij speelde ermee op verschillende Nederlandse festivals en won de 3voor12 Award voor beste Nederlandse album. Ook eindigde Lobi Da Basi in de door de Nederlandse popcritici samengestelde album jaarlijst van OOR op de tweede plek; de hoogste notering voor een Nederlands album ooit.

Tijdens Record Store Day verschijnen honderden exclusieve releases die alléén op die dag verkrijgbaar zijn. Nieuwe liedjes, remixes, gekleurd vinyl, nooit eerder uitgebrachte nummers en andere bijzondere items. Van hiphop tot jazz, van rock tot klassiek. Daarnaast veranderen de winkelvloeren van meer dan 80 onafhankelijke platenzaken in podia, met meer dan 250 optredens. Vele artiesten touren door het land om bij zoveel mogelijk platenzaken, het record staat op 12, op te kunnen treden. Uiteraard zal ook Typhoon op 18 april in verschillende stores een performance weggeven.

Record Store Day is 8 jaar geleden ontstaan in de Verenigde Staten en Nederland doet dit jaar voor de zesde keer mee. Moke, Tim Knol, Blaudzun, Triggerfinger en Kensington gingen Typhoon voor als Record Store Day ambassadeur in Nederland. Op 10 maart worden de exclusieve releases van Record Store Day 2015 bekend gemaakt. Het volledige programma van de instore concerten wordt begin april bekend gemaakt. Houd ondertussen de site van Record Store Day in de gaten voor meer informatie.


EDITORS' CHOICE