De winter is een prima seizoen voor fraaie video-opnamen en foto’s. Prachtige besneeuwde of beijzelde landschappen. Schaatsplezier in de buurt en tochten op bevroren plassen. En de flitsende actie van de wintersport met kleurrijke deelnemers. Een probleem kunnen de cameravijandige omstandigheden zijn. Sneeuw, vorst, vochtigheid en schokken, stoten of vallen bij de wintersport. Dan komt de tough-camcorder of -fotocamera in het vizier.
Uit filmisch en fotografisch oogpunt is de winter allerminst een seizoen om lekker achter de kachel te blijven zitten. Er valt veel te zien en te doen. Dit zowel op het gebied van landschaps- en natuuropnamen als ijspret en wintersport. De doorsnee camcorder en fotocamera moet met normale wintercondities goed raad weten. Gaat het echter om spetterende actie, opstuivende sneeuw/vocht en vrieskoude dan zijn er extra voorzieningen nodig. Een tough-camera of aanvullende bescherming zorgt er dan voor dat u kunt blijven videofilmen en fotograferen. Dan verder uiteraard de opnametips uit de praktijk voor het schieten van goed winterfilms en -foto’s.
Voorkom problemen bij sneeuw en ijs
Een goed voorbereide video- en fotograaf telt voor twee bij het voorkomen van winterproblemen. Wij bespreken de meest voorkomende euvels bij de opname en het hanteren van de camera. Als eerste het teveel aan wit in het beeld of de te heldere hemel. Dat veroorzaakt al gauw onderbelichting. Een aantal camera’s weet hier intelligent op in te spelen. Bijvoorbeeld via een slimme belichting die ook de andere objecten flink in de berekende belichting laat meetellen. Of via een sneeuw-scene, voorgeprogrammeerde instellingen voor sneeuwopnamen en/of extreem heldere omstandigheden. Ook kunt u zelf (met de hand) gaan overbelichten.
Blauwzweem door een te hoge kleurtemperatuur (zonlicht, koude, schaduwen) is weliswaar typerend voor de winter, maar knal blauw is meestal niet mooi. Ook hier valt in te grijpen. Ditmaal via de witbalans (netjes zelf uitwitten) of voorgeprogrammeerde instellingen.
Koude schept twee problemen:
1. Koude handen. Heel onplezierig en de apparatuur valt minder goed te bedienen. Let op bevriezing. Draag dunne goed warmte isolerende handschoenen en/of warm de handen regelmatig op.
2. De apparatuur zelf werkt minder goed of niet (loopt vast, bevriest, storingen in de elektronica) en de gebruiksduur van de accu neemt af. De camera tegen koude beschermen en een extra accu in de warme binnenzak zijn hierbij geen overbodige luxe.
Actioncamera’s en tough-modellen zijn doorgaans goed beschermd tot temperaturen van min tien graden Celsius. Daarnaast de handen regelmatig warmen of dunne comfortabele en toch warme handschoenen dragen. Andere problemen bij sneeuw, koude en ijs zijn het beslaan en opspattend vocht. Ook hier is een tough-camera in zijn element. Last but not least kan het glad zijn. Wat gebeurt er met uw kostbare apparatuur bij een onfortuinlijke smak. Een goede beschermende tas of een tough/action-uitvoering kunnen in deze veel cameraleed voorkomen.
NIEUWS
Winterperikelen: Koudepracht en spetterende actie vragen om tough
Ulco Schuurmans |
22 januari 2015